Sammanställning inför valet - 100 dagar kvar

Vem ska styra Ockelbo efter valet?

- 100 dagar kvar till valet och partierna har utsett sina kandidater

Magnus Jonsson toppar fortsatt Socialdemokraternas lista inför valet i höst, men får sällskap av flera debutanter, däribland Ockelbo HC:s starke man Christian Stark.
Socialdemokraterna har flest kandidater (35 stycken) men Sverigedemokraterna, som hade tio namn på sin lista förra valet, har nu minst 25 kandidater i Ockelbo inför valet.
Den andra stora överraskningen är att Liberalerna försvinner då partiet helt saknar representanter.

Socialdemokraternas kommunalråd Magnus Jonsson är nu inne på sin tredje mandatperiod och tolfte år som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Han hoppas på ytterligare fyra år vid makten.
”Jag vill fortsätta, så länge Ockelboborna ger mig förtroende. Jag tycker att det här är roligt fortfarande”, säger han.

Vid förra valet fick Socialdemokraterna 46,5 procent av rösterna i Ockelbo och fick därmed 15 av 31 mandat i fullmäktige. Då hade man 39 namn på sin lista till fullmäktige. Inför detta val kandiderar 35 personer för partiet.
Bland namnen finns flera debutanter, däribland Ockelbo osts tidigare vd Göran Ström, Ockelbo Hockey clubs starke man Christian Stark samt 18-årige studenten Ghaith Al-Tameemi.

Näst flest röster fick Sverigedemokraterna vid förra valet. De fick 15,8 procent av rösterna och till årets val hade de också näst flest kandidater (25) på sin lista, innan de beslutade att återta listorna och gå till val med så kallade ”öppna listor”. Om man inte låser sin lista kan väljarna skriva dit egna namn under valdagen och man kan fortsätta rekrytera kandidater hela vägen fram till valet.

”Jag är väldigt glad att det har gått så bra att hitta nya kandidater. Många har hört av sig själva och vill engagera sig”, säger Jonny Lindblom om de 25 kandidaterna man hade på listan man tog fram innan man beslutade att öppna upp sina listor.
”Jag känner mig övertygad om att vi kommer att göra ett bra val och runt 25 procent av rösterna tror jag inte är omöjligt. Därför känns det bra med så många kandidater så att vi kan fylla alla stolar om vi gör ett så bra val som jag hoppas”, säger Lindblom.

Även Centerpartiet presenterar en gedigen lista med 24 namn, där Marit Rempling, Birger Larsson och Lena Schenström fortsatt toppar.

Liberalerna däremot har inte lyckats få någon representant alls till det kommande valet, vilket betyder att man inte ställer upp som parti i Ockelbo, såvida inte någon kandidat dyker upp innan valdagen.
”Det är för sorgligt, men vi har inga som vill ställa upp och bedriva partiets politik efter nästa val”, säger Bo Stenbeck (L) som i dag företräder Liberalerna.

Bo Stenbeck har sedan tidigare aviserat att den innestående mandatperioden är hans sista och rekryteringen av nya kandidater har inte gått som han hade hoppats.
”Att ställa upp med bara en eller två personer på sin lista, det är att svika väljarna. Man kan inte driva politik så ensam”, säger han och fortsätter,
”Det känns sorgligt, vårt parti hade behövts, det behövs verkligen en opposition här i Ockelbo. Men det är bara att bita i det sura äpplet”, säger Bo Stenbeck.

Miljöpartiet aviserade tidigare i år att man hade svårt att hitta kandidater, men lyckades hitta fyra politiker som nu kandiderar i valet.

Moderaterna ställer upp med åtta namn, Kristdemokraterna med fem namn och Vänsterpartiet med fem namn.

Partiernas valsedlar går att läsa här:

Valmyndighetens hemsida

Totalt kandiderar 81 Ockelbobor till valet 2018 på de låsta listorna (plus de omkring 25 Sverigedemokrater som också ställer upp i valet). Vid valet 9 september får 4 769 Ockelbobor rösta och av dem är 203 (4,3 procent) förstagångsväljare.

Sofia Wike
2018-06-01

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17