Det mesta går att fixa på Wij Maskincenter i Ockelbo

Det mesta går att fixa på Wij Maskincenter

Så förvandlade familjen Rosén gamla "Wijverkstan" till ett brett och modernt företag

Det heter Wij Maskincenter, inget annat.
Men för många är det fortfarande ”Wijverkstan” som gäller - även för besökarna från Företagardialogen, kommunchef Lasse Sjödin och företagsrådgivare Mimmi Ekström som båda är infödda Ockelbobor.
”Det tog många år innan kunderna förstod att det fanns en butik här”, menar paret Sölve och Carina Rosén som driver företaget. (På bilden ovan även sonen Tomas.)

Skogsbolaget Kopparfors, och senare Stora Enso, hade sedan ”urminnes tider” haft sin maskinverkstad vid Wijvägen.
Sölve Rosén från Ockelbo anställdes i verkstaden 1974, och 25 år senare, när Stora bestämt sig för att inte längre driva den, fick han erbjudandet att ta över i egen regi.
”Alternativet var att lägga ned”, säger Sölve.
I köpet ingick allt: lokaler, mark, lager, inventarier. Stora fortsatte att få sina maskiner servade och reparerade, nu som kund, men med tiden har skogsbolagets del av omsättning sjunkit radikalt för att nu vara nästan obefintlig.

Sölve Rosén visar och berättar om företaget för Mimmi Ekström och Lars Sjödin. 

I stället har Sölve och Carina Rosén byggt upp andra affärsområden.
Bit för bit har butiken växt fram, en bilverkstad har tillkommit och en annat viktig del av ekonomin är försäljningen av aggregat till skogsskördare och dess reservdelar.
”Försäljningsområdet är hela Norrland, från Örebro och norrut”, berättar Sölve.
Att bilbesiktningen Clear Car etablerade sig i Ockelbo har också betytt mycket.
”Det ena har gett det andra vartefter”, konstaterar Sölve som oväntat fick en liten högkonjunktur i sommar i och med vägarbetena runt Ockelbo: plötsligt blev det många hjullastare och andra maskiner som behövde servas och repareras.


Företaget Wij Maskincenter står på flera ben: en butik, en maskinverkstad och en bilverkstad, och har dessutom hela Norrland som försäljningsområde när det gäller skördaraggregat och dess reservdelar. 

De som arbetar på Wij Maskincenter har ett gediget maskinintresse och ett brett kunnande; allt från skogsmaskiner till röjsågar ska lagas. Just nu är det förstås högsäsong för gräsklippare.
”Gymnasieutbildningarna räcker inte riktigt till för den bredd som krävs här. Det måste nog till att man varit intresserad av alla möjliga slags maskiner sedan barnsben”, säger Sölve.

Paret Rosén försöker se till att få rimliga arbetsdagar som företagare.
”När jag börjar vid halv sex har jag ambitionen att gå hem vid två, men det blir ofta tre, fyra i alla fall. Men jag klagar inte.”
Tidiga morgnar sitter han i lugn och ro och lägger ut arbetsordrar.
”När grabbarna kommer vid sju går jag ut i hydraulhörnan, det är mitt ansvar”, skrattar Sölve.

Innan familjen köpte verkstaden jobbade Carina Rosén i 20 år på kommunens centralkök i Ockelbo.
”Jag fick hjälp med omställningen genom en utbildning i ekonomi, sedan dess har jag skött bokföringen”, säger Carina.
En röd tråd för företagarna i Ockelbo är bristen på tid till att sälja in sina produkter eller tjänster till nya kunder.
”Så är det för oss också, marknadsföringen är något man skjuter fram till ’sen’ hela tiden”, säger Carina.

Företagardialogens besökare Lars Sjödin och Mimmi Ekström vill gärna veta hur man upplevt kontakterna med kommunen som företagare.
”Vi har ju inte så mycket med kommunen att göra, vi kör bara på. Det har mest varit kontakter med bygg- och miljös inspektörer, och det har väl gått bra. När vi inte har hållit med om anmärkningarna har vi alltid rett ut det till slut”, säger Sölve.

av Elina Sorri
2016-06-21

KURIOSA: MISSA INTE!
13 juli spelar drar Sölve Rosén ihop bandet ”Sölve med vänner” för att spela 60- och 70-talsmusik på Sjöbacken i Ockelbo.

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Företagardialogen.