Snabbladdare på plats i Ockelbo

Snabbladdare för elbilar i Ockelbo

- nu kan du ladda bilen på parkeringen norr om torget

Ockelbos första snabbladdare är nu på plats och driftsattes under onsdagen.
Nu kan alla elbilsägare snabbt fylla bilen med el och köra vidare.

För några veckor sedan kom det vita skåpet på plats på parkeringen norr om torget. Därefter har de kontakterna med långa tjocka svarta kablar också installerats. Det vita höga plåtskåpet är Ockelbo kommuns första snabbladdare för elbilar och under onsdagen var det dags att driftsätta laddaren.


Jaakko Hiltula från ABB visar Carita Carter och Erik Persson hur laddstationen som installerats på parkeringen norr om torget fungerar.

Driftsättningen övervakades av Carita Carter, som är samordnade på kommunkontoret. Hon berättar att snabbladdaren bekostas av kommunen och med stöd från Naturvårdsverket och Klimatklivet, som är ett investeringsstöd till klimatsmarta åtgärder som kan minska utsläppen av koldioxid.
”Framtiden har landat”, säger Carita Carter skämtsamt om möjligheterna att snabbt ladda elbilar på parkeringen norr om torget.


Jaakko Hiltula och Stickan Berglund på Ockelbo kommun diskuterar elinstallationerna.

Sedan tidigare finns vanliga laddare för elbilar och laddhybrider vid järnvägsstationen i centrala Ockelbo samt vid pendlarparkeringen i Lingbo. Skillnaden mellan de gamla och den nya snabbladdaren är just snabbheten. Att ladda sin bil upp till cirka 80 procent går i många fall på under 30 minuter, beroende på bil och väder, medan en vanlig laddare kräver flera timmars laddning. Det betyder att elbilsägare på genomresa kan stanna till och ladda en snabbis i Ockelbo för att sedan åka vidare.

”Ockelbo var en vit fläck vad det gäller snabbladdare. Att vi fick den hit handlade om att förbättra infrastrukturen för elbilar”, konstaterar Carita Carter.


Christer Sjöblom från Bilmetro i Sandviken diskuterar elbilar med Carita Carter och Erik Persson, som var först ut att provladda på den nya stationen.

En annan skillnad mellan snabbladdaren och de gamla laddarna  är att snabbladdaren kommer att kosta, medan de äldre är gratis. Betalar gör man via en kortläsare som finns installerad på snabbladdaren. Att ladda med DC-laddaren kommer att kosta 2 kronor i minuten och med AC-laddaren 2 kronor per kilowatttimme.

Under onsdagen då snabbladdaren driftsattes fick Erik Persson prova första laddningen, som gick helt enligt plan. En av de tre slangarna kopplades ihop med en elgolf som Bilmetro Sandviken lånade ut och därefter tryckte Erik igång laddningen på displayen. Displayen visade sedan tydligt hur bilen laddades, från 80 procent till 89 procent på några minuter.


Under onsdagen kopplades elen på till de tre kontakterna.

”Allt fungerar precis som det ska”, konstaterade Jaakko Hiltula från ABB som satte igång själva laddaren under onsdagsförmiddagen.
”Det kändes skönt att köra en elbil, men jag vet inte om man skulle våga ha en elbil eftersom man måste planera körningen”, konstaterade Erik Persson efter att ha provat elbilen.

Snabbladdaren är kompatibel med alla elbilar och laddhybrider tack vare de tre olika kontakterna. Den ena kontakten är en så kallad AC-laddare och de andra två så kallade DC-laddare. Det gör att man kan ladda två bilar samtidigt vid stolpen.


De två platserna närmast torget på parkeringen mellan torget och Perslunda är nu vikta åt bilar som laddar.

Fyra till laddstationer, med möjlighet att ladda åtta bilar samtidigt är på gång till Ockelbo. De är dock vanliga laddstationer och inte av typen snabbladdare. De kommer att sättas upp vid parkeringen vid Wij trädgårdar, vid IP samt på parkeringen nedanför kvarteret Uret.

Här kan du se var laddstationerna finns runt om i Sverige:

laddaelbilen.se

uppladdning.nu

egotrip.se


Sofia Wike

2018-06-21

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17