SM 2017 Ockelbo Kyckling

Ockelbo Kyckling - uppfödare med passion för god mat

"Vi älskar att få fram nya smaker"

Det är lätt att hitta till Ockelbo Kyckling – och väl värt att svänga av landsvägen i några minuter.
I år firar gårdsslakteriet tio år, och på den tiden har Ockelbo Kyckling blivit ett varumärke som borgar för både kvalitet och smak.
Beställningar kommer bland annat från välrenommerade Växbo krog i Hälsingland, Högbo brukshotell – och Guide Michelin-krogen Esperanto i Stockholm.

Kurt och Siw Persson driver framgångsrika Ockelbo Kyckling. 

I gårdsbutiken är kyldisken full av delikatesser – som gravade och rökta bröstfiléer, kycklingklubbor och vingar, kycklingfärs, kycklingleverpastej och lufttorkad kyckling.
Dessutom finns det hemlagade kycklingsoppor och kycklingsåser som bara behöver spädas ut med crème fraiche och värmas innan servering.

Framgången förklaras med äkta passion – inte bara för naturlig och småskalig uppfödning – utan också för god mat.
”Allt började när jag märkte att kyckling inte längre smakade kyckling, som den gjorde när jag var barn”, säger Siw Persson som gett familjeföretaget ett ansikte genom de många utmärkelser hon fått genom sitt mathantverk genom åren.

I tusentals timmar har Siw testat nya idéer och experimenterat med tillagningsmetoder och tider, kryddor och konsistenser, för att få fram alla de unika produkter som gjort succé både i kräsna jurygrupper och hos kunderna.
”Jag älskar den delen, att få fram nya smaker. De rökta bröstfiléerna gravar vi först, vilket ger en extra djup smak. Att lufttorka kyckling skulle inte gå sades det, men det gick och det är väldigt gott”, säger Siw.
Juvelen i sortimentet är kycklingleverpatén – Foie de Poulet – som prisats flera gånger om i tävlingen Matverk – en nationell innovationstävling inom mat och köksredskap.

Prisad matinnovation – Foie de Poulet.

För att få fram de bästa produkterna går det naturligtvis inte att fuska med råvaran. På ett år slaktas 10 000 kycklingar på den småskaliga gården.
”Det är lika mycket som Kronfågel slaktar på en halvtimme”, konstaterar Siw.
Dessförinnan har kycklingarna levt längre, smaskat på mask, mygg och frukt och fått sprätta fritt omkring på stora ytor både ute och inne.
Som kycklingar gjorde förr.
”Gladare och friskare djur ger ett mer välsmakande kött, det är inte svårare än så”, konstaterar Siw.

Kycklingarna hos Siw och Kurt Persson lever som kycklingar gjorde förr – pickar mask och sprätter i gräset. 

På tisdagar och torsdagar har Ockelbo Kycklings gårdsbutik öppet mellan 9–18.
”Men det går bra att ringa och kolla om vi är hemma övriga tider också”, säger Siw.
Ockelbo Kyckling säljs annars bland annat på ICA Ugglebo i Ockelbo, Diléns saluhall i Valbo, ICA Maxi i Gävle, och i Stockholm via Fällmans kött eller Norrhandel. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Artikeln finns också i magasinet "Sommar i Ockelbo 2017". 
Klicka här för att läsa magasinet som e-tidning. 

Klicka här för mer info om Ockelbo Kyckling.