Kattis tårtor gör succé

Kattis tårtor gör succé

- driver nystartade företaget från hemmet i Gammelfäbodarna

Ingenting är omöjligt. Inte ens en sjuvåningstårta för 300 personer.
Katarina Lindgren har just startat företaget Kattis tårtdesign och hon räds inte en utmaning.

”Hur svårt kan det vara? ”, säger hon med ett leende när kommunen gör ett företagsbesök hos henne.

Katarina Lindgren är en av Ockelbos allra färskaste företagare. Kring årsskiftet registrerade hon sin enskilda firma – Kattis tårtdesign. Men tankarna om att starta eget har funnits betydligt längre. De senaste tio åren har Katarina arbetat i elbranschen, men bakgrunden som konditor har hon alltid haft med sig och hon har bakat flitigt hemma till kalas och till släkt och vänners kalas.


Katarina Lindgren trivs med att ha fullt upp.

”Jag har länge känt att jag vill starta eget och nu kände jag att det var dags”, säger hon och konstaterar att det än så länge fungerar att kombinera med att vara föräldraledig med den åtta månader gamla dottern Madeleine.
”Jag har väl tänkt att ’hur ska jag klara det här?’, men så känner ja att det löser sig efterhand”, säger hon bestämt och skiner upp i ett leende.

Innan hon började i elbranschen arbetade Katarina som konditor i Hofors men när de tre äldre barnen kom blev familjelivet och konditorarbetet svårt att kombinera. Nu arbetar hon från hemmet i Gammelfäbodarna där delar av köket har gjorts om och bara används för tårtbakning. Hon har satt in en separat kyl och gick en snabbkurs för att uppdatera kunskaperna i livsmedelshantering inför besöket från kommunens livsmedelsinspektör.
”Det har verkligen gått i raketfart. Allt blev klart för bakning i mars och jag har gjort 25 tårtor redan. Och jag har gott om bokningar framöver”, säger hon och visar en fulltecknad kalender.


Katarina gör figurer till tårtor och bakverk på fri hand.

Hon tycker att det fungerar bra att arbeta hemifrån i dagsläget och målet är att skapa en stabil kundkrets för att i framtiden kunna leva på att baka tårtor och fika. Kanske kan hon också behöva bygga ut eller se sig om efter ett nya lokaler.
"Men jag kör så här just nu och så får vi se var jag hamnar i framtiden", säger hon.

Marknadsföring och information sköter hon via sociala medier och beställningarna kommer främst från Ockelbo, Gävle och Sandviken.
”Men även längre bort ifrån. En kom från Hudiksvall och en från Älvkarleby!”, säger hon och berättar att hon också har en beställning från Sundborn.


Katarina visar sin arbetsplats i hemmet för näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell och kommunalrådet Magnus Jonsson.

I sommar väntar en särskilt spännande utmaning – en sju våningar hög bröllopstårta med diamantmönster, för 300 gäster, i Hälsingland.
”Kickar du igång på utmaningar”, undrar kommunalrådet Magnus Jonsson nyfiket under företagsbesöket tillsammans med näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell.
”Ja, så är det nog!”, säger Kattis och fortsätter,
”Att inte klara av en utmaning – det finns inte. Här säger vi inte nej inte”, säger hon med ett stort leende och konstaterar att frakten av sjuvåningstårtan till Hälsingland känns lite klurig.


Katarina har alltid gillat att baka och bakverken vittnar om hennes konstnärliga ådra.

Kattis berättar att hon i dagsläget handlar lokalt, på ICA Ugglebo eller Tempo i Åmot.
”Det blir kanske dyrare, men det känns bra”, säger hon och tillägger att om hon börjar handla ännu större volymer kanske kan skriva avtal med leverantörer.
Näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell undrar om Kattis hittat några andra samarbeten med företag i området.
”Jag har inte hunnit utveckla den delen än, men jag tror på det här och jag ser möjligheter”, säger hon och berättar att hon levererar hembakt fika till Medskogssjöns camping och har pratat med andra företag om att leverera fikabröd.


Företagsbesöken är en viktig del av kommunens arbete med det lokala näringslivet.

Förutom att själv baka fikabröd och skapa vackra tårtor har Kattis ytterligare ett ben att stå på i det nystartade företaget: att erbjuda kurser. Förutom kurser i att baka vackra tårtor och arbeta med sockerpasta erbjuder hon kurser i att spritsa, modellera fram figurer eller att baka cupcakes.
”Du har fått in ett jättebra tänk med att erbjuda mer än bara bakningen”, konstaterar Henrik Ricknell och undrar hur hon hinner allt.
”Jag gillar att ha saker att göra, kan man säga”, skrattar Kattis och berättar att hon ofta ägnar kvällarna åt att baka medan barnen sover.

Sofia Wike
2018-05-22

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17