Jädraås Herrgård får nytt liv

Hon blåser liv i Jädraås Herrgård

- "Här ska finnas aktiviteter året om!", säger Susanne Dannberg om nystartade Destination Jädraås

Sedan några veckor tillbaka sprudlar Jädraås Herrgård av liv. Järboparet Susanne och Danne Dannberg har startat Destination Jädraås och öppnat upp herrgården som nu blir vandrarhem.

”Vi vill visa upp Jädraås. Här finns enorma möjligheter!”, säger Susanne Dannberg entusiastiskt.

I december köpte makarna den anrika herrgården från 1856, som då hade stått tom i över ett år sedan hvb-hemmet för ensamkommande stängdes i mitten av 2016. Sedan dess har de arbetat intensivt med att förbereda herrgården för gäster och i februari invigdes verksamheten i herrgården.

”Det är jätteroligt att det finns ett stort intresse, både utifrån och från Jädraåsbor”, säger Susanne och berättar att det första de gjorde var att anordna öppet hus och bjuda in bybor för att berätta om sina planer.

Hon berättar om några nervösa timmar innan de slog upp portarna för att ta emot besökare.

”Man vet ju aldrig. Jag tänkte att det kanske inte skulle komma någon alls, och det hade ju varit ledsamt”.

Men intresset visade sig i stället vara överväldigande.

”Folk strömmade in. De stod i kö för att lämna över blommor och presenter och önska oss lycka till. Det var så roligt och vi känner oss väldigt välkomna av byborna”, säger hon och blir rörd.

För Susanne är samarbetet med byborna, föreningar och företag i närheten en nyckelfråga.

”Det finns jättemycket kompetens i den här byn och vi klarar inte att driva den här verksamheten helt ensamma. Vi behöver samarbeta och hjälpas åt”.

Redan i dag kan paret erbjuda 14 bäddar och de har påbörjat renoveringen av annexet där det finns ytterligare sex rum och 20 bäddar. Nästa etapp innefattar hönshuset med en enastående utsikt över Jädraån där ytterligare åtta bäddar, kök och allrum ska iordningställas.

Förutom logi satsar paret på att förvandla Jädraås herrgård till ett aktivitetscenter. De vill erbjuda aktiviteter såsom cykling (både mountainbike, landsvägscykling och fatbike), vandring, löpning, skidåkning, yoga, fiske och paddling. Men de har också planer på svampplockarhelger eller jaktarrangemang.

”Vi måste driva det här året om. Vi kan inte bara ha verksamhet på sommaren och loven. Här ska finnas aktiviteter hela året om”, säger Susanne bestämt.

De har redan kontaktat lokala föreningar och Jädraåsbor eftersom de vill samarbeta och erbjuda lokala guider och instruktörer till sina aktiviteter. Besökarna ska kunna välja mellan paketlösningar och att själva ta sig runt själva med hjälp av kartor och informationsfoldrar.

Inledningsvis kommer gäster att erbjudas caterad mat eller att själva laga sin mat i det stora köket på nedervåningen. Frukost ingår i övernattningen.

”Vi börjar med logi, och sen får vi se om vi kan expandera och erbjuda restaurang i framtiden. Vi skyndar långsamt”.

När paret i december köpte herrgården hade Susanne arbetat nästan 20 år som lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Bessemerskolan i Sandviken. Planerna på att arbeta med något annat, helst med det stora intresset friluftsliv och med varandra, hade då funnits länge.

”Vi ville jobba med människor och med varandra. Vi tycker väldigt mycket om varandra och när man arbetar på varsitt håll ses man inte särskilt mycket. Nu får vi chansen att jobba med vårt intresse och dessutom ihop. Vilket lyx, va?!”, säger Susanne och berättar att Danne kommer att kombinera företaget med sitt arbete som företagsmäklare men hon själv kommer att jobba heltid med Destination Jädraås.

Under flera år hade makarna turistat runt i Sverige för att se hur andra driver liknande företag. De började också resa runt och leta efter en lämplig plats att starta sitt företag och de tittade på många platser.

”Men av alla vi tittade på hittade vi inget som var som den här platsen. Här finns allt. Och det är så otroligt vackert här”, säger hon och konstaterar att de fastnade direkt för Jädraås.

”Nästa vinter är vår vinter! Den här vintern är en tjuvstart, men nästa vinter då är det på riktigt”, säger Susanne Dannberg om nystartade företaget Destination Jädraås.

Trots att paret är nya i Jädraås tar Susanne sin roll som ambassadör för byn på största allvar.

”Jag kommer att dra mitt strå till stacken och jobba för byn. Jag ser hela byn som min samarbetspartner”, säger hon.

Förutom planerna på alla aktiviteter lovar också Susanne Dannberg en officiell invigning framåt våren då hon hoppas på många besökare.

 

Sofia Wike

2018-03-08

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17