"Det är go i den här kommunen!"

"Det är go i den här kommunen!"

Ny intervjuserie: Månadens politiker är Marit Rempling

Marit Rempling blev mest omtalad som ”norskan” när hon först kom till Ockelbo och bosatte sig i den lediga vaktmästarbostaden i Missionskyrkan.
Det är 31 år sedan. Numera är hon mer känd som Centerpartiets toppnamn i kommunen, och som kommunstyrelsens vice ordförande.
”Det är go i den här kommunen”, säger Marit Rempling om Ockelbo.

Hon hade besökt Ockelbo någon enstaka gång innan hon och hennes dåvarande man, som hade vänner i byn, bestämde sig för att flytta hit från Oslo.
För storstadstjejen Marit blev det en skarp kontrast till hennes tidigare tillvaro.
”I Oslo hälsade man inte på grannen en gång, här hälsade man på alla”, säger Marit. 

Marit Rempling anammade snabbt livet på landet. Hon engagerade sig i både LRF och Hushållningssällskapet, flyttade först ut till en gård i Nordanåsbo, tillbaka till centrum och därifrån vidare till Åbyggeby.
”Nu är det mitt högsta mål som politiker: att fler ska flytta hit och att de som redan bor här vill stanna kvar. Den tanken ska genomsyra alla beslut vi fattar, för att vi ska fortsätta vara en levande kommun, med mångfald”, säger Marit.

Även om hennes båda föräldrar var positiva och engagerade och, som Marit uttrycker det, ”fick saker ur händerna”, så pratade man inte mycket politik i familjen när hon var barn.
Men samhällsintresset kom ändå, så småningom.
”Jag vill inte sitta vid sidolinjen och gnälla på att saker inte funkar, utan hellre gå in och försöka förändra”, säger Marit.

Hon började granska de politiska partiernas program för att se var hennes sympatier kunde landa, och det blev Centerpartiet.
”Jag tror att människor mår bra av att ta eget ansvar och att vi inte ska styra dem för mycket. De allra flesta vill och kan forma sina egna liv. Men vi ska också ta hand om dem som av olika anledningar behöver hjälp”, säger Marit.

2012 blev Marit Rempling (C) vice ordförande i kommunstyrelsen. På bilden även ordförande Magnus Jonsson (S) och Marits partikollega Birger Larsson. 

Redan efter tre-fyra år som partimedlem erbjöds hon en tung politisk post i Ockelbo. Centerpartiets starke man sedan decennier, Thorsten Åstrand, ville trappa ned.
Så 2012 satte sig Marit Rempling rakt ned på stolen som kommunstyrelsens vice ordförande, i valteknisk samverkan med socialdemokraterna.
”Ibland får vi höra att vi inte agerar som ett oppositionsparti, men det är vi. Två exempel är när vi ville driva igenom Lagen om valfrihet, LOV, i Ockelbo, och när vi stoppade nedläggningen av korttidshemmet Smultrongården”, nämner Marit.

Dagen efter att vi ses väntar ett kommunstyrelsesammanträde. Marit Rempling hör till de ledamöter som läser handlingarna noga i förväg och ofta ställer kompletterande frågor till den som föredrar ett ärende under sammanträdena.
”Det är så viktigt att vara påläst innan man fattar beslut, jag vill verkligen veta hur saker fungerar i grunden”, säger Marit.
När det gäller investeringsstödet till ishallsbygget, var hon en av dem som tryckte på för att få fram en genomarbetad utredning om kostnader och andra förutsättningar, hellre än att fatta förhastade beslut.
”När vi har alla fakta på bordet känns det bra att gå till beslut”, säger Marit som tror att ishallen blir ett fantastiskt tillskott i kommunen.

Till det kommande sammanträdet tänker hon lyfta frågan om snabbare validering av nyanländas utbildningar, så att de kommer in i arbetslivet fortare.
”Det har drivits ett pilotprojekt i Söderhamn, som jag tycker att vi ska utforska lite närmare.”
”Varje gång jag pratar med nysvenskar så slår det mig: Vilka öden! Det är så bra att ta sig tid och lyssna, de kastar om ens tidigare föreställningar om världen. Även om de flesta har traumatiska minnen med i bagaget så har de flesta viljan och förmågan att gå vidare och bli en del av det svenska samhället och bidra till det."

Här Marit Rempling under ett besök på Atlas Copco i Ockelbo. Besöket ingick i den så kallade Företagardialogen då politiker och tjänstemän åker ut till företagen för att höra vad kommunen kan hjälpa dem med. 

Veckan därpå väntar möten i ekonomiutskottet på måndagen, tillväxtutskottet på tisdagen och ett möte på regionnivå, där Marit Rempling också är förtroendevald, på onsdagen.
Hon har en förstående arbetsgivare i Sandvik, som ger henne ledigt från det ordinarie jobbet som systemförvaltare, när politiken kallar.
”Man har ju rätt att engagera sig politiskt när man är i arbetslivet. Det är nog i genomsnitt minst två dagar i veckan som går åt till de politiska uppdragen”, uppskattar Marit.

Hur skulle du förklara vad politik är för ett litet barn?
”Om det finns något som inte är bra, så kan man vara med och försöka göra det bättre”.
Och hur ska man gå tillväga om man vill bli politiker?
”Gå med i ett parti som du sympatiserar med. Se och lär. Men det är jätteviktigt att ha praktiska erfarenheter från arbetslivet med sig.”
Hur kan man öka det politiska engagemanget i Ockelbo?
”Genom att få människor engagerade i frågor som berör dem.”

MÅNADENS POLITIKER I JANUARI 2016

Marit Rempling
Parti:
Centerpartiet.
Förtroendeuppdrag:
Vice ordförande i kommunstyrelsen, fullmäktigeledamot i Ockelbo. Ledamot i Region Gävleborgs fullmäktige och dess kultur- och kompetensnämnd.
Ålder:
56.
Bor:
I villa i Åbyggeby strax utanför Ockelbo.
Familj:
Tre vuxna barn, André, 31, Lise, 29 och Simen, 27.
Yrke:
AM-koordinator (förvaltare av it-system) på Sandvik.
Utbildning:
Dataprogrammerare.
Fritid:
Politiker, engagerad i Missionskyrkan i Ockelbo, kör motorcykel – en Kawasaki Vulcan.
Närvaro på sociala medier:
Facebook.
Exempel på motion som Centerpartiet drivit igenom:
Satsning på spontanidrott i byarna. I vår byggs en multiarena i Lingbo, därefter står Åmot och Jädraås på tur.

av Elina Sorri
2016-01-28

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17