Ockelbogårdar ska bygga nytt hyreshus mitt i Ockelbo

Ockelbogårdar ska bygga nytt hyreshus mitt i Ockelbo

Historiskt beslut om 25 lägenheter på Kyrkogatan

Det råder akut bostadsbrist i Ockelbo. Ockelbogårdars lägenheter är uthyrda, kön till bostäder är lång och inflyttningen ökar.
Nu vill det kommunala bostadsbolaget Ockelbogårdar bygga nytt – för första gången sedan 1986 då kvarteret Uret uppfördes.
”Fantastiskt roligt, och samtidigt lite pirrigt”, säger Carina Löfgren, ordförande i Ockelbogårdars styrelse.

I bostadsförsörjningsprogrammet för Ockelbo kommun 2015-2018 uttalas ett totalt behov av 50 nya lägenheter de närmaste åren.
Nu har Ockelbogårdars styrelse beslutat att bygga ett flerfamiljshus med cirka 25 lägenheter på Kyrkogatan mitt i centrum. Detaljplanen är under beredning i Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd och väntas komma upp för beslut under oktober.

Här på Kyrkogatan i centrala Ockelbo vill Ockelbogårdar förtäta bostadsområdet med ett fyravåningshus. 

”När jag blev ordförande 2011 var Ockelbogårdars ekonomi minst sagt dålig. De senaste åren har bolaget gått igenom en enorm utveckling, och nu vågar vi blicka fram mot den första nyproduktionen på 30 år”, säger Carina Löfgren, ordförande i Ockelbogårdars styrelse.
En förutsättning är att fullmäktige medger både nybyggnationen och att Ockelbo kommun går in som borgensman för kostnaden, som väntas landa runt 25 miljoner kronor.

”Det kommer att försämra bolagets soliditet, men samtidigt är det absolut nödvändigt att vi bygger. Befolkningen ökar och det står nästan 800 personer i kö till Ockelbogårdars lägenheter. Dessutom vill vi ha en omsättning på bostadsmarknaden – att till exempel de äldre som vill flytta från sina gårdar till bekvämare boende i lägenhet får den möjligheten. Det gör också att inflyttningen av barnfamiljer som vill bo i hus kan öka”, säger Carina Löfgren.

I och med att Ockelbogårdar vågar satsa, hoppas styrelseordförande Carina Löfgren att fler ska följa efter. ”Vi hoppas och tror att fler ska haka på och bygga i Ockelbo”, säger hon.  

Det är dyrt att bygga nytt, men nu har kostnaderna har pressats ned genom att organisationen SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) gjort en ramupphandling på något som kallas SABOs ”Kombohus”.
I nuläget planerar Ockelbogårdar för byggandet av ett Kombohus Mini Capella, ett kompakt fyravåningshus med entrén på mitten och mindre lägenheter – ettor och tvåor med generösa ljusinsläpp och antingen uteplats eller balkong till varje lägenhet.

Kombohus Mini Capella - ett typhus. 

Ett nytt byggprojekt av det här slaget kräver en stor portion tålamod. Detaljplanen för fastigheten gick ut på samråd 2014, för två år sedan. Och det kommer att ta minst lika lång tid innan lägenheterna är färdiga för inflyttning.
”Vi vill komma igång så snart det bara går. Men förutom handläggningstiderna för exempelvis detaljplaner och bygglov är det också väldigt långa leveranstider på husen, nu när det råder byggrusch i landet. I bästa fall står huset klart hösten 2018”, tror Pamela Warren, vd, Ockelbogårdar.
Bolaget förvaltar i dag 685 lägenheter.
”Det är jätteroligt det som händer nu. För oss i Ockelbogårdar blir det också en utmaning att inte bara vara ett förvaltande bolag utan också producerande”, säger Pamela Warren.

Pamela Warren, vd Ockelbogårdar.

Frågan om kommunens borgensåtagande tas upp i kommunstyrelsen 27 september och i kommunfullmäktige 3 oktober.
”Det här är bland det största som hänt Ockelbo under flera decennier. Att befolkningssiffrorna vänt uppåt och att vi kan bygga nya bostäder är otroligt stimulerande – och så annorlunda jämfört med tidigare när vi upplevde en tillbakagång. Vi följer vår vision 2020, att Ockelbo ska växa”, säger Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S) och tillägger:
”25 lägenheter kanske inte låter särskilt mycket, men jämför vi oss med en kommun av Gävles storlek skulle det motsvara närmare 400 lägenheter.”

Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

av Elina Sorri
2016-09-02

Uppdatering: Kommunfullmäktige fattade beslut om kommunalt borgensåtagande den 3 oktober. 

Kommentar:
Soliditet är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor del av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17