Sommarjobbsgaranti för ungdomar

Fortsatt sommarjobbsgaranti i Ockelbo

- Alla ungdomar mellan 15-18 år får sommarjobb

Även i år är alla ungdomar i kommunen garanterade ett sommarjobb.
Satsningen välkomnas av skolungdomarna som ser framemot att få arbetslivserfarenhet.
”Det är bra att få erfarenhet, kanske kan man få extrajobb också i framtiden”, säger Elias Åberg i årskurs 9 på Perslunda.

Det är tredje året som Ockelbo kommun garanterar alla elever i klass nio samt ettan och tvåan på gymnasiet sommarjobb. Förra året investerade kommunen 677 000 kronor i garantin och satsningen beräknas kosta något liknande även detta år.
Alla är garanterade 60 timmars arbete under veckorna 24-33. Jobben finns i centrala Ockelbo men också i alla tre byarna Jädraås, Lingbo och Åmot och man kan därmed önska placering nära hemmet. Man får också önska inom vilket område man vill arbeta och jobben finns inom omsorg, service, trädgård och underhåll.

Anna Andersson, arbetsmarknadshandläggare och ansvarig för ungdomsjobben, berättar att alla arbetsplatser är inom kommunen eller inom ideella föreningar. Hon räknar med att omkring 120 ungdomar kommer att få sommarjobb via garantin. Förra året arbetade 124 ungdomar till exempel som ledare för fotbollsskola, i Rönnåsens kafé, med utlåning av fiske- och sportutrustning, med underhåll såsom målning och gräsklippning, på ridskolan, inom barn- eller äldreomsorgen.


Elias Åberg, Hanin Raik, John McEster och Ebba Danbrink har alla redan ansökt om sommarjobb.

Några som redan har sökt sommarjobb till i år är John McEster, Ebba Danbrink, Hanin Raik och Elias Åberg. De tycker alla att garantin är bra.
”Annars kan det vara svårt att få jobb. Det kan vara många som går före eftersom vi bara är 15 år”, resonerar Hanin. Hon har sökt till ekonomiprogrammet på gymnasiet men har inget drömyrke eller speciella planer för vad hon vill arbeta med i framtiden.


Elias Åberg och Hanin Raik ser framemot att jobba i sommar. "Jag hade gärna jobbat hela sommaren", säger Hanin.

”Jag valde äldreomsorgen för att jag tycker at det verkar kul. Och så tänker jag att man kan kanske få extrajobb där i framtiden”, säger Elias Åberg som har sökt basketgymnasiet i Norrköping till hösten. Han berättar att han vill kunna kombinera basketspel på högsta nivå med ett jobb, gärna i sportens värld.


John McEster och Ebba Danbrink tycker att det är bra att få känna på hur det är att arbeta.

John McEster som har sökt sommarjobb i Åmot och hoppas få jobba på Bunges kapell ser framemot att tjäna extrapengar.
”Det är bra att ha egna pengar. Och att man får känna på hur det är att jobba”, säger han. John har sökt till hotellprogrammet på Polhemsskolan i Gävle.

Annars har ungdomarna inga exakta planer inför framtiden. Ebba Danbrink vet att hon vill studera vidare efter gymnasiet, där hon vill gå på samhällsprogrammet.
”Jag vill plugga vidare men först vill jag ta en paus. Jag vet inte vad jag vill bli, så därför är det bra att få sommarjobba så man kan prova på olika yrken”, säger hon.

 

Så söker du:
Än finns tid kvar att söka sommarjobben, senast 27 april ska ansökan vara inne.
Ansökan till feriejobben kan göras via kommunens e-tjänst här (om man har fyllt 18 år): Feriearbete – e-tjänst
För den som inte fyllt 18 år kan ansökan göras på en pappersblankett som laddas ned här: Feriearbete – ansökan

Blanketten skickas till Ockelbo kommun, Arbetsmarknadsenheten, 816 80 Ockelbo eller lämnas direkt till Välkomstcenter i kommunhuset. Alla sökanden under 18 år behöver målsmans underskrift på sin ansökan.
Under vecka 21 får alla ungdomar besked om vilket feriearbete man har tilldelats.

Sofia Wike
2018-04-19

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17