Trädgårdsutbildning återuppstår på Wij

Trädgårdsutbildning återuppstår på Wij

- startar redan i mars

Nu är det klart – en helt ny trädgårdsutbildning startar på Wij trädgårdar, om bara tre veckor. Av 35 sökanden har 16 antagits till den 40 veckor långa utbildningen som ska följa ett odlingsår.

”Jättespännande”, säger Wij Trädgårdars trädgårdsmästare Frida Mörnerud.

I december inleddes arbetet på allvar med att väcka till liv en trädgårdsutbildning på Wij. Denna gång med Bollnäs folkhögskola som samarbetspartner och med målet att låta studenterna följa ett helt odlingsår, både i teori och praktik, berättar Frida Mörnerud, trädgårdsmästare och ansvarig för utbildningen.

”Det känns självklart nervöst och pirrigt, men jätteroligt. Och med erfarenheterna från trädgårdsmästarutbildningen vi hade här för ett par år sedan är vi förberedda och det känns lugnt att dra igång redan om tre veckor”, säger Frida Mörnerud.

Intresset för utbildningen har varit stort och på reservlistan finns 19 trädgårdsintresserade.

Wij trädgårdars vd Malin Hermansson ser utbildningen som ett viktigt ben för parken att stå på.


Malin Hermansson

”Besökarna har saknat studentträdgårdarna. De kommer med galna idéer och kan tänka helt annorlunda. Studentträdgårdarna är ett jätteroligt inslag i parken som också lockar en hel del besökare”, säger hon och fortsätter,

”Dessutom är det positivt för att vi får 16 par extra händer och fötter i trädgården som kan hjälpa till och öka vår kapacitet att erbjuda nya saker”.

Hon menar också att det massiva intresse som funnits för utbildningen visar att det finns ett stort attraktionsvärde i parken och att den är ett starkt varumärke.

”Att vi fått utbildningen öppnar ögonen för både Wij trädgårdar och Ockelbo som plats och det är positivt för hela kommunen”.

Med så många sökanden redan första omgången menar Malin Hermansson att det finns ett underlag för att utbildningen ska bli återkommande och starta även nästa vår.

Fortfarande pågår de två parallella utredningarna – avveckla eller utveckla – om Wij trädgårdars framtid och under fullmäktige i mars förväntas politikerna ta ett beslut.

För mer information kontakta gärna:

Frida Mörnerud, trädgårdsmästare och ansvarig för utbildningen på Wij Trädgårdar, 0730-79 22 05

Malin Hermansson, vd på Wij Trädgårdar, 0730-79 22 12

Lotta Wennlund, rektor Bollnäs folkhögskola, 0278-389 05

 

Sofia Wike

2018-02-12

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17