Efterlängtad skolstart på Wij trädgårdar
- 18 elever börjar trädgårdsutbildningen i dag
I dag drar åter den populära trädgårdsutbildningen på Wij igång.
18 elever från olika delar av Sverige ska från februari till november utbildas på Wij trädgårdar.
”Jätteroligt!”, säger läraren Frida Mörnerud inför skolstarten.
Förra året var det premiär för den nya trädgårdsutbildning som ges via Bollnäs Folkhögskola. 16 elever togs in och fick en grundutbildning inom trädgårdsodling och parkskötsel. Då var det snabba puckar inför skolstarten i februari och lite mer nervöst än inför dagens första skoldag.
”Då var det nervöst att hinna få klart allt. I år har vi hunnit planera och haft en lång ansökningstid”, säger Frida Mörnerud och berättar att hon och kollegan Marie Lindbäck är förväntansfulla inför elevernas ankomst.

Frida Mörnerud visar hur man hanterar pelargonsticklingar.
En liten utökning har skett – från 16 till 18 platser – och deltagarna kommer från södra och mellersta Sverige. Några flyttar till Ockelbo och några kan pendla in från regionen.
”Den här utbildningen är otroligt positiv för hela kommunen”, säger Frida och fortsätter,
"Det innebär ju att det dyker upp nya människor i byn som gemensamt har ett brinnande intresse för trädgård och miljö och som berikar bygden.
Marie och Frida berättar att studenternas trädgårdar och deras närvaro i parken tog emot mycket positivt förra året. Nytänkandet från hungriga och modiga elever har varit uppskattat.
Precis som tidigare år kommer studenterna att tilldelas en egen odlingslott som de ska arbeta med utifrån ett givet tema under året. Medan vintern och snön håller ett fast grepp om trädgården ska studenterna lära om odlingsplanering, botanik och att beskära träd och buskar.

Allra första provet, berättar Marie Lindbäck, kommer handla om att identifiera olika trädsorter. Eleverna kommer att få 36 pinnar med knoppar i varierande färg och form att försöka identifiera.
”Då gäller det att lära in knep. Till exempel att lindens knopp ser ut som en boxningshandske, eller att någon annan sort har knoppar som ser ut som ulliga tomteluvor”, säger hon och ler.

Pelargonerna vilar innanför växthusets snö- och istäckta fönster.
I april hoppas Frida Mörnerud att det ska vara snöfritt på marken på Wij för att säsongens måsten ska hinnas med.
”Annars blir det några sömnlösa nätter och några alternativa lösningar. ”, säger hon med ett skratt.
För eleverna väntar ett intensivt år. Från februari till november ska de få en teoretisk och praktisk grund för att sedan kunna ta steget in i trädgårdsbranschen.
2019-02-11