Slitet vindsförråd blev charmig lägenhet

Slitet vindsförråd blev charmig lägenhet

- Ockelbogårdar satsar på förtätning

Lutande tak. Spännande vinklar och vrår. Udda utrymmen för kreativ inredning. Och med en härlig utsikt över Pålsgården och Bysjön.

Ett ofräscht vindsförråd i hyreshuset på Sjöängsvägen 34 har förvandlats till en charmig lägenhet. Fler förtätningar av det slaget kan nu bli aktuella.

Bilden ovan: Så här blev det gamla vindsförrådet efter ombyggnad. En charmig etta med mycket vinklar och vrår.

Det är bostadsbrist i Ockelbo som på många andra orter i landet. 1 040 personer köar i dag för en lägenhet hos kommunala Ockelbogårdar.

Planer finns sedan lång tid tillbaka på ett nybygge mellan de befintliga hyreslängorna på Kyrkogatan. Nu närmast väntar bostadsföretaget på att en ny detaljplan för området ska bli färdig.

Parallellt med nybyggnadsplanerna har Ockelbogårdar ambitionen att utöka antalet lägenheter på ett lite annorlunda sätt. Nämligen genom att bygga om vindsvåningar och andra allmänna utrymmen som kan frigöras i befintliga hus.

”Vi har gjort en inventering som visar att det kan vara möjligt att göra sådana förtätningar på tio-tolv ställen”, berättar fastighetsförvaltaren Ann-Katrin Olsson.


 
”Vi är mycket nöjda”, säger förvaltaren Ann-Katrin Olsson. Ockelbogårdar planerar nu att gå vidare och att göra liknande förtätningar i andra hus där det finns utrymmen som kan göras om till bostäder.   Vindsförrådet som blev en lägenhet ger utrymme för fantasifulla lösningar på inredningen. Det här lilla utrymmet under snedtaket skulle kunna bli en sovplats.

 

Första försöket i arbetet med att skapa nya bostäder genom att använda utrymmen som inte längre behövs blev mycket lyckat.

I samband med stamrust på Sjöängsvägen 34-36, ett centralt hyreshus med tidigare 16 lägenheter, byggdes det slitna och ofräscha vindsförrådet om till en 35 kvadratmeter stor etta med mycket hög charmfaktor.

”Det blev mycket bra. Vi är väldigt nöjda. Det blev lite annorlunda men väldigt fräscht och hemtrevligt”, säger Ann-Katrin Olsson när lägenheten nu släpps för uthyrning.

Att bygget utgått från ett vindsförråd syns på det lutande taket, muren som behållts, alla vinklar och vrår och på de udda utrymmen som ger fritt utrymme för fantasin.

”Det här är någonting för en kreativ person som kan tänka utanför boxen när det gäller inredning”.

Generösa förvaringsutrymmen, stort badrum med kaklade väggar och inte minst utsikten åt nordväst över Bysjön med hembygdsgården Pålsgården i förgrunden bidrar till att göra Ockelbogårdars nyaste lägenhet till ett spännande objekt.

Badrummet är fräscht med kaklade väggar.
 


Utsikten över Bysjön med Pålsgården är behaglig.


Hyreslängan på Sjöängsgården 34-36 har rustats för 7 miljoner kronor som ett led i Ockelbogårdars strävan att investera mer för att i stället minska behovet av underhåll och reparationer.

 

Kostnaden för att bygga om vindsförrådet hamnade på en 700 000 kronor. Staten bidrog via länsstyrelsen med 133 000 kronor i investeringsbidrag. Hyran är nu satt till 3 952 kronor.

”Genom att vi kunde samordna det med en stamrust gick det att hålla nere kostnaden något. Annars är det inte mycket billigare att bygga om exempelvis en vindsvåning än att bygga helt nytt. Det är ändå ett tomt skal man har att utgå ifrån. Men fördelen är att man kan utnyttja utrymmen som redan finns på ett bättre sätt”, säger Ann-Katrin Olsson.

Vad tror ni om intresset för den här lägenheten nu när den släpps fri?

”Det blir spännande att se. Vi borde få många sökande med tanke på läget och hur hemtrevlig den är.”

Av Mats Jonsson
2018-01-05

Fakta - Sjöängsvägen 34-36

 • Ockelbogårdar har bytt stammar och rustat hyreslängan med adresserna Sjöängsvägen 34-36 för totalt 7 miljoner exklusive ombyggnaden av ett vindsförråd till lägenhet.
 • Alla fönster är utbytta, trapphuset och källarkorridoren har målats, fastighetsnät har byggts, all el är bytt, närvarostyrd belysning har installerats i allmänna utrymmen, köken har kaklats om och försetts med nya diskbänkar och bänkskivor.
 • Tvättstugan har renoverats och försetts med nytt tidsbokningssystem. När systemet sätts i drift blir det möjligt att boka tvättstugetider via ”mina sidor” på Ockelbogårdars sajt. Annars bokar man manuellt och använder då samma taggar som går till ytterdörrarna.
 • Satsningen ingår i Ockelbogårdars ambition att lägga mer pengar på investeringar för att få ned kostnaderna för underhåll och reparationer.

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17