SM 2017 Älgparken

Älgarna i Ockelbo har börjat jobba

Unik hundträning gör Älgparken komplett

Om ni inte har besökt Älgparken i natursköna Mo utanför Ockelbo ännu, så är det dags!
Inom det 14 hektar stora området finns två älghägn med tio älgar varav två storoxar, kalvar och älgkon Victoria som nu är inne på sitt tionde levnadsår.
Du kan även övernatta i röda stugor med älgen som närmsta granne!

Känslan som infinner sig vid hägnen är rofylldhet och förväntan. Den friska luften i det natursköna området med bäckraviner och skog gör mötet med skogens konung till en trevlig stund på dagen.
Älgparken drivs av Lars och Petter Arkesjö, far och son som arbetar hårt och målmedvetet. Deras intresse för älgar är stort och deras kunskap har lett till en ny inriktning för verksamheten – älghundsträning.

Petter och Lars Arkesjö driver Älgparken i Mo tillsammans. Turistmålet invigdes 2007 och har en stabil skara av besökare varje år.

Älgparken i Ockelbo var den första anläggningen i Sverige som fick tillstånd för älghundsträning och det finns en stor efterfrågan.
Idén väcktes hos Petter då hans unghund rymde. Efter en stunds letande fann han hunden vid hägnet med älgarna strax innanför. Petter slog sig ner på en stubbe och iakttog skådespelet och förstod att detta var något som kunde utvecklas.
Det har naturligtvis inneburit mycket jobb och kontakterna med länsstyrelsen har varit många. Lars och Petter berättar att de har varit med och format regelverket för ett tillstånd eftersom länsstyrelsen aldrig hade provat detta tidigare – och de försäkrar att allt sker på älgarnas egna villkor.

I den stora träkåtan samlas gästerna för att äta, dricka och umgås. 

Finns det då intresse för att komma till Älgparken och träna sin hund och varför gör man det? Lars berättar inlevelsefullt att intresset har varit över förväntan.
”Många jägare åker långväga för att få en timmes träning, kunder åker från Nordnorge enbart för denna träning!”.
Anledningarna varierar, allt ifrån träning med unghund, rehabilitering för hundar som blivit sparkade eller skrämda, utveckling av kontakt och inkallning.

Träningspasset läggs upp utifrån vad föraren vill jobba med. Hägnet avsett för träning är 1 hektar stort och det finns två älgar som de arbetar med, som har olika karaktärer.
Lars och Petters arbete med älgar under dessa tio år har gett dem god kännedom om älgarna och deras psyke och de märker att älgarna trivs med jobbet.

FAKTA Öppettider Älgparken i Ockelbo
Älgparken i Ockelbo är under 2019 öppen 22 Juni till 10 Augusti.

Måndag stängt
Tis - Lör 11:00 - 16:00
Söndag Stängt

Under lågsäsong 11 Augusti till 21 Juni sker besök i parken endast via tidsbokning.

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Artikeln finns också i magasinet "Sommar i Ockelbo 2017". 
Klicka här för att läsa magasinet som e-tidning. 

Mer information om Älgparken i Ockelbo hittar du här.