Dagliga verksamheten tillverkar ljuspuckar

Gamla tidningar och värmeljus förvandlas till braständare

- häng med på dagliga verksamheternas ljuspucksverkstad

Gamla tidningar och stearinljus är hårdvaluta inom de dagliga verksamheterna Slussen och Kanalen.
Av återvunna material producerar brukarna braständare.
”Det är jätteroligt att ha något att gå till”, säger Klara Bodström.
Förhoppningen är att inkomsterna ska räcka till en gemensam resa till ett motionslopp.

Det var ett reportage i en tidning som väckte idén om braständare hos Helena Arkesjö, som arbetar inom LSS-verksamheten Slussen. Med hjälp av sönderrivna tidningar och gamla stearinljus hade en annan daglig verksamhet börjat tillverka tändpuckar.

Nu är produktionen också i full gång inom den dagliga verksamheten i Ockelbo. På tisdagar och onsdagar står tändpuckstillverkning på schemat för brukarna på Slussen och Kanalen. På förmiddagarna samlas brukarna för en promenad runt på byn där återvinning och insamling av material är i fokus. Pensionärer och de som har svårt att ta sig till återvinningsstationen har fått ställa ut sina sopor som brukarna hämtar och återvinner.

 
Stina Lindgren Karlsson och Klara Bodström stoppar pensionärernas återvinning i skrindan.

Tidningar och stearinljus tas tillvara och resterande sopor sorteras och kastas i återvinningskärlen.
”Det är jättebra både för oss och för de äldre som inte kan ta sig med sina sopor. Vi får en promenad och vi får in material och de äldre slipper be anhöriga om hjälp med sopor”, konstaterar Helena Arkesjö.


En del av dagen går åt att samla in materialet till braständarna. Klara Bodström tycker att det är skönt att komma ut.

Klara Bodström tar kommandot över skrindan där de samlar soppåsarna. Hon tycker om att få komma ut hämta sopor.
”Det är jätteroligt att ha något att gå till om dagarna. Om jag inte skulle ha det här skulle jag bara sitta inne”, säger hon medan hon drar skrindan mellan hushållen.


Klara Bodström återvinner pensionärernas sopor.

Hon sorterar noggrant påsarnas innehåll och berättar att de sparar alla värmeljuskoppar och stearinljus. Alla tidningar slängs just denna dag eftersom de redan samlat in så mycket tidningspapper. En bok har de också sorterat ut, den är fin nog att lämnas på loppis i stället för att slängas enas de om och konstaterar att det får bli en promenad förbi loppisen på Missionskyrkan också.


Ljuskopparna tas tillvara, liksom tidningar som Klara Bodström strimlar till remsor.

På eftermiddagen samlas brukarna åter för att tillverka själva tändpuckarna. Klara Bodström strimlar tidningar till långa pappersremsor. Vid ett bord jobbar Ingemar Lind och Pernilla Forsman med att pilla ut allt stearin ur värmeljuskopparna. Ingemar Lind jobbar hårt med att gröpa ur stearinet och blir trött i händerna efter ett tag.
"Det är roligt. Det kan du skriva", säger Pernilla Forsman medan hon försiktigt och noggrannt pillar loss stearinresterna ur värmeljushållarna.

 
Pernilla Forsman och Ingemar Lind pillar ut allt stearin ur de utbrunna ljushållarna.


Helena Arkesjö hoppas att de ska kunna sälja de tillplattade ljuskopparna som metallskrot.

Metallhöljet som blir kvar när stearinet är tillvarataget pressas till platta metallkoppar. Tre stora sopkärl svämmar nästan över av alla tillplattade metallkoppar.
”Jag hoppas att vi ska kunna sälja det som metallskrot och kanske tjäna nån krona”, säger Helena Arkesjö och berättar att de även hämtar värmeljus i kyrkan och på Ninjas och Lamijas.
I dagarna har en tunna ställts upp i informationscentret där vem som helst nu kan lämna sina utbrunna värmeljus för återvinning.


Först pressas tidningsremsorna till små puckar. Ingemar Lind visar hur puckarna ser ut när de har torkat.

Inne i ett annat rum blötläggs alla tidningsremsor för att sedan pressas till puckar i potatispressar. Allt vatten pressas bort och puckarna läggs på rader för att torka. Själva torkningen tar tid berättar Ewa Ferm. Upp till en vecka och när det är bråttom kör de puckarna i torkskåp.


När puckarna torkat doppas de i stearin.

Därefter väntar själva doppandet av puckarna i kastrullen med stearinresterna. Ljusmassan är varm och Ingemar Lind hjälper Ewa Ferm att försiktigt doppa puckarna, låta dem droppa av lite och sedan lägga upp dem för torkning. När de är helt torra läggs de i påsar som säljs via beställning direkt till dagliga verksamheten eller i informationscentret i kommunkontoret. En påse med puckar kostar 25 kronor, två påsar 40 kronor och fem påsar kostar 100 kronor.Tändpuckarna säljs i påsar och inkomsterna ska gå till en trevlig utflykt.

Puckarna blir ett miljövänligt alternativ till att använda tändvätska för att få igång en brasa. De funkar bra både hemma i braskaminen och ute i skogen för att få igång elden.
”Det känns jätteroligt att våra brukare har en meningsfull syssla att göra och vi gör gott för de äldre också”, konstaterar Stina Lindgren Karlsson.

Förhoppningarna är att de inkomster man får av att sälja tändpuckarna ska räcka för en gemensam resa till Lidingöruset, ett lopp för människor med någon slags funktionsnedsättning. Förutom motionsloppet lockar också att träffa andra och att se Markoolio uppträda.
"Det är viktigt för våra brukare att få komma ut och träffa andra och ha en liten morot att se framemot", säger Stina Lindgren Karlsson.

Vill du beställa braständare?
- Ring dagliga verksamheterna! 070-160 56 90 eller 070-160 56 91

Sofia Wike
2018-04-16

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17