Årets företagare 2017

Jeroen Sleurs och Stilleben vann Årets företagare 2017

- "Tusen tack! Jag är jätteglad", jublar Sleurs

En överväldigad och överraskad Jeroen Sleurs och Stilleben i Åmot tog hem priset som Årets företagare i Ockelbo på onsdagskvällen.
”Jag är jätteglad, jättelycklig”, säger vinnaren Sleurs på länk från Tyskland under prisutdelningen.

Spänningen var på topp när det i går avgjordes vem som vann det prestigefyllda priset Årets företagare i Ockelbo 2017. Ett drygt 60-tal deltagare samlades hos Åkessons El och Mattias Lundkvist, förra årets vinnare, för mingel och presentation av de tio nominerade till utmärkelsen.

”Det känns väldigt bra och roligt att träffas. Vi pratar ofta om samma saker och därför är ett gemensamt forum jättebra. Ju mer vi företagare gör tillsammans, desto bättre blir det”, säger Susanne Engström, som är ordförande i arrangören Företagarna Ockelbo.
De tio nominerade fick varsin ros från kommunalrådet Magnus Jonsson och kommunchefen Charlotta Ryd, och naturligtvis en rungande applåd.

När klockan slog 19 presenterades de tre finalisterna som alla tävlade om att bli Ockelbos lokala vinnare av utmärkelsen.
De tre finalisterna Carina Stjärnlööw och Roine Andersson, Forma Plast i Ockelbo AB, Åsa Pierre och Göran Pierre, Lingbo Textilinredning AB och Jeroen Sleurs, Stilleben, presenterades av juryn Susanne Engström, Marika Hansson, kassör i Företagarna samt kommunens näringslivschef Mimmi Ekström.

Därefter följde middag på Ninjas Kök med de drygt 60 gästerna och företagsrepresentanter.
När Susanne Engström och Marika Hansson skulle sprätta kuvertet och presentera vinnaren av utmärkelsen spreds en förväntan i publiken.
”Vinnare är Jeroen Sleurs och Stilleben”, säger Marika Hansson.

Vinnaren Sleurs befann sig i Tyskland och Berlin på en mässa där han presenterade Stilleben för andra aktörer. När han via Skype nåddes av beskedet att han hade vunnit blev han så jublande glad att han tappade glasögonen när han knöt näven och applåderade.
”Yes! Super! Tusen tack! Jag är jätteglad och mycket tacksam”, jublar Årets företagare i Ockelbo 2017 om den prestigefyllda utmärkelsen.
"Det här är en stor bekräftelse för mitt arbete. Men jag vinner inte det här som Jeroen eller Stilleben, utan tillsammans med alla jag samarbetar med och alla som arbetar för besöksnäringen i Åmot".

Förra året hölls festen hos Älgparken som vann priset 2015 och då deltog 30 personer. I år när 2016 års vinnare, Mattias Lundkvist från Åkessons El, stod som värd kom det dubbla antalet, 60 personer.
”Supertrevligt. Och jättekul att få träffa andra företagare”, säger Susanne Dannberg, Destination Jädraås om kvällen.
”Jag har drivit företag i 19 år här, men det är jättemånga här i kväll som jag aldrig har träffat, så det är jätteroligt”, säger Sofie Almkvist, Sofies kroppsvård.

För Jeroen Sleurs följer nu regionfinal med de andra kommunvinnarna i Gävleborgs kommuner. Länsvinnaren där får sedan representera Gävleborg och tävla i den stora riksfinalen som äger rum i oktober i Stadshuset i Stockholm. Alla kommunvinnare som deltar i regionfinalen får dock följa med till den stora festen i Stadshuset i Stockholm, även om man inte vinner regionfinalen i länet.

 

Följande kriterier gäller för att kunna bli nominerad till priset:

Den nominerade företagaren ska:

Äga och driva

 • Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är verksam i företaget. Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Viktigt eftersom det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas.

Vara ledare och förebild

 • Exempel på det är att företagaren tar samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.

Uppvisa kreativitet och innovation

 • Exempel på det är att hen gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.

Uppvisa lönsamhet och tillväxt

 • Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.

Uppfylla formella krav

 • Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.

 

De tio nominerade företagen (sorterat efter företagsnamn):

Jonas Bäcke, Bäcke's såg & mek

Emil Stålberg, EMS Byggteknik AB

Carina Stjärnlööw och Roine Andersson, Forma Plast i Ockelbo AB

Filip Lyckhult och Tommy Hillgren, FXT Motor AB

Lars Hansson och Marika Hansson, Hansson Transport i Ockelbo AB

Mattias Färnstrand & Johan Beijer, Kuxagruppen

Åsa Pierre och Göran Pierre, Lingbo Textilinredning AB

Magnus Persson, MP Bygg & Fastigheter

Jeroen Sleurs, Stilleben

Sharon McLaughlin & Agneta Wejland, Swescot Svenska Stugor AB

 

Sofia Wike

2018-03-08

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17