Vänortsbesök från Kannus

Finsk vänort på plats i Ockelbo

- tur i vindkraftpark, herrgårdsbesök i Jädraås och tystnad i Åmot på schemat

Vindkraften imponerar och vår finska vänort Kannus hade gärna haft ett eget Wij trädgårdar.

”Vi har jättemycket nytta av att träffas och diskutera utmaningar och problem vi har i små kommuner. Jag tror att vi kan lära oss mycket av varandra”, säger Kannus statsdirektör Terttu Korti under besöket i Ockelbo.

De finska besökarna anlände på tisdagsmorgonen med x-tåget och konstaterade direkt att de goda förbindelserna med Gävle och närheten till Stockholm och Arlanda var något att avundas. Även mängden snö imponerade på besökarna som kom från ett 20 grader kallt Kannus med betydligt mindre mängd snö.

I den finska kommunen Kannus bor omkring 5 600 invånare, som främst pratar finska. Kommunen ligger i Västra Österbotten, på andra sidan Bottenhavet, mitt emot Umeå. I delegationen som under dagen besökte Ockelbo fanns statsdirektören Terttu Korte, och två representanter för näringslivet i kommunen; Silja Mikkola och Lasse Lehtinen.

Dagen inleddes med ett besök på Wij trädgårdar där de fick en introduktion till kommunen och trädgårdsparken.

”Vi har ingen fin park som Wij trädgårdar, tyvärr. Här är fantastiskt”, konstaterar Terttu Korte.

”Men nu har vi massor av idéer och tankar för hur vi kan tänka kring turism och hur vi ska locka besökare till oss”, säger Silja Mikkola efter träffen med Malin Hermansson, vd på Wij.

Därefter berättade Jan-Olof Dahlin från Ox2 om vindkraftsetableringar, vilket besökarna uppskattade.

”Vi har inga verk i dag, men vi hoppas på att de första snart ska byggas”, säger Terttu Korte och berättar att det just nu pågår tre olika vindkraftsprojekt i kommunen.

I Finland tjänar kommunerna direkt på vindkraftsetableringar eftersom en typ av fastighetsskatt, baserat på antalet verk som uppförs, betalas ut direkt till kommunerna. Den svenska konstruktionen där bygden där verken uppförs får en ekonomisk ersättning i form av en bygdepeng, som ska användas för att utveckla orten, var nytt för besökarna.

”Helt klart intressant”, säger Terttu Korte med ett leende.

Eftermiddagen spenderades sedan i parken där Vestas platschef Jens Hoffman guidade och konstaterade att dagen till ära var vindarna inte särskilt gynnsamma och 21 verk stod stilla. Jens Hoffman berättade att Vestas de närmaste åren kommer att ha ett hundratal vindkraftstekniker anställda och förutom parken i Jädraås byggs nu ytterligare 58 verk i Åmot-Lingbo.

Vindkraften står i dag för omkring 15 procent av Sveriges elanvändning. I Finland är siffran betydligt lägre.

”Vindkraften står för en pytteliten del. Men vi hoppas att den ska växa nu”, konstaterar Silja Mikkola.

På tisdagseftermiddagen väntade också ett besök i Jädraås herrgård där företagarna Dan och Susanne Dannberg bjöd på fika och en rundtur i Herrgården.

”Jättevackert”, berömmer Terttu Korte utsikten och herrgården och imponeras av parets planer för herrgården. Så sent som i september köpte Järboparet herrgården och de tillhörande fastigheterna och sedan första februari nu i år driver paret vandrarhem i den gamla herrgården.

En fråga som intresserar de finska gästerna är om paret har några planer på att erbjuda jaktresor.

”Det har vi. Vi för diskussioner med lokala jaktlag och hoppas kunna erbjuda sådana paket framöver. Bra fiske finns det också här”, säger Dan Dannberg och konstaterar att Jädraås har mycket att erbjuda för den naturintresserade.

”Här finns också ’The big five’, alltså brunbjörn, varg, lo, järv och kungsörn och vackra miljöer”, säger Dan medan han visar besökarna utsikten över sjön.

Under kvällen besökte delegationen Åmot och Stilleben där middag, träff med Jeroen Sleurs och övernattning väntade. Efter frukost i Åmot på onsdagsmorgonen åker delegationen vidare hemåt.

 

Sofia Wike, 070-4141417

2018-02-21

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17