Framtidsdagen på Perslunda

Här är elevernas framtid i centrum

- den årliga Framtidsdagen anordnades på Perslunda

Framtidsplaner, yrken och studider var i fokus på årets Framtidsdag på Perslunda.
"Det är bra att börja tänka på framtiden", säger Tilde Brink i 7A, som redan bestämt sig för att hon ska studera på Bessemergymnasiet för att bli lastbilschaufför.

På torsdagen var det dags för den årliga Framtidsdagen på Perslunda. Alla klasser på högstadiet fick besök av representanter från arbetsgivare, skolor, utbildningar och försvarsmakten.
För klass 7A inleddes skoldagen med besök av Marika Hansson från Hansson transport och Margareta Holmström från Sveriges Åkeriföretag.


Marika Hansson, Hansson transport, lyfter betydelsen av att hälsa ordentligt och göra ett gott första intryck.

På vägen in i klassrummet tog företagarna alla elever i handen och hälsade på var och en.
"Det vi just gjorde var det viktigaste av allt när man träffar en arbetsgivare. Att ta i hand och hälsa är nummer ett", konstaterar Marika Hansson.
"Och dessutom en väldigt enkel sak för att göra gott intryck", instämmer Margareta Holmström.


Marika Hansson berättar om jobbmöjligheterna för en yrkeschaufför.

De båda berättade för eleverna om arbetet i åkeribranschen och vilka arbetsutsikter som finns för en yrkeschaufför.
"Det är Sveriges viktigaste jobb. Utan chaufförer står Sverige still, då kommer inga matleveranser fram, inga mediciner och ingen läsk", säger Marika Hansson med ett leende.
De lyfter också möjligheterna att se världen från en lastbil och möjligheterna att få jobb direkt efter gymnasiet utan att vidareutbilda sig.
"Ni slipper studielån och behöver ni vidareutbilda er hjälper ofta företagen till eftersom det är sån brist på chaufförer", säger Margareta Holmström.


Eleverna får träffa både företagare, arbetsplatser och representanter för utbildningar under Framtidsdagen.

Därefter fick sjuorna besök av undersköterskorna Ulrika Olsson och Eva Hollsten som båda arbetar på äldreboendet Bysjöstrand. De berättade om sin vardag och variationen i deras yrke.
"Jag trivs otroligt bra. Att jobba med människor ger så mycket och de uppskattar oss. Vi blir som en stor familj", säger Ulrika Olsson.
De bjuder in eleverna till ett studiebesök på boendet och några blir ivriga när Ulrika och Eva erbjuder dem att prova sängliften.

"Jag tycker att en sån här dag är intressant. Det är skönt med nåt annat en dag och att man får tänka på framtiden", säger Tilde Brink i 7A efter de två första passen.
För hennes del var passet med Hansson transport extra intressant eftersom hon har siktet inställt på att bli lastbilschaufför.

Frida Kopparmalms, studie- och yrkesvägledare på Perslunda, som stod bakom arrangemanget är nöjd med dagen.
"Den har givit något för alla. Eleverna blir mer medvetna om olika vägar och kan få upp ögonen för nya utbildningar och branscher som de inte tänkt på innan", säger hon och berättar att hon fått mycket positiv feedback under dagen.

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17