Danne Rosén är fjärde generationen bagare i Mattes Bröd

Danne Rosén är fjärde generationen bagare i Mattes Bröd

"Jag lekte med mina bilar på bakbordet"

Med närmare 100 års tradition av bakande i släkten har Danne Rosén lett Ockelboföretaget Mattes Bröd in i 2000-talet.
För Företagardialogen berättar Danne hur det är att jobba från kl 1 på natten till 16 på eftermiddagen – och samtidigt hinna med att anpassa de traditionella recepten för de allt mer miljö- och hälsomedvetna brödkunderna.

Danne Rosén visar bageriet Mattes Bröd för Mimmi Ekström, företagsrådgivare, Agneta Wenell, näringslivsutvecklare och Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S). 

Alla som suttit på den östra sidan av tåget, och tittat ut när det stannat i Ockelbo, har sett den blå skylten med den vita kringlan och texten ”Mattes Bröd”. Bageriet som sprider ut de ljuvligaste dofter under morgontimmarna ligger mitt i samhället, mittemot järnvägsstationen.
Här kan man också se långtradarna från Lantmännen backa in, för att leverera 3 ton mjöl i veckan.

Danne Rosén är fjärde generationen bagare. Det var Dannes farfars far som började baka, då i Gävle. På 50-talet tog Dannes farfar och farmor, Vernon och Mary, över och flyttade till Lingbo där de startade ett källarbageri.
1976 var det Dannes far, Mats Roséns, tur att föra traditionen vidare. 1979 byggde han ett nytt 500 kvadratmeter stort bageri i Ockelbo, som senare byggdes ut med lika mycket yta till.
”Farfar Vernons limpa finns kvar i sortimentet”, berättar Danne som är född 1970 och har minnen kvar från bageriet i Lingbo.
”Jag minns jukeboxen, och att jag körde med bilar på bakbordet och snodde drömmar ur en kakburk”, skrattar han och lägger till:
”Jag är väl ’skadad’ sedan födseln, jag funderade inte så mycket över yrkesval utan gled bara in i branschen.”

Degblandaren styrs till viss del av receptprogram. ”Mjölet sugs in automatiskt, men salt och malt måttar vi upp manuellt”, berättar Danne Rosén. 

Det är en stor utmaning för de mindre bagerierna att sticka ut hos de allt mer miljömedvetna och digitaliserade brödkunderna.
”Det är något av ett skråyrke fortfarande. Gamla bagare har stolthet och vill gärna göra som de alltid har gjort”, säger Danne Rosén som försöker hitta effektiva lösningar för både produktion, distribution och marknadsföring.
”Idéer saknas inte, däremot tid att genomföra dem. Men i Gävle samarbetar vi till exempel med Polfärskt. Och genom organisationen ”Din Bagare” hjälps vi till exempelvis åt med centrala uppköp”, säger Danne.


Trots besvärliga arbetstider är det mycket låg omsättning i personalen, den senaste anställde kom för åtta år sedan. 

Samtidigt gäller det att hitta rätt hos kunderna. 2016 bör ett bröd vara ekologiskt, kolhydratsnålt, baserat på surdeg och helst stenugnsbakat.
”Fördegar, skållningar och långa liggtider på degarna är inget nytt för oss som alltid velat baka gott och saftigt bröd från grunden”, säger Danne.
Det senaste på brödmarknaden – och hos Mattes Bröd - är levain, en fransk typ av fördeg som ersätter vanlig bagerijäst och kan göra vitt bröd både mer smakrikt och hållbart.
Danne erkänner att han är yrkesskadad: vart han än kommer där det finns bröd går han och känner och smakar så fort han kommer åt.
”Jag har blivit tillsagd i butiker att sluta peta”, skrattar Danne.
Han brukar aldrig baka hemma.
”Möjligen att frun gör en sockerkaka. Däremot tar jag hem en degklump då och då och gräddar till helgfrukost”, säger Danne Rosén.

Fullkornen ligger i blöt ett dygn. Till höger den klassiska Lingbolimpan. 

Besökarna i kommunens Företagardialog den här gången är Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande, Agneta Wenell, näringslivsutvecklare och Mimmi Ekström, företagsrådgivare.
”Det märks att det hänt något i kommunen. Numera levererar vi bröd till både skolor, förskolor och Bysjöstrand, så var det inte förut”, säger Danne Rosén.
”Det är upp till oss att formulera kraven i upphandlingarna, se till samhällsnyttan och försöka skapa win-win-situationer”, säger Magnus Jonsson.

Danne har märkt att kommunen är mer aktiv än tidigare när det gäller arrangemang och samarbeten med näringslivet, men återigen – för hans egen del är det svårt att hinna vara aktiv.
”Det jag verkligen skulle behöva hjälp med är en analys av elförbrukningen, inte när det gäller praktiska åtgärder utan på investeringsnivå. Både frysar och ugnar drar enorma mängder energi”, konstaterar Danne.
Tillsammans börjar man genast diskutera en lösning, och Agneta och Mimmi lovar att återkomma med förslag på kontakter.

av Elina Sorri
2016-06-07

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Här kan du läsa mer om Företagardialogen i Ockelbo kommun.