Första huset rest på Äppelbacken

Första huset rest på Äppelbacken

Mamma Karin har sina rötter i Ockelbo

Nu är det första huset rest på Äppelbacken.
Det är familjen Törnquist-Söderqvist från Björkhagen söder om Stockholm som byggt ett enplanshus för både fritids- och permanentboende.
”Vi har letat fritidshus i trakten länge. Det här blev ett mycket större projekt, men vi ser verkligen fram emot att ha ett eget hus i Ockelbo som vi kan flytta till för gott om några år”, säger Karin Törnquist.

Äppelbackens gatuadress blir Aromavägen. Och längst bort där Aromavägen tar slut, på en liten höjd omgärdad av Bysjöns glittrande vatten och idylliska fårhagar, står nu ett helrött hus mellan björkarna, först på plats.

Familjen Törnquist-Söderqvist är pionjärerna som går i bräschen för nybyggarna på Äppelbacken.
De bor i Björkhagen i sydöstra Stockholm, men mamma Karin har sina rötter i Ockelbo och har tillbringat mycket tid både som barn och vuxen med släkten i Säbyggeby.
Hennes man Michael trivs också i Ockelbo och är lika entusiastisk som Karin.
”Jag gillar att fiska också, och här verkar det som om vi kan ha båt vid en gemensam brygga så småningom”, säger Michael.

Paret har letat efter ett eget fritidshus runt Ockelbo under en lång tid. Men inget objekt uppfyllde riktigt alla önskemål: vackra omgivningar, cykelavstånd till centrum, och helst kommunalt VA och stabilt bredband.
”Här har vi fått allt vi ville ha, även om det inte var ett självklart val att sätta igång ett byggprojekt. Vi satt i flera veckor och listade fördelar och nackdelar om och om igen. Men nu har vi byggt för framtiden och har möjligheten att flytta hit om några år”, säger Karin Törnquist.

Karin Törnquist, Michael Törnquist, Ernst Söderqvist och Karl Söderqvist är först med att resa ett nytt hus på Äppelbacken i Ockelbo. Huset har byggts i lösvirke av lokala entreprenörer. ”Det var viktigt för oss att anlita folk från trakten, och de har varit jätteduktiga”. 

Nu återstår invändigt arbete i några intensiva veckor innan den planerade slutbesiktningen ska ske - bara någon dag innan Ockelbo Marknad går av stapeln helgen efter midsommar. 
”Vi har avvaktat lite med att bjuda hit vänner till marknaden, tills vi vet att betongplattan i badrummet hinner härda”, ler Michael.

Karin tar stora kliv över golvet och visar var vardagsrummet ska vara. Det kommer att ha utsikt över sjön genom glaspartier från golv till tak.
Köket ansluter direkt i en öppen planlösning. Det största huset rymmer också badrum, sovrum och hall.

I det fristående gästhuset, lite mindre till storleken, blir det två sovrum till med eget badrum – en dröm för de båda sönerna Ernst och Karl, 14 år. De trivs också i Ockelbo, och med ett eget litet hus på tomten har de möjlighet att ta med sig kompisar från Stockholm.
”Det är också väldigt praktiskt att det bara är någon kilometer till tågstationen så att de kan åka och komma hit på egen hand”, säger Karin, och avslöjar deras första fråga om byggprojektet i Ockelbo:
”Finns det wifi?”.

av Elina Sorri
2017-05-31


Både Karin och Michael har arbeten som kan tillåta distansjobb någon dag i veckan. ”Vi hoppas på många långhelger i Ockelbo. Nu har vi byggt med permanentstandard så att vi har möjlighet att flytta hit i framtiden”, säger Karin. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

ÄR DU OCKSÅ INTRESSERAD AV ATT BO PÅ ÄPPELBACKEN?

Klicka här för mer information.