Charlotta Ryd blir ny kommunchef i Ockelbo

Charlotta Ryd blir ny kommunchef i Ockelbo

"En fantastisk liten kommun med mycket engagemang och driv"

Ockelbos tidigare chef för bygg- och miljöförvaltningen, Charlotta Ryd, har utsetts till ny kommunchef i Ockelbo kommun efter Lars Sjödin.
”Det är en fantastisk liten kommun med mycket engagemang och driv”, säger Charlotta Ryd som tillträder den 15 september.

I samband med att bygg- och miljönämnderna (och deras respektive förvaltningar) i Hofors, Sandviken och Ockelbo slogs samman i Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd gick Ockelbos dåvarande bygg- och miljöchef Charlotta Ryd vidare till en tjänst som miljöchef på Länsstyrelsen Gävleborg, där hon började 1 december.

Nu återvänder Charlotta Ryd till Ockelbo inom mindre än ett år.
”Jag ser fram emot att jobba med de utvecklingsfrågor, byggplaner och processer som är i gång i Ockelbo. Det är också viktigt att fortsätta bevaka Ockelbos intressen när det gäller Region Gävleborg och den kommande regionindelningen”, säger Charlotta Ryd som tillträder tjänsten 15 september.

Rekryteringsföretaget Experis tog emot ett 25-tal ansökningar till tjänsten som kommunchef i Ockelbo. Bland dem valdes en handfull kandidater ut, som intervjuats i olika omgångar: dels av förvaltningscheferna i kommunledningen, dels av fackliga representanter - och till sist av kommunstyrelsens ordförandeberedning bestående av ordförande Magnus Jonsson (S), vice ordförande Marit Rempling (C), Bo Stenbeck (L) och Johnny Lindblom (SD).
Det formella beslutet togs av kommunstyrelsen under ett extra sammanträde under måndagen 20 juni.  

”Vi hade många starka kandidater under vägens gång, men nu är vi glada att hälsa Charlotta Ryd tillbaka till Ockelbo, den här gången på posten som kommunens högsta tjänsteman. Charlotta har starka meriter och en bred erfarenhet av att arbeta i politiska organisationer. Hon har en stark drivkraft att utveckla och förbättra kommunen och samtidigt ta ett regionalt ansvar”, säger Magnus Jonsson.

Nuvarande kommunchefen Lars Sjödins uppdrag löper ut 1 augusti. Därefter går han till sin nya tjänst som hållbarhetsdirektör och biträdande regiondirektör i Region Gävleborg.
Mellan 1 augusti och 15 september tjänstgör kommunens ekonomichef Joachim Krüger som tillförordnad kommunchef.

av Elina Sorri
2016-06-20


FAKTA Charlotta Ryd
Bakgrund:
Har främst arbetat med bygg- och planfrågor, miljöfrågor och samhällsutveckling på kommunal och regional nivå.
Ålder: 42.
Bor:
Villa i Hagaström utanför Gävle.
Familj: Man och två barn, 14 och 15 år.
Intressen: ”Jag tycker om att röra på mig; springer, åker skidor, rider och simmar.”

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17