SM 2017 Psst!

Wij Trädgårdars växter har något att säga dig

Kända skribenter tolkar mumlet i rabatterna

Psst! Lyssna! Hör du?
I sommar uppmanar Wij Trädgårdar sina besökare att rikta örat mot blomsterrabatterna, grönsakslanden och bäddarna av örter. Solrosorna, morötterna, dahliorna – alla har de tigit länge nog. Nu ska de få berätta om sig själva; vilka de är, varifrån de kommer, och hur de ser på världen.
”Växter, som alla andra levande varelser, har alla sitt egenartade sätt att vara beroende på var de har sin härkomst”, säger Wijs grundare, trädgårdsmästaren Lars Krantz.

Till sin hjälp att tolka växterna i text har Lars Krantz engagerat två kända skribenter, Göran Greider och Elin Unnes, båda filosofiskt lagda trädgårdsälskare.
Debattören Greider har nyligen gett ut boken ”I trädgården hörs andra ekon”, som läser av samhället genom trädgården.

Göran Greider. Foto: Jan-Åke Eriksson.

Elin Unnes är mode- och rockjournalisten som blivit en av landets största trädgårdsbloggare, och som tv-tittarna kan följa i serien ”Elins torp” i SVT:s Go’kväll.
För henne känns det naturligt att rikta örat mot växternas inre liv.
”De flesta odlare känner nog redan så, att växterna har saker att berätta. Och ju bättre man blir på att lyssna, desto bättre odlare blir man. Växterna har funnits här så enormt mycket längre än vi, så de borde rimligtvis sitta på massvis med användbar information. Det hojtar bara inte lika högt som vi andra,” säger Elin.

Elin Unnes. Foto: Ulrika Flodin-Furås.

Vad tror du att de har att säga?
”Växter är inte fullt så oskyldiga som vi tänker oss. De kan till exempel vara ganska manipulativa. För att få resa och uppleva saker har de tvingats lista ut hur de kan få skjuts med djur och människor över hela världen.”

Har du några favoritväxter?
”Jag är himla förtjust i nattskattorna. Dels innehåller släktet favoriter som potatis och tomat, men det finns ett gäng riktigt giftiga nattskattor också, och giftiga växter fascinerar mig. Dels eftersom folk har använt dem som medicin.
Men också för att de giftiga växterna har varit tvungna att hitta andra bytesvaror än frukt och mat som de kan erbjuda i utbyte mot att vi sprider dem över jorden. Skönhet är en sån bytesvara, och alltså är några av våra allra giftigaste växter också de vackraste.”

Vad hoppas du att ”Psst!” ska ge besökaren?
”En av de bästa sakerna med att försöka höra vad växterna säger, är att man måste få tyst på tjattret inne i sitt eget huvud. De pratar så tyst, så minsta brus överröstar dem. Psst! är ju en liten genväg till växtkommunikation, men förhoppningsvis kommer växterna att bjuda på en gnutta tystnad och eftertanke, som en bieffekt, till alla som möter dem.”

av Elina Sorri

WIJ TRÄDGÅRDAR har öppet varje dag kl 10-16. 
Säsongsavslutning 9 september med Skördefest & Hälsodag. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Artikeln finns också i magasinet "Sommar i Ockelbo 2017".
Klicka här för att läsa magasinet som e-tidning. 

För sommarens program på Wij Trädgårdar, klicka här.