Ockelbos egen hockeylegend i stjärnlaget

Ockelbos egen hockeylegend i stjärnlaget

- Kronprinsessan Victoria tittar på

Foppa, Sudden, Lidas – och så Hajen. Jörgen Nyström spelar på torsdag sin livs match efter nära 30 års slit i Ockelbos A-lag och lågt räknat 400 mål.

Medspelarna har efternamn som Forsberg, Sundin och Lidström. Prins Daniel spelar själv i stjärnlaget och på åskådarplats finns kronprinsessan Victoria.

”Starstruck? Kanske lite. Ta selfies - aldrig”, skrattar mr Ockelbo hockey.

Bilden ovan: Jörgen Nyström gläds åt att hockeyungdomarna i Ockelbo nu får spela inomhus i en hall. Själv har han tränat tusentals timmar på uterinkar både med och utan konstfrusen is.

Det av prins Daniel hopplockade stjärnlaget Team Generation Pep representerar svensk ishockey på bred front när nya kombihallen, Ugglebo Arena, invigs under storslagna former som redan i förväg väckt nationell uppmärksamhet.

I team Generation Pep finns representanter för den yppersta världseliten på båda dam- och herrsidan i form av Maria Rooth, Emelie Berggren, Markus Näslund, Andreas Dackell, Mattias Norström, Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström med flera gamla landslags- och NHL-stjärnor.

Men i laget ingår också en 49-åring som kan personifiera både svensk breddidrott och ishockeyns övergång från ute- till innesport i Ockelbo.

Jörgen Nyström har varit med om hela resan från det att hockeyplanen låg på parkeringen bakom Centrumhuset och hade naturis via flytten till konstfrusen bana vid IP och tills han nu får skrinna in i en riktig hall i för kvällen stjärnspäckat sällskap.

Hajen, som han alltså kallas, debuterade i A-laget redan 1985 och gjorde sin sista match 2014, då som 45-åring, efter att ha haft ett uppehåll några år innan.

”När jag började spelade jag ihop med 40-talister och när jag slutade var de yngsta födda i slutet på 90-talet. Jag har säkert spelat ihop med farfar till någon av mina senaste säsongers lagkompisar.”

Medan torsdagens tungt NHL-meriterade lagkompisar blivit berömda och förmögna på samma sport, har Jörgen Nyström år efter år spelat division tre- och fyramatcher på uterinkar mot lag som Hedesunda, Järvsö och Skärplinge med namnet nämnd i någon sporadisk notis i lokaltidningen.

När träningarna krockat med jobbet har han åkt ifrån en vända för att sent på kvällen, när hockeyutrustningen åkt av, återvända till Atlas för att jobba igen den förlorade tiden i ett andra skift.

”Det har varit roligt. Annars skulle jag naturligtvis inte ha fortsatt så länge. Det har alltid varit kul att träffas och ljuga lite förutom att jag gillat spelet i sig.”
Jörgen Nyström är ingen man av de stora orden när han pratar om sig själv. På frågan om hur många mål han gjort räknar han snabbt ut att det måste vara runt 500 med ungefär lika många assist.

”Men skriv 400 så jag inte riskerar att ljuga”, helgarderar han sig för säkerhets skull.

Lokalt i Ockelbo har Hajen samma legendstatus som några av hans lagkompisar på torsdag har i den stora hockeyvärlden. Han räknas allmänt som Ockelbos inte bara mesta utan också bästa spelare genom tiderna. Eller i alla fall en av de allra bästa.

Men några anbud från större klubbar fick aldrig Jörgen Nyström, vilket förvånar när man hör personer inom hockeyklubben berätta om vilken begåvning han var.

”De enda som hörde av sig var klubbar på samma nivå som jag redan spelade på. Och då var det liksom ingen mening att byta.”

Däremot var den nyblivna 49-åringen snabb att tacka ja när gamle lagkompisen från en halv gemensam säsong i Ockelbos A-lag, prins Daniel, hörde av sig om plats i något som skulle kunna vara svensk ishockeys dream team minus Börje Salming och någon till.

”Det tyckte jag naturligtvis var väldigt roligt.”


Jörgen Nyström i sällskap med Bosse Stark, en av dem som var med och tillsammans med prins Daniel väckte idén om stjärnmatchen.

Hur är formen?
”Hygglig. Jag spelar veteranhockey ett par gånger i veckan. Hade jag inte stått på is på is på länge skulle jag aldrig ha tackat ja”.

Blir du starstruck när du kliver in i omklädningsrummet?
”Det blir ju onekligen lite speciellt med tanke på vilka som sitter där. Vem vet. Lite starstruck kanske jag blir.”

Och sätter igång och tar selfies med Forsberg, Sundin och grabbarna?
”Ha, ha. Nej, aldrig i livet. Det gör jag definitivt inte.”

Vad betyder det för ishockeyn i Ockelbo att det nu äntligen blivit en hall?

”Det betyder naturligtvis jättemycket. Nu behöver de inte ställa in träningar för vädrets skull längre. Den skulle ha byggts för 20-25 år sedan bara. Det är enda felet.”

Ditt bästa minne från ett långt liv inom ishockeyn?

”Det blir nog det som händer nu på torsdag.”

Till sist: Varför kallas du Hajen?

”Det är från tidiga VHS-tiden någon gång i slutet av 70- eller början av 80-talet. Jag hade spelat in filmen Hajen och några kompisar påstod för att jäklas att jag tittade på den nästan dagligen, vilket inte stämde. Men då blev det Hajen.”

Av Mats Jonsson
2018-01-22

Invigning Ugglebo Arena

 • Kronprinsessan Victoria närvarar när Ockelbos nya kombihall för bland annat ishockey, Ugglebo Arena, invigs på torsdag kväll.
 • Invigningen förrättas av prins Daniel, uppväxt i Ockelbo och själv gammal ishockeyspelare, tillsammans med representanter för kommunen, hockeyklubben, förbund och ICA Ugglebo.
 • Prinsen spelar också själv i det hopplockade stjärnlaget Team Generation Pep (läs mer i artikeln här intill) i en invigningsmatch mot Ockelbo HC:s A-lag.
 • Biljetterna till invigningsceremonin och matchen i arenan blev snabbt slutsålda. Men det går att följa arrangemanget via storbildsskärm från det angränsande vintertältet där Ingemar Andersson och Tony Jungström underhåller och där det serveras mat och dryck.
 • Intäkterna från bland annat biljettförsäljningen går oavkortat till färdigställandet av kombihallen med entré, läktare, omklädningsrum, kafeteria och bågskyttedel.

Ockelbo HC:s lag

Det här är de Ockelbospelare som ska möta prinsen och världsstjärnorna i invigningsmatchen:
39. Charlie Kordes, 39. Simon Sundberg, 12. Joakim Stridh, 14. Daniel Byrne, 17. David Jansson, 18. Fredrik Eriksson, 21. Johan Lind, 22. Andreas Hedström, 23. Tommi Karjula, 27. Marcus Hedström, 28. Andreas Nordstrand, 33. Jimmy Eriksson, 36. Andreas Berglund, 55. Björn Rosén, 77. David Senecal, 79. Marcus Stark, 85. Thomas Rosén, 88. Josh Cameron, 90. Filip Palmér, 97. Joakim Westrin. 98. Kristoffer Karjula.

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

FAKTA - Jörgen Nyström

Ålder: Fyllde 49 år i lördags.
Familj: Fru och två döttrar.
Bor: Gård i Åmot.
Jobbar: Metallarbetare på Epiroc, tidigare Atlas Copco, sedan 1993.
Intressen: Jagar, fiskar och spelar numera veteranishockey.
Favoritlag: Brynäs eftersom jag bor där jag bor. Men det är långt emellan jag ser någon match på plats. Man blir för bekväm när man kan titta på tv.
Favoritspelare: Nej, har aldrig haft någon särskild.