Nu har de vackra miniatyrhusen som visar Norra Åsgatan på 40-talet fått nytt hem på Bysjöstrand.
”Jätteroligt att de äldre får njuta av dem”, säger Per Wilhelmsson vars slöjdelever skapade husen 1987.
De 15 husen är mini-modeller av omgivningen längs Norra Åsgatan från Sundsbron till Missionskyrkan, från 1940-talet. Idén till husen fick slöjdläraren Per Wilhelmsson när han såg konstnären Anders Åbergs miniatyr av en kåkstad i Rio de Janeiro.

Vänster bild: Apotekshuset.
Höger bild: Bergmans bokhandel och Upplands Enskilda Bank.
Då, i slutet av 80-talet, hade Per ett 15-tal elever som han tänkte kunde sysselsättas med något liknande.
”De gick i 9:an och några hade inte så mycket ro, men de hade idéer och de förverkligade den där drömmen jag hade”, säger han och fortsätter,
”Varje gång jag ser husen tänker jag på hur de orkade med, det var ett jättejobb, men det var roligt och eleverna var så duktiga”.
Han berättar att projektet integrerades i andra skolämnen – på lektionerna i svenska fick eleverna intervjua de som tidigare bott i husen och ta reda på husets historia. På bildlektionerna med Leif Formgren fick eleverna fotografera husen och sedan måla och teckna dem eller detaljer från dem.

Vänster bild: "Villa Villekulla" och i bakgrunden "Monarkans" - ett av de äldsta husen längs gatan. Byggt av Petrus Lind i början på 1900-talet, har inrymt bland annat både cykelverkstad, bensinstation, fotografiaffär och hotell.
Höger bild: Röda kvarn - var norra Sveriges största biograf då den invigdes i början på 1900-talet.
Att välja en favorit bland dem tycker Per är svårt.
”Jag gillar dem alla. Det finns vissa saker hos alla som gör att man gillar dem. Men jag brukar titta lite extra på Apotekshuset och Upplandsbanken. Och Villa Villekulla kommer jag ihåg, det var en av flickorna som heter Lena som gjorde det fantastiska huset”, säger han.
Arbetet påbörjades 1987 och sommaren 1988 var husen färdiga. Någon tid senare hade Länsmuseet en utställning – ”Svenska hus” – i den vänstra flygeln, där elevernas verk också ställdes ut. Både husen, målningarna och bilderna var med i utställningen.

Tidningsurklipp från när eleverna byggde husen.
Husen har tidigare prytt väggarna i den stora konferenssalen på Gläntan. Då lokalerna ofta hyrs ut och möbleras om har man sett sig om efter en ny plats att hänga upp de vackra modellerna av husen längs Norra Åsgatan.

Vänster bild: Elimkapellet som inte finns kvar i dag.
Höger bild: Aklilu Woldegergis hänger upp magasinet till Johanssons järnhandel
På Bysjöstrand nappade man på en gång när man fick frågan om husen fick flytta in. Och nu har Arbetsmarknadsenheten (AME) flyttat husen till den stora salen där terapin har verksamhet och där de äldre bjuds in till restaurang varannan fredag.
”De är fina. Jag tycker att det jättefint att ha dem här. Nog känner jag igen mig allt”, konstaterar en dam som inspekterar husen.

Vänster bild: Johan Blomqvist från AME vid Järnvägsbyggningarna som sedan blev Filadelfia.
Höger bild: Yonas Redi och Hajaj Mohammed hänger varsamt upp Skräddar Perssons hus.
Mimmi Ådahl Lindblom som arbetar på terapin på Bysjöstrand berättar att husen redan kommit till glädje och att de har samtalat om hur Ockelbo såg ut kring 1940-talet. Även de som har svårt att komma ihåg och de som lider av demenssjukdomar har uppskattat husen.
”Vi pratade om dem och många äldre känner igen sig”, säger hon och fortsätter,
”Det var väldigt roligt att höra några av de dementa berätta om verksamheter och butiker som fanns förr i husen”.
2019-02-15