"Det viktigaste är att hålla sig till sanningen"

"Det viktigaste är att hålla sig till sanningen"

Ärliga tag viktigt för Månadens politiker Birgitta Åstrand

Birgitta Åstrand i Lingbo värnar om landsbygden och småföretagarna.
Med andra ord en äkta centerpartist - trots att pappa var socialdemokrat.
”Han pratade mycket politik hemma, men jag tog en annan väg”, säger Birgitta som lockades till sina första förtroendeuppdrag av centerkvinnor före henne.

Det är inte så lätt att få till en träff med Birgitta Åstrand. Hon tillhör den skara energiska och engagerade pensionärer som undrar hur de egentligen hade tid att jobba innan.
Första gången jag hör mig för ska hon ut och resa, andra gången befinner hon sig hos barnbarn i Skåne, tredje gången bör syföreningen prioriteras eftersom det snart är jul.
Men till sist sitter jag ändå i hennes trivsamma kök med novembermörkret fallande utanför, för att prata om uppdraget som förtroendevald.

”Min första post i Ockelbo var under slutet av 80-talet som ersättare barn- och utbildningsnämnden som det hette då. Det var väl framför allt Aina Gunnarsson, stark centerkvinna i Ockelbo, som värvade mig”, berättar Birgitta Åstrand.
I dag är Birgitta bland annat ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden i Ockelbo, men har även uppdrag i ett par av Region Gävleborgs nämnder.
För en Lingbobo känns det naturligt att engagera sig i regionen, eftersom man här känner sig minst lika mycket som hälsinge, om inte mer?
”Ja, för mig är det så i alla fall, eftersom jag växte upp i Ljusne, och gick i skolan i Söderhamn”, säger Birgitta.

Birgitta och hennes två systrar fick lära sig tidigt att ärlighet är den främsta dygden.
”Jag är strängt itutad att man alltid ska hålla sig till sanningen. Och jag blir verkligen upprörd över oärlighet, eller när man sprider rykten med orden ”De sa att…”. Vilka är ”de” brukar jag fråga.
Ett annat drag hos Birgitta är att hon månar om människors hälsa.
”Det kommer mycket från mitt yrkesliv; jag var tandhygienist innan jag gick i pension, och då talar man mycket om hur viktigt det är med en sund livsstil.”
Hon gillar att laga mat och föredrar att köpa både potatis och kött från lantbrukare i byn.
”Torsten jagar och det är väl så ekologiskt det kan bli”, säger Birgitta.

Vilket av dina förtroendeuppdrag är det roligaste?
”Socialnämnden är det intressantaste. Där sitter jag också med i arbetsutskottet. Det finns så många människor, både unga och gamla, svenskar och flyktingar, som inte mår bra av olika anledningar, som behöver hjälp”, säger Birgitta.
”Vi tog bland annat ett bra beslut i att göra om Uret till ett trygghetsboende med gemensamma måltider och trivselvärdar. Jag älskar att umgås med äldre och lyssna på deras historier. Själv är jag engagerad i väntjänsten här i Lingbo där vi hälsar på och gratulerar äldre som fyller jämna år; från 90 kommer vi varje år. Det är många som är väldigt ensamma och de blir så glada”, säger Birgitta entusiastiskt.

Birgitta och hennes man Torsten, som också är mångårig partiarbetare för Centern i Ockelbo, brukar ofta diskutera politiska frågor. Både med varandra och sina nu vuxna barn, men också med andra yngre som behövs i politiken.
”Jag försöker ta tillfället i akt och berätta vad jag gör och vad jag står för. Men de som är unga i dag har otroligt mycket att stå i, och väldigt lite tid över. Det bästa sättet, om man är intresserad av samhället, är att komma på partiernas gruppmöten och se vad vi gör. De är viktigt att man har förstående chefer också, som uppmuntrar anställda att åta sig förtroendeuppdrag”, säger Birgitta.

Paret reser gärna tillsammans – förra vintern gick färden till Australien och Nya Zeeland på en temaresa kring skogsbruk.
”Det var en alldeles makalös upplevelse!”, säger Birgitta och nästan drar efter andan vid minnet.
”Kan du tänka dig att jag till och med snorklade?”.

MÅNADENS POLITIKER NOVEMBER 2016
Birgitta Åstrand
Parti:
Centerpartiet.
Förtroendeuppdrag:
Ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden, ersättare i kommunstyrelsen, Gästrike Räddningstjänst, Gemensam nämnd FHRN och Företagshälsovårdsnämnden (de båda senare nämnder i Region Gävleborg).
Ålder:
71.
Familj: Make Torsten, barnen Magnus, Mattias och Malin. Fyra barnbarn.
Bor: Villa i Lingbo.
Bakgrund: Född i Holmsveden, uppvuxen i Ljusne. Gick i skola i Holmsveden, Ljusne, Söderhamn, och senare i Stockholm och även Högskolan i Gävle. Bodde i Tyresö utanför Stockholm från 1966 till 1978 då familjen flyttade till Lingbo.
Tidigare yrke: Tandsköterska och senare tandhygienist.
Fritid: Ledamot i kyrkofullmäktige och kyrkorådet, är även kyrkvärd. Engagerad i Lingbo syförening, Lingbo hembygdskör, väntjänsten i Lingbo, och Lingbo vindkraftsfond. Promenerar varje dag, gillar att laga mat, gå på teater och musikevenemang, går på gymnastik, och läser böcker. Familjen driver också eget företag inom skogsbruk.

av Elina Sorri
2016-11-21

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17