SM 2017 Fiske i flytring

Rätt feeling i flytring

Det nya fisket som tar dig närmare Ockelbogäddorna

Efter en par dagars regn bryter solen fram mellan molnen. Vinden är svag och myggen är borta, medan en och annan slända ger sig ut på flygturer längs strandkanten.
”Det är bra förutsättningar i kväll”, säger Mårten Ekström från Ockelbo.
Han och hans fiskekompis Leo Kangas Valkama från Valbo ska visa hur flytringsfiske går till.

De blev vänner under första året på gymnasiet, då de gick på Forshaga fiskeakademi i Värmland.
”Det är fiske från kajak och flytring som gäller nu. Man kommer ut på småtjärnar man inte kan dra en båt till, och det blir mer känsla när man kommer närmare fisken”, säger Leo.

När ringarna pumpats med luft och utrustningen checkats av kliver de i flytringarna med vadarbyxor på. Väl sittande är det dags att kränga på sig simfötterna och paddla iväg.
”Man blir svettig av det här”, pustar Mårten efter en stund.
”Det är som ett fyspass. Dessutom har jag långkalsonger”, kommenterar Leo.

Det är lite pyssel att få med sig flytring, simfötter och fiskegrejer. Men väl ute på vattnet blir upplevelsen svårslagen, tycker Mårten Ekström och Leo Kangas Valkama. ”Man tar sig ut på avsides sjöar och tjärnar som man inte kan dra en båt till.”

"Kolla! Det bara kokar!” utbrister Leo när han kommit ut en bit i sjön.
Han överdriver inte.  Det bubblar av sprattlande löja på ytan där det är som djupast i sjön.
”Betesfisk... Då finns här rovfisk också”, konstaterar Leo. ”Nu gäller det bara att få gäddan att välja mitt bete i stället. Jag tar blåvit, det funkar varje gång”.
Och det gör det – igen. Leo landar gäddan med sin blåvita Relax.

Ibland närmar sig killarna varandra, och utbyter några ord.
”Nu tappar jag tålamodet. Fan, ska det vara så svårt?”, säger Mårten och kliar sig under mössan.
”Det är konstigt med spinnfiske. Man står still och kastar i evigheter, men sen när man rör sig så nappar det”, säger Leo.

Sedan glider de ifrån varandra igen, i tystnad. Intuition och feeling avgör åt vilket håll ringen ska paddlas. Det viner i linorna och plaskar rejält när jiggarna landar i vattnet.
”Harmoninivån är på topp när jag fiskar. Och när det nappar är det adrenalinnivån som slår i taket i stället”, säger Leo.

Mårten Ekström har fastnat för flytringsfiske, vilket ger honom möjlighet att komma så nära fisken det bara går. Även den här kvällen blev det napp, även om storleken inte blev den förväntade den här gången...

Visst fastnar de i stock och botten också, men de rutinerade killarna får snart en varsin gädda. Det är mycket sällan de återvänder hem utan att ha fått upp något byte alls.
”Men det är inte antalet vi är ute efter, det är storleken. Hellre en stor på stort bete än många små”, säger Leo.
Hans personliga rekord är en gädda på 11,75 kilo. Mårtens värsting vägde 14,86 kilo.
”Men det var ju på ismete!”, påpekar Leo.
”Fiske som fiske”, kontrar Mårten lugnt. 

Fiskekompisarna Leo och Mårten har båda gått på Forshaga fiskeakademi i Värmland. Här nedan ger de några tips för bästa fiskelyckan när det gäller gädda. 

Mårtens och Leos bästa tips för ett lyckat gäddfiske
- Sök gäddan där vattnet är i rörelse och mer syrerikt. Där gillar gäddans betesfisk att vara - och därmed också gäddan. Bra platser är i närheten av strömmande partier, och grunden strax intill de djupare delarna av sjön.
- Under gryningen och på kvällen hugger gäddan som bäst. När dagarna är som varmast på sommaren är det bättre att fiska gädda på nätterna då temperaturen sjunker.
- Under sommartid äter gäddan väldigt mycket, men mindre byten. Små beten är därför bättre än stora. Det viktigaste är att ha en bra rulle med stum, flätad lina.  

226 sjöar och tjärnar i Ockelbo kommun
- I Ockelbo kommun finns 226 sjöar och tjärnar som är större än 1 hektar.
- Flera av fiskevattnen har handikappbryggor, vindskydd och grillplatser. Några har anpassats för put and take-fiske, som Valkalampi, Ljustjärn, med flera.
- För kontakt med fiskeföreningarna, gå in på ockelbo.se och klicka dig vidare på ”invånare”, ”kultur och fritid”, ”friluftsliv”, ”fiske”.
- Fiskekort kan du bland annat köpa hos Tobakshörnan och OK/Q8 i Ockelbo, Kjellas Mack i Jädraås och Tempo i Åmot. Oftast får barn under 15 år fiska gratis på målsmans fiskekort. I Åmot, Jädraås och Ulvsta kan du även köpa fiskekort på nätet via ifiske.se

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Artikeln finns också i magasinet "Sommar i Ockelbo 2017". 
Klicka här för att läsa magasinet som e-tidning.