Ockelbo glasmästeri

Glasmästaren som drömmer om att flyga över Rönnåsen

Ockelbos egen Karlsson på taket gillar att lösa problem

På dagarna lagar han fönster, bilrutor och löser problem åt Ockelboborna.

Men på kvällarna drömmer Ockelbos egen Karlsson på taket om att glidflyga från Kungsberget till Rönnåsen.

Möt byns enda glasmästare – Torbjörn Persson.

Redan 1985 slog Ockelbo glasmästeri upp portarna i den centrala lokalen, mellan Ica Ugglebo och kyrkan. Då var det Torbjörn Perssons pappa Inge Persson och Urban Hegestad som tog över glasmästeriet efter Allan Hegestad.

Torbjörn berättar att han som barn hängde med pappa i glasmästeriet när det låg uppe på Norra Åsgatan, men att han skulle gå i sin fars fotspår var inte självklart.

 

Under 90-talet arbetade Torbjörn Persson som datatekniker och därefter studerade han till dataingenjör. Lagom till han var färdig och skulle söka jobb blev han erbjuden att ta över glasmästeriet efter pappa Inge.

”Då fick jag ju fundera och jag ville vara kvar här i byn. Jag ville inte flytta till Stockholm och jobba med data, så då sa jag ja och tog över det här. Jag har aldrig ångrat mig – det här är kvalitet, närhet till jobbet och att hinna träffa ungarna”, säger han och slår ut med armarna över glasmästeriet.

”Så du är färdig dataingenjör men har inte jobbat en enda dag som det?”, undrar kommunalrådet Magnus Jonsson (S) under ett företagsbesök på glasmästeriet.

”Ja, så är det”, skrattar Torbjörn.

 

”Här finns jobb för en och en halv person. Just nu. Så länge det funkar kör jag på. När det går åt helvete då får jag fundera på vad jag vill göra i stället”, säger han och berättar att han trivs jättebra med arbetet.

En anledning till att han trivs med jobbet är att arbetsuppgifterna varierar, från stort till smått. Det märkligaste jobbet var när han byggde en rastgård för katter i en carport.

”Och i helgen installerade jag en ångbastu hos en kund, fast egentligen är det ju inte alls nåt för ett glasmästeri. Men jag försöker alltid at hjälpa till. Jag vill lösa problem åt folk”, säger Torbjörn och konstaterar att han gillar arbetet som problemlösare.

Torbjörn Persson är social och gillar att prata så man skulle kunna tro att han som ensamföretagare saknar kollegor.

”Njae, jag har farsan här ibland och så har jag ju kunderna att prata med”, konstaterar han.

Dessutom är samarbetet fint mellan honom och de större firmorna i Sandviken och Gävle.

”Om jag har ett större jobb då kommer de hit och hjälper till, det funkar jättebra”, säger han och berättar att när han till exempel ska lyfta in tunga fönster får kalla in förstärkning.

Han är nöjd med kontakterna med kommunen och berättar att han tycker att det fungerar bra att göra jobb åt kommunen. Ibland är jobben för stora och då tackar han som ensamföretagare nej.

Den viktigaste fråga han som företagare har till näringslivschefen Mimmi Ekström, näringslivsutvecklaren Henrik Ricknell och kommunalrådet Magnus Jonsson är frågan om tillväxt.

”Vad har ni för plan för att kommunen ska kunna bli större och för att få in mer kapital i kommunen?”, frågar han.

Magnus Jonsson konstaterar att Torbjörn Perssons fråga om tillväxt är en nyckelfråga.

”Infrastruktur och kommunikationer är a och o. Nu får vi entimmestrafik med tåg in till Gävle vid nyår och det betyder jättemycket för att vi ska kunna bli en pendlingskommun”, säger han.

Ytterligare en fråga som kommunen prioriterar för att öka tillväxten är försäljning av industrimark – på kommunstyrelsen 6 mars tar politikerna beslut om att sälja ytterligare en tomt till en företagare som vill expandera.

”Vi måste jobba för att ta fram nya tomter för att möta upp företagens behov av att expandera. Det är ett måste om kommunen ska fortsätta utvecklas, vi kan inte slå av på takten nu när det går bra för våra företag och vi ökar i befolkning”, säger han.

Han håller dock med Torbjörn Persson om att alla regler, lagar och förordningar som gäller för att bygga och expandera kan upplevas som omständliga.

För att hjälpa företagare har kommunen startat en funktion man kallar Företagarlots. Det innebär att kommunens näringslivsenhet fungerar som en lots i myndighetsdjungeln. Näringslivsenheten samlar då verksamheter inom kommunen och andra berörda myndigheter till ett möte där företagaren kan få svar på sina frågor.

”Om det är fint väder då hänger jag upp en skylt och åker till stranden. Njuter av det vackra vädret – åter till kvällen’”

Under företagsbesöket kryper det fram att Torbjörn Persson har en lite ovanlig hobby – att glidflyga.

”Drömmen är att flyga från Kungsberget till Rönnåsen”, säger han och visar skärmen, motorn och trehjulingen som han använder som stativ för att springa igång flygturen.

”Fast jag är lite för tung för att springa, så jag får han motor”, säger han och skrattar hjärtligt.

Just nu letar han skidor till den egensvetsade trehjulingen för att kunna prova vingarna i en skidbacke.

Han har lagt ned otaliga timmar på att ta en paramotorlicens för att få ge sig ut med sitt skärmflyg med motor och nu när han godkänd skärmflygare väntar han bara på rätt väder.

 

Sofia Wike

2018-03-02

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17