Ockelbos vetgiriga pensionärer bäst i Gävleborg

Ockelbos vetgiriga pensionärer bäst i Gävleborg

Spännande distriktsfinal i A-lokalen - laget vidare till regionsfinal

På tisdagen jublades det högt i Kuxhallens A-lokal i Ockelbo.
Efter en rafflande utslagsfråga – passande nog om stresshormoner (!) – tog Mona Ekberg, Staffan Åkesson och Marianne Renlund hem segern i PRO-vetarnas distriktsfinal mot Hudiksvall.
Nu väntar regionsfinal i Surahammar 17 augusti.

Ett 60-tal entusiastiska åhörare följde distriktsfinalen i PRO-vetarna mellan Ockelbo och Hudiksvall på tisdagseftermiddagen. Frågorna handlade om allt mellan himmel och jord; från transsibiriska järnvägens ändhållplatser (Moskva och Vladivostok) och de olympiska spelens grundare (Pierre de Coubertin) – till vem som senast fick en plats i Svenska Akademin (Sara Stridsberg).

Matchen, som då och då avbröts för hejaramsor och annan underhållning, blev extremt jämn från början till slut. Det blev till sist en fråga om hormoner som fällde avgörandet, 20-19 till Ockelbos fördel.
”Jag kan inte säga att vi är så väldigt nervösa, men en viss spänning finns det ju. Vi är tävlingsmänniskor, ojoj”, skrattar Marianne Renlund, som är en riktig veteran i sammanhanget.
”Det är fjärde gången vi går till regionsfinal, och 2006 gick vi hela vägen till toppen. Sedan dess har det varit stort intresse för tävlingen bland våra medlemmar i Ockelbo”, berättar Marianne.

Kunskapstävlingen PRO-vetarna genomförs enligt samma upplägg i hela landet.
Den börjar på lokal nivå och fortsätter sedan i länet tills det är dags för distriktsfinal, i det här fallet mellan Gästrikland och Hälsingland. Segrarna går vidare till regionfinaler och därifrån till riksfinalen på den så kallade PRO-båten i oktober.
Nu väntar alltså regionfinal ännu en gång för Ockelbo, som går av stapeln i Surahammar den 17 augusti. Övriga deltagare är då Uppland, Örebro, Västmanland och Dalarna.

Ockelbos lag med Mona Ekberg, Staffan Åkesson och Marianne Renlund förbereder sig alltid väl inför tävlingarna.
”Vi har det som en cirkel och träffas tio gånger under året. Vi skriver frågor till varandra och övar i flera timmar”, berättar Marianne.
”Vi har ganska breda kunskaper allihopa, men man kan väl kanske säga att Mona tar det där med kemin, jag biologin och Staffan sporten.”

av Elina Sorri
2016-06-14
Foto: Åsa Lindahl 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17