Nu gör jag tvärt emot vad jag brukar göra!

Nu gör jag tvärt emot vad jag brukar göra!

- Företagsbesök hos Karin Magnusson på Vandrarhemmet i Ockelbo

Karin tar emot Lars Sjödin, kommunchef och Mimmi Ekström, näringslivschef på ett Företagardialog-besök en vinterdag i början av december. Hon förvärvade fastigheten för bra precis ett år sedan och driver vandrarhem i det centralt belägna huset, gamla kommunistergården med anor från 1700-talet. Det har varit vandrarhem under flera år, men dessförinnan har det varit ett hus med olika aktiviteter; socialtjänst, öppen förskola och basketkansli.

Många känner igen Karin och vet att hon är en kvinna med många järn i elden. ”Som entreprenör är det bra att vara orädd, man måste våga” säger Karin. Hon har bland annat drivit fotvård, startat och drivit Humlans HVB, men numera är fokus på att sänka tempot och inte skynda fram.

”Att köpa och driva vandrarhemmet ser jag som en riktig utmaning då jag bestämt att renovera undan för undan. Inte göra allt på en gång vilket är precis tvärt emot vad jag brukar göra” säger Karin och fortsätter ”En del blundar och kör men jag har insett att jag måste ha balans i livet ”.

”Kan man säga att du nu lär dig att leva långsamt?” säger Mimmi och Karin nickar instämmande.

Lars är nyfiken på vad som triggade Karin till att köpa vandrarhemmet, som ligger centralt beläget på en kulle mellan torget i Ockelbo och tågstationen. Karin berättar att då hon sålt Humlans HVB så blev hon tillfrågad att bli verksamhetsansvarig på Missionskyrkans Second Hand och jobbar fortfarande i liten utsträckning med det. Hon tycker det är trevligt att träffa människor, men önskar ingen heltidssysselsättning så när vandrarhemmet blev till salu slog hon till.

Beläggningen varierar enormt. Det finns 6 rum med totalt 20 bäddar, men det är sällan full beläggning då de flesta önskar egna rum. Vandrarhemmet är medlem i STF (Svensk Turistförening) och gästerna är allt ifrån basketlag, motorcykelsällskap, långtidsliggare (arbetar på orten under en längre tid) och turister. Vandrarhem bygger på att alla tar reda på efter sig och de flesta sköter sig. För att underlätta för sig själv och gäster har ett kodlås installeras på fastigheten.

Besökarna undrar om detta första år blivit som Karin tänkt sig? ”Känner att jag inte har satt min prägel, men åter igen det får ta den tid det tar. Jag har inte tänkt att det ska bli någon jätteverksamhet”.

På frågan om det finns något hon vill lyfta till kommunen säger Karin ”Det är viktigt att alla i kommunen förstår att de kan bidra, alla som bor här måste hjälpas åt. Finns inga eldsjälar så blir det inget” och ”Wij Trädgårdar är mycket viktig för Ockelbo, men de har inte hittat nyckeln ännu”.

Av Mimmi Ekström
2018-12-19

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17