Gratis skolfrukost för Perslundaelever

Nu ska Perslundaeleverna serveras gratis frukost i skolan

- politikerna sa ja till satsning på skolfrukost

Nu ska eleverna i årskurs 4-9 på Perslundaskolan erbjudas gratis grötfrukost på mornarna.
Satsningen, som beräknas kosta 132 000 kronor per år, ska få fler barn att äta i skolan och därmed orka mer under skoldagen.

På onsdagens möte i utbildnings- och kulturnämnden sa politikerna ja till att erbjuda alla elever på Perslundaskolan kostnadsfri skolfrukost.
"Det här känns jättebra. Maten är en jätteviktig del av skoldagen och kan man komma till första lektionen från en bra frukost är det en bra start på dagen", säger Staffan Nordqvist (S), ordförande i den eniga nämnden.


Malte Westin gillar idén om frukost i skolan.

Beslutet tas emot med glädje i matsalen på onsdagseftermiddagen där fritidshemmet äter mellanmål.
"Jättebra. Jag skulle nog gå hit ganska ofta och äta frukost", säger Tilde Byström i årskurs 5A.
"Det är helt fantastiskt. Jättebra nyhet. Alla mår bra av att äta ordentligt på morgonen och det var jättebra när det var på prov i höstas", säger elevcoachen Emil Westin.


Elevcoachen Emil Westin tycker att det är en jättebra idé att servera frukost på Perslunda. Han får medhåll av elevassistenten Johan Krans och Calle Persson.

Under särskilda hälsoveckor 2016 och 2017 serverades frukost på Perslunda till ett 100-tal elever. Både elever och pedagoger vittnade om ett positivt resultat av den satsningen.
"Vi fick mycket positiv återkoppling, spontant, från olika håll. Bland annat om bättre arbetsro i klassrummen", berättar kostchefen Per Ahlbom.

Att äta en stadig frukost lägger en god grund för en bra skoldag och utöver målet att alla barn ska få mat i magen finns också en tanke om att avdramatisera matsalsmiljön något. I dag äter inte alla barn lunch i skolmatsalen och förhoppningen är att fler nu ska lockas att komma till matsalen.
"Om man redan varit inne i matsalen och ätit en lugn frukost i en avslappnad och mysig miljö med värmeljus på borden kanske det är lättare att komma till matsalen på lunchen. Det blir mysigt och positivt laddat att gå till matsalen", säger Per Ahlbom.


"Många bäckar små kan leda till en positivare bild av skolan", säger kostchefen Per Ahlbom

Dessutom hoppas Per Ahlbom att initiativet ska leda till att skolan, och i förlängningen kommunen, ska bli ännu mer attraktiv.
"Om en skola erbjuder god service på många olika områden, som pedagogik, teknik och bra skolmat tror jag att man får en positiv bild av skolan och att attraktiviteten ökar - alltså både skolans och kommunens attraktivitet", säger han.


Alla elever på Perslundaskolan ska erbjudas frukost i skolan.

Kostnaden för frukostarna beräknas landa på 132 000 kronor för ett helt år om var tredje barn i årskurs 4-9 äter frukost. Några extra pengar för att genomföra projektet finns inte i nämnden men Staffan Nordqvist hoppas att pengarna, som ska räcka tillhavregrynsgröt med äppelmos och knäckebröd med smör och ost samt mjölk, ska kunna hämtas in på andra sätt.
"Vi har bett kostchefen att se över om han kan spara in på till exempel inköp där vi i dag ligger över vårt mål för andelen ekologiska livsmedel", säger han.

Politikernas förhoppning är att frukostarna ska komma igång så fort som möjligt. Planen är att första frukosten ska serveras efter påsklovet.
Hela våren och hösten ska frukost serveras och till nästa år hoppas Staffan Nordqvist att satsningen kan ingå i budgeten, om projektet slår väl ut. För att utreda vilka effekter initiativet får hoppas man kunna involvera studenter på högskolan.
"Vi vill ha ett par forskarögon på det här. Vi vill att någon ställer frågor till både lärare, elever och föräldrar om vilken inverkan skolfrukosten har på skoldagen", säger Staffan Nordqvist.

Sofia Wike
2018-03-26

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17