Åmots SK nominerat till skidspårpris

Prestigefylld nominering till skidklubben i Åmot

- klubben kan vinna 'Stora skidspårpriset'

Skidspåren i Åmot är bland de bästa i Sverige. Det tycker skidåkare som nu nominerat spåren till utmärkelsen ’Stora skidspårpriset’.

”Jätteroligt”, säger Kauko Hänninen, en av de som dagligen kör spårmaskinen.

Nyheten att spåren och föreningen, Åmots SK, nominerats till utmärkelsen ’Stora skidspårpriset', instiftat av skidspår.se och Svenska Skidförbundet, tas emot med glädje och stolthet i föreningen.

”Jättekul naturligtvis. Och det är fina spår. Nu får vi hoppas att det räcker hela vägen fram till vinst”, konstaterar Kauko Hänninen som tillsammans med en handfull entusiaster sliter för att hålla spåren i Åmot i toppform.

Han berättar att spårarbetet pågår i någon form varje dag och tack vare den enorma mängd snö som fallit den senaste tiden har man också haft stor användning för den nyinköpta pistmaskinen.

”Ja nu är jag delägare i en pistmaskin. Det blev så att hela familjen hjälpte till att investera i den här”, berättar Kauko och skrattar lite åt köpet av pistmaskinen som man köpte från Järbo.

Med hjälp av pistmaskinen kan föreningen packa snön och bli av med onödig luft, vilket ger hårda snabba spår.

”Det blir otroligt fina och hårda spår när vi har kört med pistmaskinen”, konstaterar Kauko Hänninen.

Förutom den röda pistmaskinen går också fyrhjulingen och spårmaskinen varm för att spåren ska vara i bästa möjliga skick.

Två spår med elljus finns och föreningen erbjuder ytterligare sju oupplysta spår, varav ett där även hundar är tillåtna. Elljusen går i gång klockan 15 och slocknar 21 på kvällen. Tack vare pistmaskinen finns plats för både klassisk åkning och de åkare som vill åka fristil.

För två helger sedan anordnade föreningen Kämpoloppet med möjlighet att köra 53 eller 26 kilometer.

”Tanken var att det skulle vara seedningsgrundande till Vasaloppet. Men nu fick vi inte riktigt så många deltagare som vi hade hoppats på. Men vi tar nya tag nästa år”, säger Kauko Hänninen entusiastiskt och berättar att snömängden ställde till det för föreningen.

”Vi hade toppenfina spår. Men så kom det mer snö precis innan, så då fick vi kasta oss ut och spåra igen”, berättar han.

Läget uppe på höjden gör att flera av spåren, förutom välpreparerade spår också erbjuder vackra vyer och utsikt över hela bygden.

”Det är riktigt vacker, som ett riktigt fjällandskap här uppe”, säger Kauko Hänninen och ser ut över åkrarna.

 

Åmots SK:s hemsida:

http://idrottonline.se/AmotsSK-Skidor/

Här kan du se spårstatus på skidspår runt om i Sverige:

https://skidspar.se/

 

Sofia Wike, 070-4141417

2018-02-22

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17