Upplev Sverige – med Kolforsen som bas

Upplev Sverige

– med Kolforsen som bas

”Tidigare åkte vi ut i världen, men nu kommer världen till oss”, säger Agneta Wejland.

Magnus Jonsson, kommunalråd (S) och Mimmi Ekström, näringslivschef fick under företagsbesöket hos SWESCOT Svenska Stugor AB i Kolforsen höra om deras motto ”upplev det bästa av Sverige inom 2,5 timmes bilresa”. Ockelbo är vackert, vi har lugnet och naturen och har mycket att erbjuda men ibland blir vi hemmablinda. Sharon och Agneta ser Kolforsen och Ockelbo med gästens ögon och ser det exotiska i det enkla.

Bilden ovan: Agneta Wejland, Sharon McLaughlin och Magnus Jonsson.

Sharon McLaughlin och Agneta Wejland träffades i Skottland då Agneta pluggade i Glasgow i mitten av 90-talet och de beskriver sig då som ”city-bönor” som gillade storstadens puls. Sharon följde med till Sverige och vid första besöket i Kolforsen hos Agnetas föräldrar, som nyss hade köpt hus där, utbrast hon spontant ”det här är min dröm”. Agneta däremot såg inte tjusningen direkt, men det ledde till att de köpte ett hus och tillfälligheter/möjligheter har nu gjort dem till uthyrare av fem stugor med sammanlagt 50 bäddar.

Stugorna med självhushåll är alla renoverade och har moderna bekvämligheter (inkl bredband) och SWESCOT marknadsför sig medvetet mot den internationella marknaden. Namnet SWESCOT är en hopslagning av Sweden-Scotland och bildades 2008. Inför företagsbesöket sammanställde Agneta och Sharon antalet gästnätter för 2017 och det landade på hela 2244 gästnätter varav nästan 50 % av dessa är utländska gäster. Gäster som uppskattar lugnet och naturen. En utländsk gäst berättade för dem om sin höjdpunkt. Det var att lägga sig i snön, göra en snöängel och blicka upp mot en stjärnprydd vinterhimmel.

”Tidigare åkte vi ut i världen, men nu kommer världen till oss”, säger Agneta och berättar att de har 9,1 i omdöme på bokningssidan www.Booking.com som är en av kanalerna de använder för att nå kunden. Sharon och Agneta berättar att de börjat försiktigt, men inser nu att ”det börjar bli ett företag av det här”. Mimmi berättade att de kan teckna avtal och bli bokningsbara även på den regionala sidan Scandinavian Xperience* och därmed också på visitsidorna*. Agneta jobbar på Sandvik inom IT och trivs, men det blir inte mycket till lediga stunder då stuguthyrningen innebär en hel del jobb. Sharon administrerar hemsidan och har god kompetens kring sökträffar och annat som är av stor vikt för att nå kunder i den digitala djungeln. Hon jobbade tidigare för Stena AB. De flesta bokningar sker sommartid, men de arbetar för att få gästen att återkomma och uppleva även andra årstider, tar även emot konferenser och hyr ut stugor till företag som arbetar i Ockelbo med omnejd. Under jul- och nyårshelgen var alla stugor bokade och gästerna fick uppleva en genuin högtid då stugorna var dekorerade med julgranar och ljusstakar som spred gemytlig stämning.

Sharon och Agneta önskar att kommunen tar fram mer turistiskt material på engelska och gärna på fler språk, som t ex tyska. På hemsidor är inte alltid Google translate tillförlitligt.

Vad gäller aktiviteter arbetar de inte med paketering utan tipsar och hänvisar gästerna vidare, samt att de har införskaffat båtar, kanoter, cyklar, skidor och sparkar som gästerna kostnadsfritt får använda vid besöket. Fiskeguide vore bra att få kontakt med då deras gäster oftast inte har kunskap att ge sig ut på egen hand. Mimmi tipsar om Naturkraft Gästrikland, en ideell förening som arbetar med natur och naturupplevelser och att delta på turismforum som kommunen anordnar 2 gånger per år. Bra tillfälle knyta kontakter och berätta om sin verksamhet (kommande turismforum sker 6 februari kl 17, se företagskalendern på kommunens hemsida).

”Vi kallar oss för Google-bönder”, säger Agneta skrattandes och berättar att de odlar i mindre skala och även skaffat några djur. Att tänka och arbeta för hållbarhet är något som ligger dem varmt om hjärtat och Agneta avslutar med att säga ”allt hänger på hur vi är och gör av det hela”.

av Mimmi Ekström
2018-01-15

Länk till https://www.swescot.com/ och https://www.naturkraft-gestrikland.se/

*webbsidor för att bo, se och göra i regionen. Kommunerna har oftast egna sidor, t.ex. http://www.visitockelbo.se/sv, http://visitgavle.se/sv,

https://www.scandinavianxperience.se/sv. På dessa sidor kan anläggningar synas, bli bokningsbara och kalender finns för olika evenemang. Kontakta naringsliv@ockelbo.se för att veta mer.

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17