SM 2017 Rönnåsen

Härlig utflyktsdag i Rönnåsen

Våfflor, björngrotta och utsikt ända till kusten

Rönnåsen är ett av Ockelbobornas käraste friluftsområden och utflyktsmål.
Från Rönnåsens topp, cirka 8 kilometer från Ockelbo centrum, och 270 meter över havet, har man en underbar utsikt över en stor del av norra Gästrikland.
Vid klart väder går det faktiskt att se havet vid horisonten!
Området drivs av Friluftsfrämjandet, och på sommaren är serveringen i Rönnåsstugan på krönet öppen, i år från 26 juni till 6 augusti.


Området är perfekt för en fin utflyktsdag för både stora och små. Den barnvänliga Mullestigen riktar uppmärksamheten mot djur och natur med sina små figurer och klurigheter.
Här finns vindskydd och bänkar om man vill äta egen matsäck – eller så tar man för sig av Rönnåsstugans fika och våfflor.

Njut av en kopp kaffe med hembakt eller en våffla med grädde och sylt!

Om du gillar lite enkel klättring kan du ta dig till grottorna som ligger en bit nedanför branten bakom Rönnåsstugan. På vägen ned finns varken stigar eller skyltar, så du kan få leta bland grottorna för att hitta den största av dem alla: Björngrottan. Numera verkar grottan dock vara björnfri.

Rönnåsen bjuder även på sevärdheter som vacker natur i nyckelbiotoper, klapperstensfält och grottor. En nyckelbiotop är ett område som har mycket stor betydelse för växt- och djurliv.
Det ena klapperstensfältet ligger vid sidan av vägen på väg upp till stugan och det andra når man om man följer stigen bakom huset. Ett klapperstensfält är ett öde stenlandskap som visar hur högt kusten gick en gång.
Strax innan Rönnåsstugan, längs vägen, finns också en skylt till den alldeles närliggande Rönnåstrappan, som gör det möjligt att ta sig ned för branten och se fler naturformationer.

I Rönnåsens branta sluttning mot öster och norr ligger serier med klapperstensfält på nivåer mellan 160 och 200 meter över havet. De visar hur stor landhöjningen varit, fälten låg en gång i kustlinjen. 


Från Rönnåsen utgår många fina stigar och vandringsleder, både söderut och norrut. Längre motionsstigar utgår från friluftsgården i Ulvsta mot Rönnåsen och ger den vältränade fina utmaningar i stigningarna. 

Det finns utmärkta träningsmöjligheter i och omkring Rönnåsen med motionsstigar och vandringsleder. Just nu planeras för tre mountainbikeslingor i området i olika svårighetsgrad från enkel till avancerad.
Vintertid finns skidbacke med lift och skiduthyrning, skoterleder och pulkabacke – i mån av snö.

FAKTA Öppettider Rönnåsen
Serveringen är öppen 26 juni till 6 augusti kl 11-17.

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Artikeln finns också i magasinet "Sommar i Ockelbo 2017". 
Klicka här för att läsa magasinet som e-tidning.