Folkteatern på turné i Ockelbo

Här kommer Folkteatern på festivalturné i Ockelbo

- festivalbussen kör besökare till konsert, teater, samtal och workshop

Nu åker Folkteatern på turné i Gävleborg med kulturfestivalen "Drömmar & Demokrati".
Festivalbussens första stopp blir i Ockelbo och veckan bjuder på konsert, föreställningar, workshop, filmvisning, utställning, läsning och samtal.
I morgon, lördag, inleds festivalen med Nåkfest i Åmot.

Folkteatern kommer att turnera runt i hela länet under våren med med sin festivalbuss och festivalen "Drömmar & demokrati". Målet är att väcka frågor om vilket samhälle vi vill leva i och vilka frågor som är viktiga framöver.
"Vi vill lyfta diskussionerna från plånbok och sak, till större frågor. Att diskutera demokrati känns extra viktigt nu under ett valår", säger Folkteaterns producent Peter Oijens och fortsätter,
"Det här är jättestort för Folkteatern - att vara ute i länet skapa en ny festival varje vecka".


Busschauffören Maximilian Kock och producenten Peter Oijens lovar en härlig festivalvecka i Ockelbo.

Stopp nummer ett på folkteaterns turné är Ockelbo den kommande veckan. Officiell invinging av festivalen hålls i Åmotsgården på lördagen då föreningen Nåkert arrangerar konserten Nåkfest. Men redan för två veckor sedan tjuvstartade man med konsert på Wij trädgårdar som arrangerades av Konst & Landskap.
"Och den var fullsatt. Vilket var jättekul förstås", säger producenten Peter Oijens och berättar att den som missade konserten då får en ny chans 26 april när konserten ges igen i Lingbo kyrka.


Här kommer festivalbussen och Peter Oijens.

Veckan kommer att bjuda på både teater, konsert, utställningar och samtal. För barn hålls en workshop på onsdag eftermiddag då man får chansen att måla sina drömmar på Kulturstation. Förutom aktiviteterna för allmänheten bjuder man också lärare i kommunen på föreställningen "Broderskap" och eleverna i årskurs 8 och 9 bjuds på föreställningen "Utopier" som tar upp frågeställningar om hur den perfekta världen skulle se ut.

Folkteatern Gävleborg arrangerar festivalen med hjälp av olika föreningar i Ockelbo. Där har kommunens kulturhandläggare Patrik Fliesberg varit behjälplig. Han lyfter betydelsen av samarbete över gränserna. Till exempel är Jädraås AIK en av medarrangörerna i måndagens föreställning "SAD Symphony" på Gäverängeskolan.
"JAIK sysslar ju vanligtvis inte med teater, utan idrott. Så det är roligt att våra föreningar kan vara medskapare och att vi kan mötas över gränserna", säger Patrik Fliesberg.


Festivalbussens pasagerar kommer bjudas på härlig stämning i den inhyrda bussen.

En annan tanke med festivalen är att alla Ockelbobor ska kunna ta del av kultureventet. Därför har man hyrt en blå festivalbuss som kommer att köra besökare till och från arrangemangen.
Bussen är inredd med blommor och belysning och Peter Oijens lovar musik och fin stämning till och från Oklagård, Åmotsgården samt till och från Åmot och Jädraås till måndagens konsert på Gäverängeskolan.
"Det är en festival för hela kommunen, inte bara tätorten. Festivalbussen är en del av ambitionen att alla ska kunna ta del av arrangemanget", säger Peter Ojens.

Här finns hela programmet!

Sofia Wike
2018-03-23

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17