XL Bygg Ockelbo - Företagardialog

XL Bygg expanderar och flyttar in i pannkaksfabriken

"Vi tror mycket på Ockelbo"

Om några månader hoppas XL Bygg i Ockelbo kunna flytta tvärs över Jon Jonsvägen och öppna en ny och större butik i den gamla pannkaksfabriken.
”Vi får mer utrymme och kan ha samma sortiment som i Sandviken. Vi tror mycket på den här regionen kring Ockelbo, Bergby och södra Hälsingland”, säger Magnus Svedjebrant”, vd för XL Bygg Gästrikland (bilden nedan).


22 augusti i fjol utökade XL Bygg Gästrikland sin butiksgrupp med en bygghandel i förra Byggbutikens lokaler på Jon Jonsvägen i Ockelbo.
Hittills har de hyrt sin butikslokal, men efter sommaren räknar de med att flytta in i en egen fastighet: den nedlagda pannkaksfabriken på andra sidan vägen. Huset uppfördes egentligen för bygghandel från början och passar XL Bygg perfekt.
”Där får vi utrymme nog att ha samma sortiment som i Sandviken, och kan binda samman butiken med brädgården på ett bättre och säkrare sätt. Vi har skissat på utförandet och hoppas vara i gång till hösten om allt går som det ska med bygglovet”, berättar Magnus Svedjebrant.

Vd Magnus Svedjebrant visar runt i XL Byggs kommande butikslokaler i gamla pannkaksfabriken för näringslivsutvecklare Henrik Ricknell och kommunchef Charlotta Ryd.

Kommunchef Charlotta Ryd och näringslivsutvecklare Henrik Ricknell, som kommit på besök med anledningen av Företagardialogveckan, visas runt i den gamla pannkaksfabriken medan Magnus berättar vidare om företagets planer.
Samma dag som kommunen är på besök har också ett samgående mellan XL Bygg Gästrikland och XL Bygg Tierp blivit klart. Därmed har familjeföretaget under mindre än ett år expanderat både norrut i Ockelbo och söderut i Norduppland.
”Vi får bredare kompetens och större geografisk täckning. Vi blir 51 anställda totalt”, konstaterar Magnus Svedjebrant.

Han och hans bror Mathias Printz tror starkt på de nya lokala marknader man etablerat sig på. Från 2012, då man tog över Wallströms Trävaru längs 272:an, märkte de att 80 procent av kunderna kom från Ockelbo.
Magnus passar på att fråga kommunchefen hur hon ser på Ockelbos framtid.
”Inflyttningen ökar och byggandet har satt igång igen. Det är extra roligt att det är privata entreprenörer som vill bygga fler bostäder”, säger Charlotta Ryd.
”Det är väldigt bra för oss om cirkulationen på bostadsmarknaden ökar”, konstaterar Magnus Svedjebrant.

Kommunbesöket hos XL Bygg är en del av Företagardialogen i Ockelbo. 

Charlotta Ryd undrar i sin tur hur Magnus upplever Ockelbo.
”Jag har bara positiva intryck av Ockelbo och Ockelbo kommun. Det är lätt att nå människor, kommunen har stort engagemang för näringslivet med mycket aktiviteter. Vi är ju verksamma i fyra olika kommuner så att vi kan jämföra lite”, säger Magnus.
”Det känns bra att höra, vi vill att företagarna ska känna sig uppskattade och få den hjälp de behöver”, säger Charlotta.

av Elina Sorri
2017-05-10

FAKTA XL BYGG Gästrikland
XL-Bygg är en rikstäckande kedja med omkring hundra fristående bygghandlare.
Grunden till dagens XL-BYGG i Gästrikland lades 1970 då Sandvikens Trävaru AB startades i en barack i Sandviken.
XL Bygg Gästrikland drivs som ett familjeföretag med verksamhet på fyra orter: Gävle, Sandviken, Ockelbo och Tierp. Företaget har 51 anställda och en omsättning på cirka 200 miljoner. 


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

MER INFORMATION

Företagardialogveckan 2017 pågick 2-5 maj, då politiker och tjänstemän besökte ett 50-tal företag i Ockelbo kommun.

Vill du också ha besök på ditt företag? Här kan du läsa mer om Företagardialogen i Ockelbo.