Eva Lööke är årets Claes Andersson-stipendiat

Eva Lööke är årets Claes Andersson-stipendiat

Extramamma för de ensamkommande ungdomarna i Jädraås

Eva Lööke från Gammelboning har gett 15 flyktingpojkar från Afghanistan en trygg och kärleksfull start i Sverige.
Som kock och allt-i-allo på Jädraås Herrgård blev hon ungdomarnas uppskattade extramamma under deras drygt sex månader på boendet.
Nu uppmärksammas och prisas hennes insats genom Claes Anderssons minnesfond.

I november förra året anlände 15 pojkar från Afghanistan till Jädraås.
Det var Ljusdals kommun som sökte ett boende till de ensamkommande flyktingpojkarna, och fann platser på det nystartade Jädraås Herrgård AB, ett hem för ungdomar som initialt drevs av Tom Strömbom och Pelle Olsson.

Eva Lööke, som jobbat på herrgården tidigare, anställdes som köksansvarig, men hon blev mycket mer än så.
”Vi hjälptes åt med allt, till en början med att hämta pojkarna, några av dem på stationen i Ockelbo, andra på Arlanda”, berättar Eva.
”Och vi började direkt med att öva på språket, vi hade lektioner i svenska i vandrarhemmet på gården. Tolk behövde vi bara i början, sen rullade det på.”

För Eva var det självklart att ställa upp, hjälpa till med allt från myndighetskontakter till att ordna fram cyklar, lyssna och finnas till hands – både under arbetstid och fritid.
Hon var noga med att se till att de åkte till skolan i tid, och fanns där för dem när de kom hem på eftermiddagarna.
”Då stod de här i kö i köket och ville prata, få en kram och fika. De kallar mig fortfarande för ’mummy’”, ler Eva.

Milad Yamaha, 16, en av de 15 pojkar från Afghanistan som kom till boendet i Jädraås och fick ett stort stöd av Eva Lööke.

På fritiden umgicks de med kompisar i Ockelbo, Gävle och Sandviken, de tränade vid JAIK-vallen och spelade biljard i Gammelbonings bygdegård.
”På Valborg hade vi öppet hus här på herrgården, och pojkarna sålde fika utanför. Det var väldigt uppskattat bland jädraåsarna. Många var skeptiska när de kom, men nu är det många som saknar dem”, säger Eva.

I början av sommaren 2016 kom dock beskedet som ryckte undan fötterna på hela gruppen. De skulle tillbaka till Ljusdals kommun, och flyttades inom ett par veckor till Järvsö.
”De ville stanna, och blev jätteledsna. De hade rotat sig här, hade börjat spela fotboll och trivdes”, berättar Eva, som försökte men inte fick gehör för att de skulle få stanna i Jädraås.
”De är så fina pojkar. Det säger väl allt att det kom lärare från Sandviken hit till Jädraås för att säga hej då när de skulle åka.”

Eva Lööke håller kontakten med gänget, via internet och mobilen. Hon visar bilder i telefonen, där de omringar henne, kramar och pussar henne på kinden, och har blommor med sig till henne.
”Jag har varit i Järvsö och hälsat på, och de har också återvänt hit. De är glada för att de kom till Jädraås och några av dem säger att de vill bo här som vuxna. ’Vi har sett att det finns bra människor’, har de sagt”, berättar Eva.
”Jag visste själv inte så mycket om asylsökande ungdomar eller hur mottagandet här fungerar. Jag har lärt mig så mycket själv”, säger Eva.

Det är långt ifrån första gången som Eva Lööke har öppnat sin famn och sitt hjärta för människor i behov av medmänsklighet. Från 90-talet och framåt har hon behållit tät kontakt med två flickor, numera kvinnor, från Ukraina, som kom till Gammelboning som 12-åringar, på ett sommarläger för barn som led av symptom efter Tjernobyl-katastrofen.
Hon har hjälpt asylsökande, hemlösa, och arbetat på behandlingshem.
”Det var bara så hemma när jag var barn, att mina föräldrar alltid hade en öppen dörr för den som behövde komma in”, säger Eva.

Claes Andersson-stipendiet delas ut under Luciahögtiden i Ockelbo kyrka den 13 december. Priset är på 10 000 kronor.
”Det är väldigt roligt och hedrande att vara påtänkt. Jag känner till utmärkelsen och har själv funderat på vilka jag skulle nominera, men aldrig tänkt att jag skulle vara aktuell själv”, säger Eva Lööke.

av Elina Sorri
2016-11-29

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Claes Andersson-priset delas ut till verksamhet och personer som visar civilkurage och bidrar till ett tryggare samhälle.
Här kan du läsa mer om Claes Anderssons minnesfond, stiftelsens stadgar, och vilka som erhållit priset tidigare.