Ockelbos skolorganisation blir förebild för andra kommuner

Ockelbos skolorganisation blir förebild för andra kommuner

- Politiker från Hudik lär om skolnedläggningar

Att lägga ned byskolorna var ett kontroversiellt och svårt beslut i Ockelbo.

Nu vill Hudiksvall veta mer om nedläggningen av byskolorna och satsningen på nya toppmoderna Perslundaskolan. I dag besöker sex politiker och en tjänsteperson från Hudik Ockelbo.

Att göra om en skolorganisation och lägga ned mindre skolor i byar är ingen lätt match. Det vet politiker och tjänstemän i Ockelbo efter beslutet att lägga ned Lingbo, Åmot och Jädraås skolor för några år sedan. Desto roligare var det då att satsa 100 miljoner kronor på en renovering av Perslundaskolan till en ny 4–9-skola.

I Hudiksvall står politiker och tjänstemän inför en liknande utmaning – färre barn i mindre skolenheter, svårigheter att få behöriga lärare och en ekonomi som inte bär sig. Där har man bildat en parlamentarisk grupp med representanter från alla partier i kommunen med målet att gemensamt besluta om en framtida skolorganisation.

”Vi är egentligen i samma läge som Ockelbo var i, innan man la ned byskolorna och byggde Perslunda. Skillnaden är att vi har andra, betydligt större dimensioner”, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) som tillsammans med fem andra politiker och en tjänsteperson besökte Ockelbo under torsdagen.

Carita Carter som projektledde skolomorganiseringen i Ockelbo berättade under besöket om svårigheter och problem som uppstod i Ockelbo och hur man valde att lösa dem.

”Det är väldigt roligt att andra visar intresse för vår resa i Ockelbo och att vi kan bidra med våra erfarenheter”, säger Carita Carter och berättar att det inte är första gången Ockelbos omorganisering av skolan ses som en föregångare. Bland annat Ovanåkers kommun har besökt Ockelbo tidigare för tips och råd om processen och förändringen av skolan.

Även kommunalrådet Magnus Jonsson (S) berättade om svårigheterna med samsyn mellan politiker, och även inom partierna.

”Det viktigaste är att ni håller ihop över partigränserna för att ta de bästa besluten för skolans skull”, säger Magnus Jonsson.

"Att hålla ihop förvaltning och politik är en nyckel. Och att låta det få vara en process som tar tid", lyfter förre kommunchefen Lars Sjödin som också deltog en stund i besöket.

I likhet med Ockelbo har också Hudik utrett skolans framtid många gånger men utredningarna har skrotats eftersom man inte haft någon bred politisk majoritet.

”När man ska fatta så här viktiga beslut om skolans framtid gör man det inte med minsta möjliga majoritet. Det måste finnas en bred samsyn för att vi ska få acceptans för beslut som är nödvändiga”, säger Mikael Löthstam.

Oppositionspolitikern Caroline Schmidt (C) är inne på samma linje.

”Vi måste ha en stor politisk enighet, det har vi lärt oss. Och jag är väldigt imponerad av laguppställningen här i dag och alla goda erfarenheter Ockelbo har delat med sig av”, säger hon.

En av de positiva effekterna av satsningen på Perslundaskolan är samlade och starkare resurser.

"Med färre skolor kan vi samla resurserna och dessutom göra bättre anpassningar till läroplanen", konstaterar skolans rektor Helén Norell Tagesson.

Sofia Wike
2018-03-01

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17