Snö och halka kan stoppa skolbussarna

Snö och halka kan stoppa skolbussarna

Ockelbo taxi vädjar om förståelse vid inställda turer

Snö, halka och dåligt plogade vägar har ställt till det för Ockelbo taxi.
I år har man tvingats ställa in turer vid två tillfällen.
”Vi hoppas att folk har förståelse för att det handlar om barnens säkerhet”, säger Alf Landin och Göran Persson, delägare i Ockelbo taxi.

I ur och skur kör Ockelbo taxi skolbussarna i kommunen. Varje dag går flera turer mellan Ockelbo och de tre byarna. Men det här året har den hårda vintern ställt till bekymmer för bussturerna.
I januari när snön vräkte ned i flera dagar tvingades man ställa in alla turer en hel dag.
”Ja, våra bussar kom inte ens ut härifrån, det var omöjligt”, säger delägaren Alf Landin och pekar ut på innergården vid Gäveränge där Ockelbo taxis bussar står uppställda.

Även i måndags tvingades man besluta om att ställa in turer. Men då var det regnet och halkan som gjorde att man tog beslutet att inte köra hem barnen i Lingbo.

”Vår chaufför kände vid Mo Grindar att bussen släppte och inte fick fäste. Han fick sladd och då ville han inte riskera något och då tog vi beslutet att han skulle vända och åka tillbaka”, berättar den andre delägaren Göran Persson.

”Han hade ju fullt sjå att vända och ta sig tillbaka. Men om den som sitter vid ratten inte känner att det är säkert måste man kunna bestämma att man ställer in. Det är ju av säkerhetsskäl”, säger Alf Landin.

I måndags ställde man in två turer till Lingbo på grund av halkan. Till de andra byarna tog sig bussarna, kraftigt försenade tack vare underlaget. De berättar att de försökte nå ut med information så brett som möjligt; via facebook och genom att kontakta skolan, som i sin tur la ut information på skolans plattform.
”Man vill ju inte bara lämna några barn vind för våg, så vi körde tillbaka till skolan och pratade med en lärare”, berättar Göran Persson.

De är båda överens om att det inte är roligt som yrkeschaufför att ha ansvar över skolbarn när man känner att man inte kan garantera säkerheten. Säkerheten går i första hand, konstaterar de båda.
”Det känns tråkigt när vi möts av gnäll och ilska för att vi ställer in turer. Folk förväntar sig att vi kör i alla väder, men vi rår inte över vädret och ställer vi in är det av säkerhetsskäl”, säger Göran Persson och får medhåll.
”Vi lever ju på trafiken så vi vill ju absolut inte ställa in någon trafik”, säger Alf Landin.

Extra utsatta är förstås turerna med bussar eftersom det är tunga fordon utan dubbdäck och de berättar att det främst är vägen mot Lingbo som vållat bekymmer för chaufförerna. Men det är även svårt med de mindre byvägarna eftersom de stora mängderna snö gör att vägarna kan vara både smala och överplogade. Ofta får de höra att bussen till Sandviken går och då borde Kuxabussarna också kunna gå som vanligt.
”Men vi kör ju på små byvägar för att kunna hämta och lämna barnen så nära hemmen som möjligt, det är inte detsamma som att åka på 272:an som är bra plogad och sandad”, säger Göran Persson.

Den här vinterns vägunderhåll är de båda starkt kritiska till och de önskar att företagen som är ansvariga för plogning och sandning ska vara mer lyhörda och agera snabbare.
”Det har varit under all kritik i år”, säger Göran Persson.

 

Sofia Wike

2018-03-15

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17