"Jag vill påverka utvecklingen i samhället"

"Jag vill påverka utvecklingen i samhället"

Jonny Lindblom är Sverigedemokraternas ansikte i Ockelbo

Jonny Lindblom gillar att ha mycket att göra.
Han älskar sitt jobb som yrkeschaufför och ser inga problem i att få ihop det med sina uppdrag som fötroendevald i Ockelbo kommun.
”Jag blir lätt rastlös om det inte är något på gång”, erkänner Jonny.

Jonny Lindblom tog ett rekordsnabbt kliv rakt in i lokalpolitiken för två år sedan.
Inför valet 2014 tog han kontakt med partivännen Roger Hedlund som han kände sedan tidigare, för att höra vad han kunde hjälpa till med.
”Samhället är på väg åt fel håll, och för mig dög det inte att sitta hemma i soffan och tycka längre. Samtidigt behövde jag utvecklas som person, få en utmaning”, säger Jonny.

I valet 2010 fick Sverigedemokraterna 7,8 procent av rösterna i Ockelbo.
Fyra år senare röstade var femte, 20,7 procent, på partiet.
”Valrörelsen 2014 gav mig en jättekick. Vi fick ett sådant enormt stöd från så många - folk hade till och med hembakt bröd med sig till valstugorna”, minns Jonny.
Han valde att kandidera – och kom raka vägen in i både kommunfullmäktige samt kommunstyrelsen och dess ekonomiutskott.

Hur blev du mottagen som ny politiker?
”Väldigt bra. Visst flyger det verbala tårtor i fullmäktige, men så ska det väl få vara”, säger Jonny Lindblom som fått en annan förståelse för hur politiken fungerar.
”Tidigare förstod jag inte på vilket sätt alla ärenden måste ha sin gång och få ta tid. Jag lär mig något nytt hela tiden och det är otroligt roligt.”
På två år har tre av partiets fem fullmäktigeledamöter hoppat av och ersatts av nya.
”Alla har haft sina egna, personliga skäl att sluta. Inför nästa val är vi bättre förberedda, och har redan åtta nya namn som vill kandidera”, säger Jonny Lindblom.

Jonny Lindblom har gjort en snabb karriär inom lokalpolitiken – så gott som raka vägen från ”sofftyckande” till en plats i kommunstyrelsen under valet 2014. ”För några år sedan trodde jag aldrig att jag skulle stå i talarstolen i fullmäktige en dag”, säger Jonny som vill vara med och påverka hur Ockelbo utvecklas. 

Ordningsam, på gränsen till pedantisk, plikttrogen och effektiv. Så beskriver Jonny sig själv.
”Jag vill verkligen ha ordning och reda. Och när jag har en arbetsuppgift vill jag utföra den så fort som möjligt. Jag skjuter inte upp något jag kan göra direkt.”
Han älskar sitt jobb som chaufför och gruppchef vid Bengts Åkeri. Och han älskar att resa och uppleva andra kulturer.
”Jag brukar alltid ta mig utanför turiststråken, till landsbygden eller förorterna för att se hur folket i landet har det. Jag inspireras av andra kulturer och höra deras sätt att tänka och få en annan syn på saker.”
Går inte det stick i stäv med SD:s profil i invandringsfrågor?
”Det där är en typisk fördom om Sverigedemokraterna. Vi vill begränsa invandringen till humana nivåer, det har inget att göra med om man när intresserad av andra kulturer och människor”, säger Jonny.

Sverigedemokraterna är flitiga på att lämna in motioner till fullmäktige. Tidigare har man exempelvis föreslagit blodgivning på arbetstid för kommunanställda och att det ska finnas ett handikappanpassat bad. Inom kort lägger man fram motioner om hundrastgård och båtplatser.
”Vår motion om att lägga ut alla motioner synliga på kommunens web var också viktig för oss. Jag tycker att invånarna ska se hur aktiva deras politiker är”, säger Jonny.
Har du egna politiska förebilder?
”Jimmie Åkesson förstås, han är både lätt att förstå, kunnig, rak och otroligt skicklig. Och Ebba Busch Thor är också vass.”

På det nationella planet sympatiserar Jonny med SD:s syn på strängare straff som en väg att förebygga kriminalitet.
”Samhället är på väg åt helt fel håll när polis eller räddningstjänsten inte ens kan åka in i förorterna med fara för sina liv. Här i Ockelbo är jag inte orolig för egen del, men jag hör att andra är det och det bottnar i omvärldens problem. Det finns till exempel många IS-sympatisörer i landet som ingen har koll på”, säger Jonny.
Han är nöjd med hur kommunens integrationsenhet arbetar.
”Särskilt på HVB-hemmet, där gör de ett fantastiskt jobb.”

Lokalt i Ockelbo vill han se en rejäl satsning på förskolan, både i form av en utbyggnad och mindre barngrupper. Han är glad över att kombihallen äntligen kommer till stånd, och kommer att kämpa för att habiliteringsersättningen till funktionshindrade återinförs.
”Att man tog bort den lilla ersättning de hade för sitt arbete är en skandal. Det är oerhört viktigt för den enskildes självkänsla”, säger Jonny Lindblom.

av Elina Sorri
2016-09-23

MÅNADENS POLITIKER SEPTEMBER 2016
Jonny Lindblom
Parti:
Sverigedemokraterna.
Ålder:
35.
Familj: Sonen Anton, 11.
Bor:
Parhus i Ockelbo.
Bakgrund: Född i Vallsta, Bollnäs. Flyttade till Ockelbo i 6-årsåldern.
Yrke: Yrkeschaufför och gruppchef vid Bengts Åkeri.
Fritid:
Sköta uppdragen som förtroendevald, umgås med Anton, fiska och resa.
Förtroendeuppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommunstyrelsens ekonomiutskott.
Närvaro på sociala medier: Facebook, Instagram. Har Twitterkonto men är inte aktiv. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17