Ombyggnationen av Centrumhuset försenas

Renoveringen av Gallerian skjuts fram

- ny planerad byggstart blir efter sommaren

Den efterlängtade renoveringen av Centrumhuset försenas några månader.
Kommunen har valt att förlänga anbudstiden för att få in fler offerter och hålla nere priset.
Själva bygget ska dra igång i september vilket betyder att välkomstcentret och biblioteket håller öppet över sommaren.

Redan 2014 inleddes projektet ”Framtidens Centrum” med målet att skapa ett nytt välkomnande torg och centrum. Sedan dess har först Urets tomma lokaler fått hyresgäster och förvandlats till ett levande hus. När det nu blivit dags för Centrumhuset och Gallerian skjuts byggstarten något på framtiden. Anledningen är den högkonjunktur som råder.

”Vi har valt att förlänga anbudstiden för att fler byggfirmor ska hinna räkna på jobbet. Byggföretagen behöver tid för att planera och få in folk för ett sånt här stort jobb”, säger kommunens tekniske chef David Hedman och berättar att högkonjunkturen skapar en marknad där byggföretagen kan välja och vraka mellan jobben och att man därför riskerar att få in väldigt kostsamma anbud.
”Dessutom är det extra svårt eftersom det är sommar”, konstaterar han.
Ambitionen är att anbudsförfarandet ska vara klart till sommaren för att renoveringarna ska kunna starta i september. Till årsskiftet ska lokalerna förhoppningsvis vara klara.Här är en skiss för hela Gallerian med de nya butikerna, kaféet, biblioteket och välkomstcentret.

Näringslivschefen Mimmi Ekström kan förstå att det finns en frustration över att bygget försenas.
”Det är naturligtvis tråkigt för näringsidkarna som inte får flytta in i sina nya fina lokaler förrän senare i höst”, säger hon och tillägger att en positivt aspekt av förseningen är att välkomstcentret och biblioteket kan hålla öppet som vanligt under sommaren. Planen tidigare var att stänga biblioteket och att flytta upp välkomstcentret till kommunkontoret två trappor upp i Centrumhuset.

Förutom de två mindre butikslokalerna som skapas där kaféet i dag finns kommer Hårcentrum att ta över grannlokalen, som tidigare var nagelstudio, för att kunna utöka sin verksamhet.
Kaféet kommer att flytta in där ”pop-up”-butiken Kundköp i dag huserar. Mellan Kaféet och biblioteket kommer man att öppna upp och det ska bli lättare att röra sig mellan lokalerna. En ny ingång kommer också att byggas in till själva välkomstcentrumet - i stället för att gå in rakt fram genom den yttre ingången kommer väggen direkt innanför ytterdörren till vänster att tas ned och ersättas med en glasentré.


Här syns den nya ingången till Välkomstcentret och biblioteket med barnhörnan i bakgrunden till vänster.

Biblioteket kommer också att renoveras och barnen kommer att få en helt egen inglasad del med soffa och myshörnor där de kan sitta ned med en bok som sällskap.


Här ska barnen få en egen oas inne på biblioteket.

Sofia Wike

2018-04-04

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17