Gardiner till Perslunda, överkast till Grand Hotell

Gardiner till Perslunda, överkast till Grand Hotel

Ingenting är omöjligt för den lilla syfabriken i Lingbo

Allt började med en beställning på 50 gardiner till stålverket SKF i Hofors.
Året var 1976.
I dag har Lingbo Textilinredning närmare tio anställda och omsätter cirka 5 miljoner om året.
Och Ovako har stannat kvar som kund i 40 år!
”Målet var att skapa ett livskraftigt företag”, säger Göran Pierre, VD i familjeföretaget.

Till det yttre gör Lingbo-företaget inget väsen av sig: det ser ut som en enkel röd stuga, för dagen inbäddad i vinterns första snötäcke, med en liten klarröd skylt: ”Syfabrik”.
Inuti känns det större. Mot skogen, på baksidan – sväller huset invändigt med kontor, syateljé, stora klippbord och strykbord, och tygprover i långa rader.
Om man inte vet, är det omöjligt att gissa att det härifrån levereras stora mängder gardiner, draperier och andra textilier för solskydd, ljuddämpning och mörkläggning.
Det första jobbet åt SKF i Hofors gav referenser till nästa – inredningen av den då nya Björksätraskolan i Sandviken 1977.



Företaget grundades 1976, och har sedan 1995 haft sitt säte här i Lingbo. Kunderna är små och stora företag, alla slags offentliga verksamheter, hotell, banker med flera. Man har även sponsrat textilinredningen i Ronald McDonalds hus i Lund, där familjer, som har barn på Barn- och ungdomssjukhuset, kan bo under vård- och behandlingstiden. 

Sedan dess har det rullat på med beställningar från stora och små företag, hotell, skolor, vårdinrättningar – främst i Gästrikland, Hälsingland och Mälardalen.
350 gardiner till en skola? Lätt som en plätt. Draperier till Konserthuset i Stockholm? Inga problem.
Man har konstant 25-30 jobb-bollar i luften samtidigt.
”Vi är nog med på 70-80 procent av nybyggena i vår region”, bedömer Göran Pierre som har ett gott samarbete med ett stort antal byggföretag och arkitekter i området.

Göran Pierre är uppvuxen i Hallsberg, där han sålde ”allt som gick att sälja” från barnsben: Veckotidningar, lotter, trasiga cyklar som han reparerat.
Han jobbade som svarvare och på smidesverkstad, innan han anställdes på Sandvik, först som reparatör och därefter som förman.
”Jag och min dåvarande fru köpte tygaffären Stuvhörnan i Storvik på 70-talet. När den inte bar sig som förväntat testade vi att sy upp gardiner på beställning. Och den första kunden blev SKF.”

Med tiden har Göran Pierre, som älskar att klura på uppfinningar, också designat egna produkter.
Den mest framgångsrika är en gardinskena under det registrerade varumärket Panela. Den tillverkas ”ute i bo’n”, som Göran säger.
”Den har fler uppsättningsmöjligheter än andra skenor”, berättar Göran som hittills har sålt över 30 000 meter av den egna skenan.
Den görs av 100 procent återvunnen aluminium, vilket har sänkt energimängden vid tillverkningen till 5 procent av den tidigare. 
"Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda en miljöcertifierad produkt," säger Göran. 

Kommunchef Charlotta Ryd och kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson får lära sig mer om Lingboföretaget under sitt besök hos Göran Pierre. 

Företaget är en livsstil för honom och livskamraten Åsa.
”Det gäller att se till att alla jobb rör på sig framåt. Men vi stänger alltid dörren till företaget kl 17.00. Har vi inte hunnit det vi ska under arbetstid får vi skylla oss själva”, ler Göran Pierre.
Åsa, Göran och Görans son Marcus driver företaget tillsammans.
”Men numera har han börjat skriva på lappar vad jag ska göra”, skrattar Göran som vill fortsätta att utveckla företaget.
”Kanske med ytterligare en produktionslinje, vi får se.”

Bilden längst upp: Göran, Åsa och Marcus Pierre driver Lingbo Textilinredning tillsammans. Åsa äger företaget och ansvarar för tillverkningen, Göran är VD med ett övergripande ansvar och sköter offerter och kundkontakter, medan Marcus är montör och inredare hos kunderna, samt data- och webbansvarig. 

av Elina Sorri
2016-11-30

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Lingbo Textilinredning

Här kan du läsa mer om Företagardialogen i Ockelbo kommun