123 Ockelboungdomar har fått feriearbete

123 Ockelboungdomar har fått feriearbete

Sommarjobbsgaranti i Ockelbo kommun

I år har 123 ungdomar i Ockelbo sökt kommunens feriejobb – och arbetsmarknadsenheten (AME) har hittat sysselsättning åt alla.
På tisdagkvällen samlades ett stort gäng unga på mötesplatsen Gläntan i Bysjöbacke för att få veta var och hur de ska jobba i sommar.

Våren 2016 beslutade politikerna i Ockelbo att alla elever i åk 9, samt åk 1 och 2 på gymnasiet, ska garanteras feriearbete i Ockelbo kommun.
De erbjuds 60 timmars arbete inom äldre- och barnomsorgen, park- och underhållsarbete eller i olika ideella föreningar. Några får också jobba med service inom turismnäringen, som i Rönnåsen, Bunges kapell i Åmot eller under Ockelbo Marknad.
Ungdomarna arbetar i tvåveckorsperioder fördelade under sommaren. Lönen är 70 kronor i timmen för ungdomar under 18 år, och 80 kronor i timmen för ungdomar över 18.

På tisdagkvällen samlades Ockelbos unga på Gläntan i Bysjöbacke för att tilldelas sina feriejobb. Samtidigt passade AME på att informera om hur det går till på en arbetsplats, hur man rapporterar in arbetstid och hur lönen betalas ut.
Emma Olsson, 17, och Isa Lindblom, 16, är från Åmot och ska jobba två veckor var på Åmots förskola.
”Det ska bli roligt och skönt att få jobba på hemmaplan”, säger Isa.
Mustafa Dian, 16, ska göra en insats inom äldreomsorgen på Bysjöstrand.
”Det blir jättekul, det är mitt första sommarjobb”, säger Mustafa.
Även Gabriel Björk, 15, och Abdella Ahmed, 19, är nöjda – de blir värdar i Rönnåsstugan som har sommarservering.
”Det känns bra!”, säger Gabriel.

Isa Lindblom, 16, och Emma Olsson, 17, har fått platser inom barnomsorgen, på Åmots förskola. ”Det blir roligt, och skönt att jobba på hemmaplan”, säger Isa. 

Gabriel Björk, 15, har fått jobb i Rönnåsstugan. ”Det känns bra.”

Abdella Ahmed, 19, blir värd i Rönnåsen. ”Det blir första gången jag sommarjobbar, så jag vet inte hur det är. Men det känns spännande”, säger Abdella. 

Mustafa Dian, 16, ska jobba med äldre på Bysjöstrand. ”Det blir jättekul, det är mitt första sommarjobb”, säger Mustafa. 

Tidigare kunde AME bara erbjuda ett 20-tal ungdomar arbete i åk 1-2 på gymnasiet.
Jobben fördelades då genom lottning och erbjöds i första hand inom olika föreningars verksamheter.
Men som en av flera åtgärder för att få ned ungdomsarbetslösheten på sikt begärde AME i fjol extra anslag för att kunna erbjuda samtliga i åk 9, samt åk 1 och 2 på gymnasiet feriearbete.
”Det finns ett behov även för de yngre att få prova på arbetslivet och skaffa sig meriter innan gymnasieskolan börjar”, konstaterade chefen för AME, Tomas Larsson.

Politikerna är överens om att det är en viktig satsning.
”Alla partier anser att sommarjobbsgarantin kan ge ett bra första steg in i arbetslivet och ge inblick i de framtidsyrken kommunen har att erbjuda som arbetsgivare”, säger Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

av Elina Sorri
2017-05-24
Foto: Monica Åkesson

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17