Ytrek - Fotograf med fokus på kärlek och glädje

Fotograf med fokus på kärlek och glädje

- Det handlar om att få fram rätt känsla och fotograferingen ska vara en positiv upplevelse!

Företagsbesöket denna gång är hos familjefotografen Sofia Sundberg, som driver YTREK Fotografi och fotograferar barn, familjer, gravida och nyfödda med fokus på kärlek och glädje.

”Vilka fantastiska företagare vi har i kommunen!”, är Magnus Jonssons (S) kommunstyrelsens ordförande och Mimmi Ekströms, näringslivschef, ord då de kliver ut från besöket hemma hos företagaren Sofia Sundberg. Företagaren de nyss besökt har tänkt till in i minsta detalj och levererar både värme, kompetens och kvalitet!

Sofia är familjefotograf som vet vad hon kan och vad hon levererar. Hon trodde aldrig att hon skulle starta eget företag, men hon berättar om sitt intresse som växte och när förfrågningarna ökade konstaterade hon att det är nog lika bra att bli företagare!

Magnus frågar om hon alltid haft en konstnärlig ådra och Sofia berättar att hon alltid gillat att måla, sy och skapa olika saker. I 10-års åldern började hon ta bilder på sin hund i motljus och när hon var 14 köpte hon sin första systemkamera. Det var när hon fått sitt andra barn som det lossnade på riktigt. Hon märkte att intresset för hennes bilder på barnen fick stor uppskattning på Instagram och sin blogg, många började höra av sig.

”Det var alltså då det klickade till”, flikar Magnus fyndigt in och ler.

Sofia gick hösten 2015 starta eget företag-utbildning som kommunen anordnar i samverkan med Region Gävleborg och hon registrerade företaget samma år.
”Hur kommer sig företagsnamnet YTREK Fotografi?”, undrar besökarna och Sofia skrattar. Hon brukar säga att det står för dålig fantasi, men fortsätter berätta att i början använde hon ”Sofia Sundberg fotografi”, men när hon skulle starta företaget så ville hon inte ha sitt namn i företagsnamnet.

”Jag tog det namn jag redan hade hittat på en gång; YTREK. Namnet uppkom då jag skulle starta min privata Instragram och jag inte visste vad jag skulle ha för användarnamn.  Då strök jag över tangenterna och det blev ytre och så la jag till ett `k´ för det lät bättre”.

På frågan om det är svårt att ta betalt svarar Sofia ”Ja, det är svårt, men jag har insett att jag måste och att det är min tid. Vill ju allra helst kunna försörja mig på heltid, och det känns bra att börja som jag gjort; med en heltidssysselsättning som personlig assistent där jag jobbar dygn och har lediga dagar då jag kan fokusera på att bygga upp min verksamhet”.

Sofia visar studion som är ett ljust och inbjudande rum med olika rekvisita. Det är här hon fotar nyfödda och små bebisar. ”Nyföddfotografering är så speciellt att fota och verkligen ett ärofyllt uppdrag då bebisen inte är äldre än 14 dygn vid de fotograferingarna. Det är så roligt när kunderna återkommer från gravidfotograferingen så jag också får träffa den som gömde sig där inne”.

   
 

Fotograferingarna är det som är minst tidskrävande, det är faktiskt det runtom som inte syns som tar mest tid. Det är många timmar som går till att bearbeta bilderna, jobba i olika program, beställningar samt även att hitta platser för olika fotograferingar. Just miljöerna för fotograferingar är viktiga och naturligtvis ljuset. Under ”gyllene timmen”, timmen innan solens upp- eller nedgång, ger oftast ovanligt vackra bilder.

Många fotografer vill bli bra på allt, men det är familjer och barn som Sofia riktar sig mot och har valt bort bröllops- och ID-fotografering. Det ligger uppfinningsrikedom och kreativitet bakom att regissera en bra bild, att få barn och vuxna avslappnade och nyfikna och Sofia avslöjar några knep; viskleken och gissa djuret i kameran.

Att vara företagare kan vara ensamt och Mimmi pushade för olika träffar som kommunen ordnar, bland annat frukostmöten, drop-in lunch – håll koll i företagskalendern på kommunens hemsida. https://www.ockelbo.se/Besokare/Evenemang-i-Ockelbo/?evtsearch=1&category=47

    
 

Att ge det lilla extra, att kunden får lite mer än de förväntat sig är viktigt för Sofia som avslutar med att visa hur hon levererar sin digitala slutprodukt till kunden. En vacker presentpåse innehållande ett USB-minne i vacker och lyxig design.

av Mimmi Ekström, 2018-11-15

Sofia släpper lös kreativiteten extra vid redigeringen av gravidfotografering, "Det handlar inte om att dokumentera hur det ser faktiskt ser ut, utan att få skapa mera magiskt och drömskt." YTREK Fotografi

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17