Nationaldagsfirandet 2018

Sune Hammarlund är årets Ockelboambassadör

- tennisfantasten utsågs under Nationaldagsfirandet

Traditionsenligt utsågs årets Ockelboambassadör under Nationaldagsfirandet på Pålsgården på onsdagen.
Utmärkelsen gick i år till en mycket förvånad, tagen och hedrad Sune Hammarlund för sitt engagemang i den lokala idrottsrörelsen och främst för tennis.
"Jag är chockad. Vilken ära!", konstaterar årets ambassadör.

"Att förverkliga en dröm som man burit på en längre tid kan ibland vara en prestation utöver det vanliga. Om en person som brinner för sitt intresse gör just detta, förverkligar sin dröm, är det ofta så att det ger ringar på vattnet", sa Patrik Fliesberg, kommunens kultursamordnare, om årets Ockelboambassadör.

Fliesberg beskrev ambassadören som en engagerad person. Någon som inte räds hårt arbete och som är generös och bjuder på sig själv. Någon som är en glädjespridare och med ett livslångt intresse för idrott.

Men det var inte förrän Fliesberg berättade att drömmen handlade om en alldeles riktig grön grästennisbana som årets ambassadör började ana något.
"Då började hjärtat slå lite hårdare", säger en andfådd Sune Hammarlund som på darriga ben mottog utmärkelsen som årets Ockelboambassadör.

"Jag känner mig hedrad. Vilken fin utmärkelse", säger Sune Hammarlund som är märkbart rörd över utmärkelsen. Och nog passar han som ambassadör i den kommun han har bott i hela nästan sitt liv och känner den varmaste kärlek för.
"Jag läste i tidningen att Ockelbo var en av de 25 sämsta kommunerna att bo i. Men vem tycker det? Om jag säger att Ockelbo är världens bästa ställe att bo på, då håller ni väl med?", frågade han publiken som svarade med ett rungande ja.

"Vi har så mycket vackert här i Ockelbo. Vi har naturen och det vi har här går inte att jämföra med nåt", konstaterar Sune Hammarlund bestämt.

Firandet på Pålsgården inleddes med hälsningsord av Patrik Fliesberg, kommunens kultursamordnare varpå Ockelbo manskör bjöd på sång. Därefter hissades svenska flaggan till signalspel på trumpet av Anders Steffen från manskören.


Därefter bjöds de hundratalet besökare som kom till firandet på Pålsgården på sång från Kulturskolans Oscar Ylinen som sjöng Leonard Cohens "Hallelujah". Filip Persson från Kulturskolan bjöd på "A thousand years" på saxofon.

Precis som tidigare år bjöds också besökarna på ett tal från en Ockelbobo - 18-årige studenten Ghaith Al-Tameemi höll ett engagerat och inspirerande tal om hur han och hans familj välkomnats med öppna armar och varmt sinne av Ockelboborna då de flydde till Sverige för tio år sedan. 
"Värmen och kärleken som jag och min familj fick av er Ockelbobor var av det mäktigaste jag har fått uppleva. Så känslan av att jag får hålla tal på Sveriges Nationaldag i den ort där jag och min familj blev välkomnad med öppna famnar då vi nyss hade kommit från ett land där friheten och demokratin inte existerade Den känslan är svår att sätta ord på".

 
 

Firandet på Pålsgården avslutades med Nationalsången och ett hjärligt fyrfaldigt hurrande för Sverige som publiken stämde in i.

Sofia Wike
2018-06-06

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17