Månadens politiker Karin Vistmyr är en fackkämpe

Månadens politiker Karin Vistmyr är en fackkämpe

"Jag vill ge undersköterskorna en röst"

Karin Vistmyr sitter stolt på en av socialdemokraternas ”Åmotsstolar” i Ockelbos kommunfullmäktige.
”Det är väl en sak jag ångrar i livet, att vi inte flyttade hit tidigare så att alla mina tre barn fick växa upp här”, säger Karin.

1989 köpte Karin Vistmyr och hennes man Tapio sommarstuga i Åmot. Bara ett par år senare flyttade de hit för gott.
Härifrån pendlar hon till jobbet som undersköterska på intensiven på Gävle sjukhus sju mil bort, och det är här hon sitter på sin altan mitt i byn och läser på inför nästa sammanträde, kommunfullmäktige på måndag kväll. Tills dess ska hon bland annat ha bildat sig en uppfattning om regionens trafikförsörjningsplan och Ockelbo kommuns nya naturvårdsprogram.

Det blir väldigt mycket att läsa in sig på inför de politiska beslut hon är med om att fatta. Karin Vistmyr är ledamot i fullmäktige, i socialnämnden och i Folkhälsa/BRÅ.
Utöver det sitter hon i styrelsen för Ockelbos Arbetarekommun, och är vice ordförande i Åmots socialdemokratiska förening.
”Jag är en facklig politiker som engagerade mig för att jag ville företräda undersköterskorna och ge dem en röst”, säger Karin som gick med i facket 1977 när hon tyckte att livsmedelsbutiken hon jobbade i hade usla villkor.

I vilket forum känner du att du har mest möjlighet att påverka?
”I Arbetarekommunens styrelse. Där har vi ibland väldigt skilda åsikter och det är där man för sin egen talan”, säger Karin som beskriver sig själv som ärlig, tjatig och envis.
”Jag frågar alltid om jag inte förstår, och ger mig inte kring de frågor som är viktiga för mig”, säger Karin.

När ärendena kommer till fullmäktigenivå är Karin inte riktigt lika bekväm med att vara sitt ärliga och envisa jag.
”Jag är dyslektiker och pratar lite upp och ner och bakfram ibland. Det gör att man drar sig för att gå upp i talarstolen. Men i höst ska vi socialdemokrater gå retorikkurser så att vi känner oss mer redo. Det är många som gruvar sig inför att fullmäktigemötena ska sändas på webben, och det får ju inte bli en anledning till att låta bli”, säger Karin.

Ibland upplever Karin att andra tycker att hon ”petar för mycket i verksamheterna” som politiker.
”Men jag tycker att det är så svårt att inte säga vad man tycker, exempelvis om socialnämndens budget, när man har full koll på hur det går till i omsorgen”, säger Karin som själv jobbade på Ockelbos förra äldreboende Vibacka under tio år.
”Jag vill att vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg, och jag vet att det går”, säger Karin.

Karin Vistmyr växte upp i Västerås, mest med sin pappa efter en skilsmässa.
”Han var tusenkonstnär, och jobbade med allt möjligt från minkskötare till kyrkvärd och flygplansmekaniker, men mest var han trädgårdsmästare”, berättar Karin som själv är trädgårdsintresserad och en stark anhängare av Wij Trädgårdar.
Hon engagerar sig ideellt för parken genom Wij Vänner.
”Jag tycker att det är helt rätt att kommunen stödjer Wij. Dels för det kulturarv som husen och området är, det kan vi inte sälja ut. Men också för att det är till glädje för så många människor; det är inte bara idrottsutövare vi ska stödja.”
”Det är tyvärr många, inte minst vårdanställda, som tror att det konkurrerar med deras verksamheter. Men pengarna som går till Wij går ju också till jobb och löner. Däremot ska de kommersiella delarna bära sig själva”, säger Karin.

Karin är nyss fyllda 64. I 50 år har hon och Tapio följts åt, och sitt första barn fick paret när de var 16 och 17 år.
”Det gick bra, och var inget man funderade så mycket på, det var inte så ovanligt faktiskt”, berättar Karin som beskriver sin man ”som världens snällaste gubbe”.
Båda stortrivs i Åmot, men Karin skulle gärna se ett lite större engagemang för lokalpolitiken och att fler bybor ville vara med och utveckla byn.
”Jag får väldigt lite synpunkter och frågor som politiker. Nu har kommunen 500 000 att dela ut för spontanidrott i byn, liksom i Lingbo och Jädraås, men det är för få som engagerar sig. Risken är att det inte blir något av pengarna”, konstaterar Karin.

MÅNADENS POLITIKER JUNI 2016
Karin Vistmyr
Parti:
Socialdemokraterna.
Ålder:
64.
Bor:
Villa mitt i Åmot.
Familj: Maken Tapio, barnen Göran, Monica och Tom. Sex barnbarn från fem till 15 år. Landseertiken Bella.
Bakgrund: Uppvuxen i Västerås. Har bland annat bott i Storvik och Sandviken innan familjen flyttade till Åmot.
Förtroendeuppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, socialnämnden och Folkhälsa/BRÅ. Ledamot och studieansvarig i Ockelbo Arbetarekommuns styrelse. Vice ordförande i Åmots socialdemokratiska förening.
Yrke: Undersköterska på intensivvårdsavdelningen, Gävle sjukhus.
Fritid: Hundar, trädgård, barnbarnen, fotografering, läsa och skriva, följa med i samhällsfrågor.
Närvaro på sociala medier: Facebook. 

av Elina Sorri
2016-06-16 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17