SM 2017 Lindarnas Gård

Anki lever sin dröm på Lindarnas Gård

Driver gård i Lingbo med B&B, konferenser och evenemang

Det är nog många fler än Ann-Christine ”Anki” Nyberg som tänkt tanken: ”Så skönt det vore att bo i en vacker gård på landet med en massa djur och driva pensionat.”
Men det måste ju mer till än tankar för att det verkligen ska bli av. Nyfikenhet, envishet, tålamod och arbetsglädje; ett driv av guds nåde.
Anki Nyberg hade det som krävdes.

Främst har hon motivation: hennes starka längtan tillbaka till den antroposofiska miljö hon växte upp i, i Vagnhärad på den sörmländska landsbygden.
Anki och hennes man Anders började sin spaning efter en lantgård i ett stort område mellan Östersund och Västervik. Och egentligen kunde de ha hamnat var som helst däremellan.
”Men vi hade sett den här gården tidigare när vi åkt förbi. Anders som är från Ockelbo och därmed lite hemmablind var skeptisk först: Ska vi verkligen bo i Lingbo?”. Men han insåg snart vilken potential gården hade”, säger Anki.

Det gula huset har anor från 1700-talet, det röda från 1800-talet. 

Så från en lägenhet på 30 kvadrat i Stockholm, flyttade de till en fastighet på 22 hektar i Lingbo med två hus, ett gult och ett rött på vardera 300 kvadratmeter, att renovera.
”Det var inget gjort här på 20 år.  Trädgården var helt igenvuxen, men det gick att ansa och klippa fram både hallonhäck och rabatter”, ler Anki.
Paret blev väl emottaget av byborna.
”Jag längtar aldrig till stan och lämnar knappt gården för Ockelbo ens!”.

På fyra år har paret förvandlat gården med anor från 1400-talet till en lantlig dröm. Lindarnas gård erbjuder i dag bed & breakfast i charmiga sov- och sällskapsrum som är nyrenoverade i gammal stil.
De breda golvplankorna är bevarade och mycket av inredningen är återanvänt och anpassat till både dåtid och nutid.

Konferenssalen ligger på bottenvåningen och det är också här julbord och Lindarnas populära afternoon tea serveras.
Gården arrangerar många olika evenemang under året, som plantbytardagar, påskbrunch, kurser i köksträdgårdsodling, wellnessdagar och mycket mer.

Mat och boende av hög klass på Lindarnas gård. 

Gårdsmarknaden hålls i slutet av sommaren. 

Bit för bit har verksamheten växt fram, lite i taget. Anders veckopendlar till Stockholm som kranmontör, och expansionen får anpassas efter omständigheterna.
”Det är ett livstidsprojekt som man får dela upp i små stycken. Det är ganska svårt för mig som vill ha allt klart på en gång”, säger Anki otåligt.

Ladugården och ängarna runt omkring har fått fler och fler invånare allt eftersom. Här finns höns och kycklingar, ankor och deras ellingar, suggor med kultingar, gästrikefår, fjällkor, kalkoner, grand danoisen Ceasar, ett litet sällskap ladugårdskatter, åsnor (!) och sist men inte minst de tre primadonne-getterna Lady Gaga, Beyoncé och Madonna.
”Jag har inte skött så många olika djur tidigare, men när det är något jag inte kan så tar jag noga reda på hur man gör”, säger Anki.

Tanken är att Lindarnas gård ska bli så självförsörjande det går; på ägg, kött, grönsaker och bär som utgör grunden i de vällagade och ekologiska måltider hon serverar sina gäster.
Inför den här sommaren har hon satt sitt hopp till att fjällkorna kalvar, så att gården även får egen mjölk att göra smör och ost av-

Anki må vara novis när det gäller åsnor och kalkoner, men när det gäller matlagning och servering lutar hon sig mot 20 års erfarenhet från restaurangbranschen.
Hon har bland annat varit bartender i London och drivit egen restaurang i Marbella i Spanien.
”Här började vi med ett julbord, mest för skojs skull egentligen, för att visa upp att vi finns. Och det blev ju fullbokat direkt.”

Även den första söndagseftermiddagen med afternoon tea på Lindarnas gård var avsedd som ett skyltfönster för verksamheten, men blev så populär att det snart krävdes förbokning till sittningarna.
”Det är jätteroligt, folk kommer hit från Gävle, Söderhamn, och ännu längre. En del gästrikar och hälsingar som är kompisar bestämmer sig för att mötas här, på halva vägen”, säger Anki.

”Jag vill att mina gäster ska känna sig avkopplade, nära djur och natur.”

Målet är att utveckla konferensverksamheten och gårdsbutiken, men det visade sig att
bed & breakfast också efterfrågas. Från Kristi Himmelsfärd och framåt är rummen i princip bokade varje helg och när sommaren kommer är huset fullt varje vecka.
Gästerna kommer från när och fjärran – många från Mälardalsområdet: förälskade par, kompisgäng, mammor som vill ha kvalitetstid med sina vuxna barn.
”Vi hade till exempel ett par pensionerade ambassadörer från Irland och Kanada här förra sommaren. En av dem hade sin son här i byn och de valde att bo här under sitt besök”, berättar Anki.
”En annan herre från Stockholm stannade en hel vecka och sa att det var den bästa semester han haft.”

Det är lätt att förstå att gästerna trivs på Lindarnas gård, oavsett om man kommer för konferens, weekendsemester eller gårdsmarknad.
Den stora mormors-trädgården med äppelträd, köksväxter och blomsterrabatter känns ombonad, med sittplatser av olika karaktär att välja bland efter storleken på sällskapet eller sinnesstämningen.
Ankorna plaskar i sitt eget bad, hönorna kacklar hemtrevligt och katterna solar sig vid ladugårdsväggen. Från gårdsplanen ses sjön Lingan glittra mellan björkarna bortanför kohagen. Anki lånar gärna ut cyklar så att man kan ge sig iväg och bada, fiska öring eller vandra i skogen.

I Lingbo arbetar byborna för att få till ett utbyggt fibernät. Lindarnas gård har redan bra uppkoppling, vilket är nödvändigt för konferensgästerna.
”Men när det gäller övriga besökare har jag en förhoppning om att de snarare ska känna sig avkopplade än uppkopplade”, ler Anki. 

För kommande evenemang och inspiration, se facebooksidan "Lindarnas gård".

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Artikeln finns också i magasinet "Sommar i Ockelbo 2017". 
Klicka här för att läsa magasinet som e-tidning.