Simhallen i Ockelbo stängs på obestämd tid

Simhallen i Ockelbo stängs på obestämd tid

Fortsatta problem med klorvärdena i bassängen

Den här hösten skulle simhallens gäster i Ockelbo få åtnjuta nyrenoverade duschutrymmen och driftsäkrare rening av bassängerna.
Men efter problem med klorvärdena i bassängen stängs simhallen igen - på obestämd tid.

Det har minst sagt gått troll i renoveringen och nypremiären av simhallen i Ockelbo.
1 oktober öppnades bassängerna efter ombyggnationer i omklädningsrum och duschutrymmen.
Bubbelpoolen – som tidigare säsonger varit avstängd till och från - utrustades med UV-rening och har fungerat oklanderligt.

Samtidigt justerades även reningsmetoderna av stora bassängen, i hopp om en driftsäkrare rening.
Men efter bara några veckor märkte personalen i simhallen av höjda klorvärden i hallen, som olyckligt nog tvingades stänga under höstlovets andra dag.

Tekniker från reningsleverantören och konsultföretaget Processing tillkallades, och efter några dagar sjönk klorvärdena till godtagbara nivåer.
Förra tisdagen började simhallen därför att ta emot simskoleelever på förmiddagen. Efter lunch märktes dock att klorvärdena steg efter barnens bad, varför man inte kunde öppna för allmänheten på eftermiddagen.

Detta mönster – godkända värden under simskolan på förmiddagarna och förhöjda värden på eftermiddagarna – upprepades fram till den gångna helgen.
Då visade proverna att klorvärdet var konstant förhöjt hela dagen, och simhallen har åter tvingats stänga helt för badande.
”Det är väldigt tråkigt och bekymmersamt ur flera aspekter. Framför allt har vi förlorat en viktig service till allmänheten och till skolan”, säger Håkan Alkberg, fritidsintendent i Ockelbo kommun.

Hur länge simhallen måste hållas stängd är oklart. En reningsanläggning är ett komplext system med många variabler att undersöka.
Teknikernas felsökning fortsätter för fullt, och möjligen behöver man justera eller komplettera med ytterligare reningsmetoder för att helt säkerställa driften.

av Elina Sorri
2016-11-15

KOMMENTAR
1 Vi formulerade oss olyckligt på vår hemsida ockelbo.se när simhallen stängdes under höstlovet. Vi kallade vattnet ”otjänligt”, men det handlade alltså inte om bakterier i vattnet, utan förhöjda klorvärden.
2 Planering pågår för att säkerställa att alla simskoleelever får möjlighet att nå kunskapskraven, av den händelse simhallen förblir stängd under en längre period.  

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17