"En frisk generation" startar i Ockelbo

Ockelbo satsar på fysisk aktivitet bland barnfamiljer

- "Det är roligt att Ockelbo kommun gör denna satsning", säger prins Daniel

Nästa vecka fylls Perslundaskolans gympasal av 23 andraklassare med spring i benen.

Tillsammans med sina familjer och hälsokoordinatorn Fredrik Ingelsson ska barnen under hela våren och hösten ägna sig åt fysisk aktivitet två dagar i veckan, med gemensam middag på Perslunda efteråt.

"Det är roligt att Ockelbo kommun gör denna satsning", säger prins Daniel om Ockelbos deltagande i "En Frisk Generation".

Sedan i januari är Fredrik Ingelsson anställd på 40 procent för att arbeta med ”En Frisk Generation” i Ockelbo. Organisationen arbetar nationellt med att främja fysisk aktivitet och goda kostvanor bland barnfamiljer och har funnits sedan 2011.

Projektet vänder sig till elever i årskurs två, samt deras familjer, och erbjuder två tillfällen i veckan med fysiska och roliga aktiviteter för hela familjen.

I Ockelbo har 22 familjer anmält sig och Fredrik har de senaste veckorna ringt runt till alla föräldrar och vårdnadshavare till andraklassare i kommunen och berättat om verksamheten samt bjudit in dem till att vara med.

”Det har varit väldigt positivt. Alla tycker att det är en jättebra idé och många vill vara med”, säger Fredrik.

Prins Daniel som är beskyddare för ”En Frisk Generation” gläds åt det stora intresset för satsningen i Ockelbo.

”Att ge barn och ungdomar förutsättningar för ett mer aktivt och hälsosamt liv bör prioriteras. Det är roligt att Ockelbo kommun gör denna satsning”, säger prins Daniel.

Då gensvaret blev stort har man delat familjerna på två grupper, en ses på tisdagskvällar och den andra på onsdagskvällar. På lördagsförmiddagar ses båda grupperna och tillsammans ägnar barn och föräldrar sig åt fysisk aktivitet i Perslundaskolans gympasal.

Tanken är att familjerna ska inspireras att röra på sig tillsammans och därför är ett av kraven för deltagande familjer att både barnet och minst en vårdnadshavare deltar i aktiviteterna. Även syskon får delta utan kostnad och parollen lyder: ”the more the merrier”.

”Vi vill öka aktiviteten bland barnfamiljer och uppmuntra dem att vara aktiva tillsammans. Desto fler från familjen som vill vara med, desto roligare”, säger Fredrik Ingelsson.

För att det ska vara enkelt för familjerna att delta bjuds också alla på middag i Perslundaskolans matsal efter vardagsaktiviteten. På så vis slipper familjerna stressa med matlagning innan eller efter aktiviteten.

”Alla äter gratis tillsammans. Det känns jättebra att kunna erbjuda familjerna middag för att främja goda matvanor också”, säger Fredrik Ingelsson.

Helgpassen avslutas med frukt.

Aktiviteterna kommer att variera under terminens gång och flera lokala föreningar har nappat på att komma och hålla i varsina aktiviteter.

”Det är ju ett sätt för föreningarna att visa upp sig och rekrytera nya medlemmar också”, konstaterar Fredrik Ingelsson.

Satsningen finansieras av Region Gävleborg det första året och år två och tre kommer kommunen att stå för delar av kostnaden. Förutom Ockelbo nappade också Bollnäs kommun på Regionens erbjudande om finansiering vid deltagande.

 

Sofia Wike

2018-03-06

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17