Biking Gästrikland

Jättesatsning på cykelturism i Ockelbo

- Niklas Skogh ska leda treårigt miljonprojekt

Ambitionen är att skapa en gemensam cykeldestination i Ockelbo och de övriga Gästrikekommunerna.
Niklas Skogh ska under tre år arbeta mot ett sammanhållet nät av cykelleder i regionen.
”Det har alltid varit min dröm att bygga ihop hela Gästrikland”, säger projektledaren Niklas Skogh.

Redan nu är projektet, som går under arbetsnamnet ”Biking Gästrikland”, i gång. Projektet som drivs av Ockelbo kommun är ett samarbete med övriga Gästrikekommuner - Sandviken, Hofors och Gävle - och finansieras via projektmedel från Leader Gästrikebygden.

Cykelfantasten och Sandvikenkillen Niklas Skogh, som ska leda arbetet, har tjuvstartat lite men formellt börjar han i februari för att arbeta med projektet under tre år.

 

”Det ska bli jätteroligt. Och det kan bli jättebra för hela Gästrikland det här”, säger Niklas, som de senaste åren på heltid ägnat sig åt cykling. Han har byggt mountainbike-leder runt om i Sverige och har lång erfarenhet av olika satsningar som gjorts för att utveckla cykeldestinationer.
”Det är mycket cykel i mitt liv”, säger Niklas med ett skratt.

I inledningsskedet kommer mycket av arbetet gå ut på att samla markägare och samtala kring hur man på bästa vis ska hitta lämpliga stigar och leder för att binda ihop de olika destinationerna.
”Det är en viktig del, att ha samtal med alla markägare som kan komma att involveras”.

Målet med projektet är att skapa en stark mountainbikeregion genom att förbättra och göra nya cykelleder samt ta fram enhetliga och informativa skyltar som ska sättas upp längs ledsystemet. Dessutom är målet att ta fram kartor, både digitala och i pappersformat, för att förbättra tillgängligheten.

Totalt har projektet beviljats över 1,8 miljoner kronor, vilket är hela summan i Leaders regionalfond.
”Det känns jättehäftigt att ha fått beviljat hela potten ur fonden och att vi kommer kunna arbeta långsiktigt under längre tid”, säger Henrik Ricknell, näringslivsutvecklare på Ockelbo kommun och projektägare.

En övergripande förhoppning är att projektet ska stärka hela regionen som en cykeldestination och öka cykelturismen, vilket i sin tur kan leda till fler arbetstillfällen.
”Cykling är jättetrendigt. Fler och fler cyklar och det finns en väldigt positiv attityd till cykling”, säger Niklas Skogh och konstaterar att cykelturismen växer.

För frågor om projektet, kontakta Henrik Ricknell, 0297-554 01!


2018-12-07

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17