2 500 000 kilo ost körs ut från Ockelbo varje år

2 500 000 kilo ost körs ut från Ockelbo varje år

Göran Ström hittade en nisch i livsmedelshandeln

Göran Ström hade en lång karriär inom ICA-koncernen bakom sig, när tanken på ett eget företag slog rot. Och det var i den egna branschen han såg en möjlighet.
16 år efter starten omsätter Ockelbo Ost över 100 miljoner per år, och sysselsätter 25 personer.
I veckan kom lokala politiker och tjänstemän på besök för att lära sig mer om företagets villkor på livsmedelsmarknaden. 

År 2000 startade Göran Ström företaget Ostpacken, numera Ockelbo Ost, i en industrilokal i centrala Ockelbo. Det började i blygsam skala, men nu har Ockelbo Ost mer än 200 artiklar i sitt utbud och över 600 kunder i hela landet.
Affärsidén är att ”utmana de stora leverantörerna med unika och svenskanpassade ostar till rimliga priser som ger marknaden mervärde”.
I onsdags fick Ockelbo Ost besök av kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S), kommunchef Lars Sjödin, näringslivsutvecklare Agneta Wenell och företagsrådgivare Mimmi Ekström som ett led i den pågående ”Företagardialogen” i Ockelbo kommun.

Göran Ström beskriver förutsättningarna på ostmarknaden för kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S), och Agneta Wenell, näringslivsutvecklare i Ockelbo kommun. 

De 2 500 000 kilo ost som paketeras och säljs från Ockelbo tillverkas i Holland, Finland, Tyskland, Sverige, Danmark och Frankrike. 

Göran Ström har 40 års erfarenhet av livsmedelsbranschen. I många år jobbade han inom ICA, både på olika chefsposter och som ”företagsdoktor” i de delar av koncernen som inte mådde så bra.
Under sin tid i koncernen noterade han att det fanns ett utrymme där han kunde starta eget: som ostleverantör.
Han letade efter lämpliga lokaler, och hittade dem i Ockelbo. I dag levererar familjeföretaget 2 500 000 kilo ost om året till kunder över hela Sverige.
Osten som packas och levereras från Ockelbo Ost tillverkas i ett flertal europeiska länder, vilket då och då väcker förvåning bland kunder som tror att varumärket representerar lokalproducerad ost.
Göran Ström har själv i intervjuer tidigare pedagogiskt förklarat att det inte är konstigare att paketera ost under ett svenskt varumärke, än att Volvo sätts ihop av delar från andra länder. 

I 16 år har det portionerats, paketerats och sålts ost från familjeföretaget i Ockelbo. 90 procent av försäljning är hårdost, men här skärs även dessertost i lagom stora butiksbitar. 

Ockelbo Ost har 25 anställda. När omsättningen sjunker ställer företaget om genom att sälja in varorna till fler kunder, hellre än att gå in i ett lågpriskrig. 

Under mötet med kommunen ger Göran Ström besökarna en fascinerande inblick i livsmedelsindustrin. Med konkreta exempel förklarar han hur händelser på andra sidan jorden; som melanin-skandalen i Kina eller Putins bojkott mot livsmedel från väst, påverkar den globala handeln med mjölkpulver som i slutänden styr priserna i ostdisken på Ugglebo och andra butiker.
”Det är många faktorer man som företagare i livsmedelsbranschen inte kan påverka, det är politik, lagstiftning och världsmarknaden som styr vår utveckling här i Ockelbo”, konstaterar Göran.
Just nu sker en stor överproduktion av mjölk inom EU, vilket har dumpat priserna, och i sin tur fått EU att fatta beslut om miljardbelopp i akutstöd till mjölkbönderna.
”Det är en bransch i kris. Men det är fel att subventionera och ge bidrag. Låt det bli en naturlig balans tillgång och efterfrågan i stället”, tycker Göran Ström. 

av Elina Sorri
2016-01-25

FAKTA Ockelbo Ost
Ägare: Familjeföretag som ägs och drivs av Göran Ström, Stina Sahlén och Fredrik Ström.
Verksamhet: Paketerar och säljer cirka 200 olika sorters ostar som tillverkas i Holland, Finland, Sverige, Tyskland, Danmark och Frankrike.
Några varumärken: Ockelbo Svart, Ockelbo Blå och Ockelbo Guld. Ockelbo Pärs, Ockelbo Gretas och Ockelbo Hermans.
Volym: 2 500 ton.
Omsättning: 110 miljoner.
Anställda: 25.
Fabriksyta: 2 500 m2.
Säljområde: Sverige.

Visste du att…
… det varje dag försvinner en mjölkbonde från den svenska landsbygden?
… osthyveln uppfanns 1925 av den norska möbelsnickaren Thor Björklund som experimenterade med sin snickarhyvel.
… vi svenskar äter mest hårdost i världen, 13 kilo per person och år (med dessertostar totalt 18 kilo).
… det inom EU är grekerna som äter mest ost, 29 kilo per person och år. 
… fransmän äter ost mellan huvudrätten och desserten. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Företagardialogen i Ockelbo kommun