Elever åker skidor

Perslundaelever genomför en klassiker

- bara cykling kvar i satsningen på att aktivera elever

I nästan 30 år har elever på Perslunda gjort en skolklassiker.
Under friluftsdagen i Ulvsta genomförde ett 90-tal elever skiddelen och nu fattas bara cyklingen till våren.
”Helt fantastiskt. Så roligt att så många deltar”, säger initiativtagaren Ann-Mari Olzon-Eklund som är idrottslärare på skolan.

Se film från friluftsdagen

Det råder febril aktivitet i spåren i Ulvsta när skoleleverna ska göra den tredje av fyra grenar för sin skolklassiker. Simning och löpning eller gång har eleverna redan bockat av och senare i vår väntar cykling runt Rönnåsen.

För att klara av skolklassikern ska eleverna gå eller springa nio kilometer, simma i 45 minuter, cykla två mil och skida en mil.
De allra flesta elever har milen som dagens mål, men några skidor längre än så och ett gäng tjejer satsar på tre mil under friluftsdagen.


Tyra Lindgren, Felicia Hägg, Wilda Palm och Rufida Saed är fyra av eleverna som genomför årets klassiker.

”Det här är nog jobbigast av alla fyra momenten”, säger Wilda Palm, som satsar på att skida en mil och fortsätter,
”Simningen är roligast!”.

Utöver Wilda Palm satsar ungefär 90 elever på att klara av en mils skidåkning under dagen. Många har egen utrustning, men de som inte har några skidor och pjäxor har fått hjälp att låna ihop utrustning för att kunna åka.


Tyra Lindgren stakar på i 5 kilometersspåret.

Wilda Palm och hennes kompisar har redan åkt 2,5 kilometer, gjort paus och fikat i värmestugan innan de ger sig ut på 5:an. Därefter väntar 2,5:an igen för att kunna bocka av en hel mil i protokollet. Många av eleverna tycker att klassikern är ett roligt inslag under året och den specialdesignade medaljen alla elever får vid skolavslutningen är efterlängtad.
”Det är roligt att man belönas för det här samtidigt som man har roligt med kompisar”, säger Wilda Palm.


Läraren Patrik Fliesberg grillar korv till eleverna. Ann-Mari Olzon-Eklund är läraren som ligger bakom klassikern.

Klassikern är en tradition som funnits på skolan i nästan 30 år. Idrottsläraren Ann-Mari Olzon-Eklund berättar att det var det svala intresset för att delta i friluftsdagarna som väckte idén om en klassiker.
”Ofta var det de som redan sportade som var med. Det kunde vara 4-5 stycken elever som åkte skidor när vi anordnade skiddagar”, säger hon och fortsätter,
”Vi bor ju i ett vinterland och jag ville att fler skulle våga sig ut och åka. Då tog jag initiativ till en klassiker och det ger ju de som inte håller på med någon idrott nåt att träna inför, och så kan de göra det här ihop med kompisar”.

Hon vet inte exakt hur många elever som fått den efterlängtade medaljen under åren, men i år trängs ett 90-tal (av totalt 150) elever i spåren och de allra flesta av dem är där för att pricka av skidåkningen i sin klassiker.
”Helt fantastiskt. Så roligt”, säger Ann-Mari medan hon hejar på de elever som kämpar sig upp till värmestugan.


Felicia Hägg och Rufida Saed har gjort sig i ordning för att köra ytterligare 5 kilometer.

2018-02-18